Μια ενωτική κίνηση κόντρα στο συνδικαλιστικό κατακερματισμό.
Με μια συνέλευση πάνω από 50 εργαζομένων από διάφορες ειδικότητες στο φάρμακο αποφασίστηκε, στις 26/2, η ίδρυση μιας επιτροπής αγώνα που στοχεύει να ενεργοποιήσει τους εργαζόμενους, σπάζοντας τον υπάρχοντα κατακερματισμό της συνδικαλιστικής διάρθρωσης του κλάδου. Η ιδέα της επιτροπής γεννήθηκε μέσα από την παρέμβαση σε χώρους δουλειάς, όπου φέτος έχει ξεσπάσει ένα όργιο απολύσεων. Μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Ιατρικών Επισκεπτών, που συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την κίνηση, περιγράφουν στον Δρόμο τις δυσκολίες να οργανωθεί μια πραγματική αντίσταση στους χώρους δουλειάς, αφού στον κλάδο υπάρχουν δυο διαφορετικές ομοσπονδίες και αρκετά σωματεία (τρία κλαδικά στην Αττική) με ελάχιστη συσπείρωση εργαζομένων.
Τουλάχιστον 2.000 απολύσεις μετρά ο κλάδος από τον περσινό Φλεβάρη και ο κατάλογος δεν σταματά: αυτή την εβδομάδα, σε απολύσεις προχώρησαν η Alapis, ετοιμάζει νέες η ΑΝΦΑΡΜ, ενώ αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στην Pfizer. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ωθεί σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, παρ’ ότι ο κλάδος των φαρμακευτικών, ακόμα και μέσα στην κρίση, παρουσίασε κέρδη. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αυθαιρετούν, παραβιάζοντας το ωράριο, μειώνοντας αποδοχές, όπως τα εκτός έδρας και τις αποζημιώσεις των λεγόμενων «συνεδριακών ημερών» (σαββατοκύριακα) κ.λπ.
Η κατάσταση αυτή δεν πυροδότησε αντίστοιχες αντιδράσεις.
Στο κάλεσμα που έβγαλε η Επιτροπή Αγώνα διαβάζουμε χαρακτηριστικά:
«Όλο αυτό το διάστημα που ο κλάδος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την επίθεση, το συνδικαλιστικό κίνημα στο φάρμακο βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά αδυναμίες: διαφορετικές ομοσπονδίες και αντίστοιχα σωματεία, αλλά απουσία τις περισσότερες φορές από τους χώρους εργασίας. Δεκάδες σωματεία και σύλλογοι με εκατοντάδες μέλη Δ.Σ., με μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι. Μη συμμετοχή των περισσότερων συναδέλφων, ιδιαίτερα των νέων, στις διαδικασίες των σωματείων και άγνοια ακόμα και της δομής ή λειτουργίας τους.
Έτσι, οι σημαντικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες στο φάρμακο (απεργία, στάσεις εργασίας, παραστάσεις έξω από ορισμένες από τις εταιρίες που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις) δεν στηρίχτηκαν όσο έπρεπε και υπονομεύτηκαν, τελικά, όσον αφορά τη μαζικότητα που θα μπορούσαν να έχουν.
Όσες κατάφεραν να έχουν επιτυχία στηρίχθηκαν στη μαζική συμμετοχή και ενεργοποίηση των συναδέλφων, όπως η κινητοποίηση στις 10 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας. Η γραφειοκρατική αυτή λειτουργία είχε ως αποτέλεσμα, ένα χρόνο τώρα που έχουμε χιλιάδες απολύσεις, ο σύλλογος ιατρικών επισκεπτών-εργαζομένων στο φάρμακο να μην έχει πραγματοποιήσει ούτε μία γενική συνέλευση, μπλοκάροντας έτσι τη δυνατότητα των συναδέλφων να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να προτείνουν και να αποφασίσουν, εκτός αν είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές. Για το γεγονός αυτό την ευθύνη φέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου και η ομοσπονδία (ΠΟΙΕ), αλλά και η γενικότερη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, που συντηρεί και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως η μαζική παράσταση στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., η απαίτηση να γίνει γενική συνέλευση, ακόμα κι η συμβολική κατάληψη των γραφείων της ομοσπονδίας. Στόχος να υπάρξει ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το σωματείο στο οποίο ανήκουν, ανεξάρτητα αν είναι γραμμένοι ή όχι σε σωματείο. Η πρώτη συνέλευση και το κείμενο που βγήκε είχε την συμμετοχή εργαζομένων από το χώρο και των δυο ομοσπονδιών, και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις υπέρβασης των διαιρέσεων, όπως είπαν στον Δρόμο εργαζόμενοι που είχαν την πρωτοβουλία αυτής της συσπείρωσης.
Η επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα έχει κανονισθεί για το Σάββατο 19 Μαρτίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (10.30).
Γ.Κ.