Πολλαπλά σημαντική η επανεκλογή του Ούγκο Τσάβες. Του Ορέστη Σταμόπουλου

Στα κόκκινα της Μπολιβαριανής Eπανάστασης «ντύθηκε» ξανά η Βενεζουέλα μετά τη σαρωτική, τηρουμένων των αναλογιών, νίκη του χαρισματικού αριστερού ηγέτη Ούγκο Τσάβες. Ο Τσάβες νίκησε άνετα, με διαφορά περίπου 11 μονάδων, τον αντίπαλό του. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 97,65% των ψήφων ο Τσάβες συγκεντρώνει το 55,14% και ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες το 44,24%. Το κόμμα του Τσάβες (PSUV) πλειοψήφησε στις 22 από τις 24 πολιτείες της χώρας, επικρατώντας ακόμα και στην πολιτεία της Μιράντα, κυβερνήτης της οποίας διετέλεσε ο Καπρίλες κατά το παρελθόν.
Η συμμετοχή εκτινάχτηκε στο 81%, γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα την σταδιακή και συνεχή πολιτικοποίηση των Βενεζουελάνων πολιτών τα χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, και το γεγονός πως αν και ο Τσάβες πήρε μικρότερο ποσοστό εν συγκρίσει με τις προεδρικές του 2006 -είχε πάρει 62,9%- εντούτοις κατάφερε να συγκεντρώσει 700 χιλιάδες περισσότερες ψήφους αυτή τη φορά, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς το «φράγμα» των 8 εκατομμυρίων ψήφων!
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, για να γιορτάσουν μια ακόμα ιστορική επικράτηση του χαλκέντερου Τσάβες. Οι ένθερμοι οπαδοί του Τσάβες -γνωστοί και ως «τσαβίστας»- συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο «Μιραφλόρες» και απήλαυσαν την επιτυχία. Ενδεικτικές του πανηγυρικού και αναγεννησιακού κλίματος που επικράτησε στα επινίκια αποτέλεσαν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις που διατύπωσαν κάποιοι από τους υποστηρικτές του: «Γιορτάζω με όλη μου την καρδιά. Ο Τσάβες είναι η ελπίδα του λαού και της Λατινικής Αμερικής», «δεν μπορώ να περιγράψω την ανακούφιση και την ευτυχία που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή». Απεναντίας, στο αντίπαλο στρατόπεδο του Καπρίλες, επικράτησε απογοήτευση και θλίψη, με τους πιο ευσυγκίνητους να ξεσπούν σε δάκρυα.
Αμέσως μετά τα αποτελέσματα ο Τσάβες ανάρτησε μέσω twitter τα εξής: «Ευχαριστώ αγαπημένε μου λαέ! Ζήτω η Βενεζουέλα, ζήτω ο Μπολίβαρ». Με τη σειρά της η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ανάρτησε τα ακόλουθα: «Η νίκη σου είναι και δική μας νίκη, νίκη της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής». Από την πλευρά του, ο Καπρίλες, αναγνωρίζοντας την καθαρή του ήττα δήλωσε: «Αν ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις». Επίσης ο Τσάβες, στην ιστορική του ομιλία από το προεδρικό μέγαρο, επισήμανε: «Δεσμεύομαι κάθε μέρα να είμαι καλύτερος πρόεδρος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι «η χώρα θα συνεχίσει τη μετάβαση προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Μια νίκη με μεγάλο αντίκτυπο
H θριαμβευτική επικράτηση του Τσάβες είχε μεγάλο περιφερειακό και διεθνές αντίκτυπο. Η εκλογική επιτροπή της Ένωσης Λατινοαμερικανικών Χωρών εξήρε το εκλογικό σύστημα και την ποιότητα της δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Ο επικεφαλής της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο λαός της Βενεζουέλας «έδωσε ένα μάθημα στη διεθνή κοινότητα». Kαταρρίπτοντας, επί της ουσίας, την προεκλογική καχυποψία σχετικά με το αδιάβλητο των εκλογών που ασπάζονταν η πλειοψηφία των κατεστημένων διεθνών ΜΜΕ και αρκετοί ηγέτες καπιταλιστικών κρατών.
Πλήθος ξένων χωρών και ηγετών από όλο τον κόσμο έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους στον Τσάβες με πρώτους τους προέδρους της Κούβας, της Αργεντινής, της Νικαράγουας, της Βολιβίας, του Ισημερινού και της Βραζιλίας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και της Κίνας, της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Λευκορωσίας, σε παγκόσμια κλίμακα. Τέλος οι ΗΠΑ, μη μπορώντας να κάνουν κι αλλιώς, συνεχάρησαν το λαό της Βενεζουέλας για την μαζική συμμετοχή του στις εκλογές, αλλά αρνήθηκαν να συγχαρούν τον Τσάβες για την επανεκλογή του.
Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην επανεκλογή του Τσάβες και προσπάθησαν να ανιχνεύσουν σε ένα πρώτο επίπεδο την επιρροή που θα έχει το γεγονός αυτό στην παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα». Συγκεκριμένα, το Al Jazeera σε ειδική εκπομπή του υπό τον τίτλο: Πώς θα επηρεάσει η νίκη του Τσάβες τον κόσμο, προσπαθεί να διαβλέψει την επίδραση της νέας εξαετούς θητείας του στις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο της εκπομπής, η απεσταλμένη του Al Jazeera στη Λ. Αμερική Lucia Newman, αναφορικά με τα περιθώρια βελτίωσης της διακυβέρνησης Τσάβες, σημείωσε εύστοχα ότι «αυτός (σ.σ. ο Τσάβες) έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει τα λάθη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην αναποτελεσματικότητα, την διαφθορά και το έγκλημα… Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων είπε ότι θα εμβαθύνει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Μπολιβαριανής Επανάστασής του, δίνοντας περισσότερη δύναμη στην κοινωνία και αφαιρώντας παράλληλα δύναμη από την κυβέρνηση».

Με τον λαό στο προσκήνιο
Το θεμελιώδες της επανεκλογής του Τσάβες στην προεδρία είναι η προσπάθεια συνέχισης της μπολιβαριανής διαδικασίας με πυξίδα το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα αλλά και την αντι-νεοφιλελεύθερη σοσιαλιστική ολοκλήρωση των χωρών της Λ. Αμερικής. Μια προσπάθεια που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την ντόπια αμερικανοκίνητη αντίδραση και τις διεθνείς προκλήσεις, απόρροια της συνεχούς όξυνσης των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της εντονότερης και πιο απρόβλεπτης μεταπολεμικά καπιταλιστικής δομικής κρίσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το βενεζουελάνικο λαό στο προσκήνιο όλο και περισσότερο, όλο και πιο συχνά, πολύ λίγα θα έχει να φοβηθεί η επαναστατική διαδικασία από δω και μπρος…

 

Ανησυχούν οι… αγορές
Την ανησυχία των εγχώριων και διεθνών κεφαλαιοκρατών μετά την εξασφάλιση της τέταρτης σερί θητείας του Τσάβες στον προεδρικό θώκο τονίζει το Reuters. Ενδεικτικά αναφέρει: «Μετά την εκλογή του, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επόμενο βήμα του Τσάβες.
Ύστερα από την προηγούμενη εκλογή του, το 2006, εθνικοποίησε τις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρική ενέργεια και τους τομείς του πετρελαίου. Μερικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να επεκτείνει τις εθνικοποιήσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των τροφίμων και των φαρμακοβιομηχανιών».

… και τα «έγκριτα» ΜΜΕ στην Ελλάδα προτρέχουν
Αξίζει, όμως, να στηλιτευθεί η στάση ορισμένων κατεστημένων ακραία μνημονιακών Media στην Ελλάδα που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν την «ήττα του καρκινοπαθούς Τσάβες».
Πιο εξόφθαλμη περίπτωση αποτελεί ρεπορτάζ του Έθνους της προηγούμενης Κυριακής, με τίτλο: Ενρίκο Καπρίλες Ραντόνσκι: Στον προθάλαμο της εξουσίας με συνταγή… Τσάβες. Το εν λόγω «έγκριτο» ρεπορτάζ, αφού πρώτα «πληροφορεί» ότι ο Καπρίλες έχει καλύψει τη διαφορά και προηγείται(!), στη συνέχεια προσπαθεί επιμελώς και με «αντικειμενικό» τρόπο να οικοδομήσει το προφίλ του… «φαβορί» Καπρίλες!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!