«Όλοι συμφωνούμε ότι η Μόσχα δεν δικαιούται να θέτει βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και επίσης όλοι συμφωνούμε ότι η Ουκρανία θα καταστεί μέλος του», δήλωσε την Τετάρτη στο Όσλο, όπου διεξάγεται σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ολοκληρώσει, και ήρθε ψυχρολουσία. Μάλιστα όχι από όποιον κι όποιον, αλλά από τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που είπε: «Πάντα ισχύει η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συζητάμε την ένταξη νέων μελών ενόσω αυτά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση». Τι έκανε την πάλαι ποτέ πασιφίστρια –που κατά τα άλλα κοιμάται και ξυπνάει με το όνειρο καθυπόταξης του «ρωσικού ολοκληρωτισμού»– να διαφοροποιηθεί τόσο κραυγαλέα; Ίσως έλαβε υπόψη ότι, εντός Γερμανίας, δυναμώνει η αντίδραση στην εμπλοκή της στην ουκρανική σύρραξη. Και, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά των Πράσινων έχουν πάρει τον κατήφορο, η καιροσκόπος ολκής Μπέρμποκ είχε αρκετούς λόγους να βάλει φρένο στον πολεμοχαρή οίστρο της…

ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΝΑΤΟ έχει να ρυθμίσει πιο επείγοντα ζητήματα, όπως αυτό της ένταξης της Σουηδίας – που παραμένει μπλοκαρισμένη από την Τουρκία αλλά και από την Ουγγαρία. Έτσι ο Στόλτενμπεργκ ετοιμάζεται να επισκεφθεί για μια ακόμη φορά την Άγκυρα προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεση του Ερντογάν. Αυτή τη φορά πάει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αφού ο… ανώτατος άρχων του ελεύθερου κόσμου, ο παραπαίων Τζο Μπάιντεν, εξομολογήθηκε στον Ερντογάν πως θεωρεί ότι «η Δύση δεν είναι δίκαιη μαζί σας». Και συμπλήρωσε ότι τα F-16 που απαιτεί ο Σουλτάνος θα έρθουν ευκολότερα μόλις ανάψει πράσινο φως για τη Σουηδία… Αν μη τι άλλο, το γλοιώδες καλόπιασμα του Ερντογάν από τον Μπάιντεν σχετικοποιεί και τον διαρκή εξευτελισμό της κάποτε υπεροπτικής Στοκχόλμης, που πλέον έχει τελειοποιηθεί στην υποβολή τεμενάδων.

ΟΙ ΑΣΠΟΝΔΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ιδρώνουν για να βρουν τον βηματισμό τους, μα και στα πεδία των καθαυτό μαχών επικρατεί χάος. Ποιος προχωρά και πού είναι θολό, αλλά το σίγουρο είναι ότι σιγά-σιγά σπάνε όλο και περισσότερα ταμπού. Έτσι την Τρίτη και η ίδια η Μόσχα πήρε μια μικρή μυρωδιά πολέμου, καθώς υπέστη την επίθεση μαχητικών drones που έπληξαν δύο πολυκατοικίες και ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών (όπου ζουν κρατικοί αξιωματούχοι και ολιγάρχες). Οι Ουκρανοί ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν «άμεση σχέση» με τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους, και οι Δυτικοί δεν τις καταδίκασαν. Μάλιστα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε ότι «η Ουκρανία δικαιούται να αμύνεται και εκτός των συνόρων της», οπότε ο Μεντβέντεφ –δεξί χέρι του Πούτιν– αντέδρασε λέγοντας ότι «πλέον οι Βρετανοί αξιωματούχοι, είτε στρατιωτικοί, είτε πολιτικοί που διευκολύνουν τον πόλεμο, μπορούν να θεωρηθούν νόμιμος στρατιωτικός στόχος»… Επιπλέον, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δύο εγκαταστάσεις αεράμυνας Patriot στο Κίεβο, την έδρα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, τις αεροπορικές βάσεις Βασίλκιβ και Σταροκοστιαντίνιβ, το «τελευταίο πολεμικό πλοίο που είχε απομείνει στην Ουκρανία» και άλλος στρατιωτικούς στόχους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ακόμη δύναμη με παγκόσμιες βλέψεις που ρίχνει τη σκιά της στη σύρραξη – κι αυτή δεν είναι άλλη από την Κίνα. Η οποία εξακολουθεί να προτείνει ειρηνευτικά σχέδια παντού, ενίοτε με επιτυχία (βλ. συμφωνία Ιράν με Σ. Αραβία και Εμιράτα), εμφανιζόμενη έτσι ως δύναμη λογικής και ευθύνης με ένα σχέδιο ανάδυσης ενός «δικαιότερου πολυμερούς κόσμου», και να διεισδύει βαθύτερα σε οικόπεδα που θεωρούνταν Δυτικής ιδιοκτησίας. Την ίδια στιγμή, στέλνει στις ΗΠΑ μηνύματα ότι δεν ανέχεται την παραβίαση των κόκκινων γραμμών της, ιδίως στην περιοχή που θεωρεί γειτονιά της: σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η απόρριψη της πρόσκλησης της Ουάσιγκτον να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας των δύο δυνάμεων. Άλλη μια ψυχρολουσία για τον Μπάιντεν, που πριν λίγες μέρες διαβεβαίωνε τους Δυτικούς συμμάχους του (οι οποίοι απεύχονται έναν διμέτωπο αγώνα με Ρωσία και Κίνα) ότι «επίκειται απόψυξη των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!