Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο άσυλο.

Σε πειραματόζωο για το κράτος έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε με την κυβέρνηση συνεργασίας των «προθύμων», τείνει να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη. Μετά τις διώξεις των 17 πολιτών για τη διαμαρτυρία στις παρελάσεις, οι αστυνομικές Aρχές, με προφανή κυβερνητική εντολή, ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, παραβίασαν το άσυλο του ΑΠΘ και προχώρησαν σε συλλήψεις φοιτητών.
Η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν διαφορετική. Περισσότεροι από 10.000 Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, τιμώντας τους αγωνιστές του Νοέμβρη του ’73, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «η νέα κατοχή, η νέα χούντα της κυβέρνησης και της τρόικας θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος».
Στο τέλος της διαδήλωσης ξεκίνησαν χαμηλής έντασης επεισόδια από μερίδα διαδηλωτών, με ρίψη αντικειμένων προς τη μεριά των αστυνομικών δυνάμεων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μπροστά από το ΑΠΘ, στο ύψος της Θεολογικής Σχολής, για αρκετή ώρα, με την ένταση της βίας να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τους φοιτητικούς συλλόγους μαζί με τις πρυτανικές Αρχές να έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Μάλιστα, με ευθύνη της πρυτανείας του ΑΠΘ, μέσα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ήταν σε εξέλιξη συναυλία με εκατοντάδες κόσμου να την παρακολουθούν.
Οι αστυνομικές Αρχές, για καθαρά συμβολικούς λόγους, χωρίς να συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο, εισέβαλαν βίαια στο χώρο του ΑΠΘ και έφτασαν μέχρι το φουαγιέ της αίθουσας τελετών. Για αρκετά λεπτά πάνοπλες διμοιρίες κυνηγούσαν καθηγητές, φοιτητές και πολίτες, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για το τέλος μιας εποχής, για το τέλος του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τελικά, οι πραίτορες του κυρίου Παπουτσή αποχώρησαν, έπειτα από επέμβαση του πρύτανη του ΑΠΘ -που ποτέ δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για την εισβολή- ο οποίος εν μέσω δακρυγόνων και με τη συνδρομή των φοιτητικών συλλόγων απομάκρυνε τις διμοιρίες από το άσυλο.
Η εισβολή, χωρίς καν προφανή λόγο στο άσυλο του ΑΠΘ, έρχεται ένα μόλις 24ωρο μετά την πληροφορία ότι 17 άτομα διώκονται για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου.
Συνδικαλιστές και πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ευθεία επίθεση της κυβέρνησης, σε όσους αντιστέκονται, ενώ δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα επιτραπεί.
Εντύπωση προκαλεί η πλήρης αδιαφορία των αστυνομικών δυνάμεων για την απόφαση των πρυτανικών Αρχών να περιφρουρήσουν το άσυλο, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του νόμου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όλη την εβδομάδα οι πιέσεις προς το πρυτανικό συμβούλιο, από τη μεριά της αστυνομίας, ήταν αφόρητες, ώστε να υπάρξει συναίνεση στο θέμα του ασύλου.
Την Πέμπτη, μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου, ήταν ξεκάθαρο ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να προκαλέσουν οργανωμένη κατάλυση του ασύλου. Οδήγησαν στα πανεπιστήμια τη μικρή ομάδα των διαδηλωτών που έκανε επεισόδια και στη συνέχεια εισέβαλαν, δίχως αφορμή, με υστερικές φωνές χαράς και θριάμβου.
Ίσως και να πίστεψαν ότι πήραν την άτυπη ρεβάνς της 28ης Οκτωβρίου.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!