Με τους εργαζόμενους στο περιθώριο, οι δυο γίγαντες της κινητής τηλεφωνίας, Vodafone και Wind, συζητούν τη συγχώνευσή τους, αν δεν έχουν κιόλας ολοκληρώσει τα πλάνα τους. Η δημοσιοποίηση των σχεδίων τους και η αντίδραση των σωματείων στις δυο εταιρίες ανάγκασε τα στελέχη τους να «ενημερώνουν» τους εργαζόμενους ότι ανεξάρτητα από την κατάληξη των συνομιλιών θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Βέβαια, αυτές οι αλλαγές έχουν ένα και μόνο χαμένο: τους εργαζόμενους.
Τα σωματεία των εργαζομένων αντέδρασαν καλώντας γενικές συνελεύσεις και ζητώντας άμεσα δεσμεύσεις από τις διοικήσεις των εταιριών. Ο συντονισμός μεταξύ τους ήταν η πρώτη σκέψη, που έγινε πράξη, με πρώτη δημόσια τοποθέτηση την συνέντευξη Τύπου που δίνουν την ερχόμενη Τρίτη 13/3.
Η ανασφάλεια για το αύριο κυριαρχεί στον προβληματισμό των εργαζομένων. Ο κίνδυνος απώλειας εκατοντάδων ή και χιλιάδων θέσεων εργασίας είναι παραπάνω από ορατός, αφού η συγχώνευση γίνεται ακριβώς γι αυτό -για τη μείωση του κόστους. Και στις δυο εταιρίες έχουν προηγηθεί, άλλωστε, κινήσεις που δείχνουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι εργοδοσίες: απολύσεις, εκβιασμοί για δήθεν οικειοθελείς αποχωρήσεις, αξιολογήσεις προσωπικού κ.λπ.
«Καταγγέλλουμε τις διοικήσεις και τους μετόχους των δύο εταιριών, γιατί διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία στο περιθώριο, καλλιεργώντας συστηματικά καθεστώς ανασφάλειας. Με στόχο να πετύχουν τη μαζική μείωση των θέσεων εργασίας με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις», γράφουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δυο σωματεία. Και συνεχίζουν: «Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου για τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλους ανέργους, σε μια εποχή που η ανεργία θερίζει, που ακόμα και μια θέση εργασίας λιγότερη σημαίνει φτώχεια και εξαθλίωση. Αρνούμαστε την ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι διοικήσεις ότι “δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα”. Τον κάλπικο ανταγωνισμό όπου προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν, στρέφοντας τους εργαζόμενους της μιας εταιρείας απέναντι σ’ αυτούς της άλλης, ότι δήθεν “οι πιο άξιοι” θα επιβιώσουν».
Οι δυο εταιρίες που με το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους θα αποτελέσουν ένα μονοπώλιο στην (κατά τα άλλα απελευθερωμένη) αγορά των τηλεπικοινωνιών με πάνω από το 50% των πελατών, όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισαν, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τους καταναλωτές. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα μπόνους των στελεχών ξεπέρασαν κάθε όριο, «δεκάδες φορές πάνω από τους συνολικούς μισθούς όλων των εργαζομένων». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν εντατικοποίηση, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών, διάλυση τμημάτων ή εκχώρηση έργου σε εργολαβικές εταιρίες.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι εργαζόμενοι στη Wind είχαν αντιδράσει απεργώντας στις καταχρηστικές απολύσεις, στην προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος ετοιμότητας των τεχνικών (δέσμευση για δουλειά όποτε χρειαστεί). Η συνεχής επιδίωξη μείωσης του εργατικού κόστους οδήγησε την ίδια εταιρία σε συμφωνία με την κινέζικης προέλευσης εταιρία HUAWEI για τον εκμοντερνισμό του δικτύου και τη συντήρηση και επίβλεψη, αφαιρώντας έργο από το τεχνικό τμήμα και αφήνοντας χωρίς αντικείμενο εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενους.
Όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι «έτσι λειτουργεί η αγορά», ότι «δεν γίνεται αλλιώς», τα στελέχη της εταιρίας δεν κατορθώνουν να πείσουν κανέναν. Τα «επιχειρηματικά πλάνα» είτε με συγχώνευση των δυο εταιριών, είτε με ανταγωνισμό έχουν μόνο ένα στόχο: την αύξηση της κερδοφορίας των μετόχων. Άλλωστε, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τους πλέον κερδοφόρους της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό οι εργαζόμενοι δεν το ξεχνούν.
Με ανταγωνισμό ή συγχώνευση η κινητή τηλεφωνία σκοτώνει την εργασία. Του Γιώργου Κατερίνη
Γιώργος Κατερίνης
Σχόλια