Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το θάνατο του Κολομβιανού αντάρτη-παπά Καμίλο Τόρες, που έπεσε σε μάχη με τον κυβερνητικό στρατό. Ο Καμίλο Τόρες, εμβληματική φιγούρα του ρεύματος της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, γεννήθηκε το 1929. Σε ηλικία 30 ετών και όντας ρωμαιοκαθολικός ιερέας άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, από το οποίο όμως εκδιώχθηκε σύντομα λόγω της αντικαθεστωτικής στάσης του. Απειλούμενος από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, τελικά κατέφυγε στο βουνό και εντάχθηκε στο αντάρτικο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), που εμπνεόταν από τη δράση του Τσε Γκεβάρα.
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την περασμένη Τρίτη το ELN υπενθυμίζεται ότι «η Κολομβία σήμερα παραμένει ένα απολίθωμα του Ψυχρού Πολέμου, ένα καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας που επέβαλε ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Ζούμε κάτω από την μπότα ενός γενοκτονικού κράτους, που εδώ και δεκαετίες βασανίζει, σφαγιάζει και φυλακίζει τους αγωνιστές των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων». Και συνεχίζει: «Μπροστά στην τυραννία, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης ασκεί το νόμιμο δικαίωμα της Εξέγερσης και σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε την καμπάνια “50 χρόνια Καμίλο: Σπορέας Ζωής και Αποτελεσματικής Αγάπης”. Θα κερδίσουμε την ειρήνη με τον αγώνα, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον διοικητή μας Καμίλο Τόρες, αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Λατινοαμερικάνικης Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που έπεσε στο πεδίο της μάχης στις 15 Φεβρουαρίου 1966».
Στην Κολομβία και σε πολλές ακόμη χώρες της Λατινικής Αμερικής πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες δεκάδες εκδηλώσεις προς τιμήν του θρυλικού αντάρτη-παπά. Οι Λατινοαμερικάνοι θυμούνται πάντα τα λόγια του ανθρώπου που ενσάρκωσε τη συνάντηση του χριστιανισμού με τον επαναστατικό μαρξισμό: «Συνειδητοποίησα ότι για να θρέψει τους πεινώντες, για να ξεδιψάσει τους διψώντες, για να ντύσει τους γυμνούς, η χώρα μας χρειάζεται μια επανάσταση. Πιστεύω ότι ο επαναστατικός αγώνας είναι αγώνας χριστιανικός. Στις παρούσες συγκεκριμένες συνθήκες της Κολομβίας, η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να ενσαρκώσουν οι άνθρωποι την αγάπη προς τον πλησίον».