Για πρώτη φορά στην Ν/Α Ευρώπη το Διεθνές Συνέδριο Δημοσίων Τηλεοράσεων

 του Πέτρου Φρέρη

 

Για πρώτη φορά το Διεθνές Συνέδριο Δημοσίων Τηλεοράσεων (INPUT) πραγματοποιήθηκε στη Nοτιοανατολική Ευρώπη. Το 41ο συνέδριο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 7 έως τις 11 Μαΐου με αφορμή, μεταξύ άλλων, την επίσημη επαναλειτουργία της ΕΡΤ3, η οποία έμεινε ανοικτή για όλο το διάστημα της διετίας του «μαύρου». Ο συγκεκριμένος θεσμός μετράει την ιστορία του από το 1977 και κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή συνέδρια στα οποία συμμετέχουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς, οι εργαζόμενοι σε αυτούς καθώς και οι δημιουργοί των προγραμμάτων. Μοιράζονται ιδέες, τεχνογνωσία και την πίστη τους στον ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η φετινή διοργάνωση υπήρξε άριστη και το συνέδριο κύλησε ομαλότατα, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του INPUT, υπήρξε αίθουσα ανοικτή στο κοινό, στην οποία φιλοξενήθηκαν πάνελ συζήτησης και προβολές.

Ιδιαίτερα φορτισμένο υπήρξε το πάνελ με τίτλο «Δημόσια ή Κρατική τηλεόραση; Εξερευνώντας τη μοναδικότητα της Ελλάδας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε.». Μεταξύ άλλων στο πάνελ ήταν οι Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή, και οι δύο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου-ευρωβουλευτή. Η Μ. Σπυράκη παρουσίασε και σύγκρινε το ελληνικό πλαίσιο για την δημόσια τηλεόραση με αυτό τριών χωρών της Ε.Ε. Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην Εύα Καϊλή, η οποία άφησε να εννοηθεί πως η ΕΡΤ αποτελεί ένα χειραγωγούμενο κυβερνητικό κανάλι, κάνοντας παραλληλισμούς με τη Βενεζουέλα και την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας περί διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης στην Πολωνία. Αμφότερες απέφυγαν εμφανώς να αναφερθούν στο εν μία νυκτί κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ όταν ο συντονιστής μίλησε για τον «ελέφαντα που υπάρχει στο δωμάτιο», απάντησαν με ψεύδη τα οποία δυναμίτισαν το κλίμα και προκάλεσαν την αντίδραση του κοινού. Πριν καν λάβει κάποια απάντηση από το κοινό, η Εύα Καϊλή, ισχυρίστηκε ότι θίχτηκε και αποχώρησε από το πάνελ, ενώ ακολούθησε και η Μαρία Σπυράκη, με το πάνελ να λήγει «άδοξα».

Εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση, με πολύ ομαλότερη ωστόσο εξέλιξη, ήταν αυτό της ΕΡΤ3 με θέμα την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο πάνελ συμμετείχαν δημοσιογράφοι από Αλβανία, Βουλγαρία Ρουμανία καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, ενώ τον συντονισμό είχε η Χριστίνα Σιγανίδου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3. Κύριο θέμα συζήτησης υπήρξε η πρόσφατη εμπειρία μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ, καθώς και οι εμπειρίες των άλλων Βαλκανικών χωρών. Στη συζήτηση μετά τις εισηγήσεις συμμετείχαν και ομιλητές που πήραν μέρος στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης της ΕΡΤ από την κοινωνία και τους εργαζομένους και κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

 

Έντονη κριτική στην ΕΡΤ

Οι Σπυράκη-Καϊλή δεν ήταν οι μόνες που έγιναν αποδέκτες αντιδράσεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σε άλλο «δωμάτιο», κοινό και εργαζόμενοι άσκησαν έντονη κριτική σε εκπροσώπους της δημόσιας τηλεόρασης. Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση πως «η ΕΡΤ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από κάποιους, μοιάζει περισσότερο με την ΝΕΡΙΤ, παρά με την ΕΡΤ της αυτοδιαχείρισης». Ενώ, άλλη παρέμβαση έβλεπε την απαξίωση της ΕΡΤ ως επακόλουθο της στάσης της διοίκησης, η οποία επέλεξε να μην αντιμετωπίζει την κοινωνία ως συμμέτοχο, παρά την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης και τη διαφορετική λογική που έφερε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!