Ένας νεαρός 26 ετών, από καλή και αξιοσέβαστη οικογένεια της Βαλτιμόρης, ιταλικής καταγωγής, απόφοιτος του University of Pennsylvania, γνωστό ως Penn University, ένα από τα 8 διακεκριμένα που αποτελούν το Ivy League, την έστησε με ένα πιστόλι φορώντας κουκούλα έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και καθάρισε τον Brian Thompson, διευθύνοντα σύμβουλο της UnitedHealthcare Group, της μεγαλύτερης αμερικάνικης ασφαλιστικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών υγείας. Αμέσως μετά, ο Λουίτζι Μαντζιόνε έφυγε με ποδήλατο και κατέληξε σε ένα φαστφουντάδικο σε άλλη πολιτεία όπου και συνελήφθη από την αστυνομία που έσπευσε έχοντας ειδοποιηθεί από τον υπάλληλο του MacDonald’s, ο οποίος προφανώς είχε δελεαστεί από την αμοιβή των 10.000 δολαρίων με την οποία είχε επικηρυχθεί ο φερόμενος ως δολοφόνος. Ο νεκρός ανήκε στην ελίτ των πλουσίων και η κινητοποίηση των αρχών ήταν ανάλογη. Αν ήταν κανένας μικρομεσαίος, δεν θα επικήρυσσαν τον δολοφόνο του ούτε για ένα δολάριο. Η UnitedHealth έχει ξοδέψει πάνω από 135 εκατομμύρια δολάρια για το λόμπι της στη Γερουσία και για χορηγίες σε πολιτικά πρόσωπα!
Μέχρις εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο. Στην Αμερική, κάθε μέρα κάποιος, λογικός ή διαταραγμένος, ευυπόληπτος ή σεσημασμένος, σκοτώνει κάποιον ή κάποιους χωρίς να έχει μαζί τους προσωπικές διαφορές, συχνά χωρίς καν να τους γνωρίζει! Πάνω-κάτω 45.000 άνθρωποι σκοτώνονται μόνο από πυροβόλα όπλα κάθε χρόνο και άλλοι τόσοι περίπου είναι οι τραυματίες. Το 2023, οι μαζικοί πυροβολισμοί (mass shootings, από τέσσερα θύματα και πάνω χωρίς τον αυτουργό) ήταν 656 και οι μαζικές δολοφονίες 40. Το 2024, πριν τελειώσει, έχουν καταγραφεί 971 περιπτώσεις ρίψης πυροβολισμών σε σχολεία!
Όλες, λοιπόν, οι δολοφονίες στις ΗΠΑ εντάσσονται στην καθημερινή κανονικότητα, εξασφαλίζοντας κάποια ευρύτερη δημοσιότητα μόνο αν τα θύματα είναι πάρα πολλά ή πολύ διάσημα, όπως οι αδελφοί Κένεντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Τζον Λένον ή ο –παρ’ ολίγον μακαρίτης- πρόεδρος Τραμπ.
Ρωγμή διαμαρτυρίας
Το διαφορετικό στη δολοφονία του Thompson είναι ότι ο δολοφόνος του ανακηρύχτηκε αυθόρμητα από εκατομμύρια ανθρώπους σε λαϊκό ήρωα. Αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά συμβαίνει κι όταν συμβαίνει σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να επιδοκιμαστεί μια –κατά κανόνα- αποδοκιμαστέα πράξη.
Η δολοφονία άνοιξε μια ρωγμή διαμαρτυρίας που ξέσπασε φορτισμένη από αγανάχτηση και καθόλου οίκτο για το θύμα. Ένα κύμα οργής που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο, με πολύ χιούμορ, αλλά και πολλή χολή. Από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστός ο φόνος, στις κολόνες και τους τοίχους της Νέας Υόρκης εμφανίστηκαν αφίσες στο φορμάτ που έχουν οι αφίσες που εκδίδονται από τις αρχές για καταζητούμενους εγκληματίες, με τη διαφορά ότι σ’ αυτές απεικονίζονται ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιριών παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Thompson του οποίου, όμως, η φωτογραφία είχε διαγραφεί με ένα μεγάλο «Χ»! Αλλά η μεγάλη έκρηξη έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατακλείστηκαν από αναρτήσεις κάθε είδους, από χιουμοριστικές έως και ευθέως επιδοκιμαστικές του φόνου που φτάνουν στην παρότρυνση για περισσότερους «διαγραμμένους» αξιωματούχους! Μέσα σε λίγες ώρες ο Μαντζιόνε είχε 400.000 υποστηρικτές στο Χ (πρώην Τουίτερ). Μάλιστα, ανοίχτηκε λογαριασμός νομικής επιτροπής με την επωνυμία “December 4th Legal Committee” (προφανώς αναφέρεται στην ημερομηνία του φόνου) στην GiveSendGo για τη συλλογή χρημάτων για την καλύτερη οργάνωση της άμυνας του κατηγορούμενου ενώπιον της αμερικάνικης δικαιοσύνης, ο οποίος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχε καταθέσεις που ξεπερνούσαν το ποσό των εκατό τριάντα χιλιάδων δολαρίων!
Η αιτία που αποτελεί τη βάση της ηρωποίησης του Μαντζιόνε έχει να κάνει με τη συμβολή των μεγάλων εταιριών στην κακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ. Και στον τομέα υγείας δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ελέγχουν και ορίζουν ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να έχει τη θεραπεία που χρειάζεται, φαρμακευτική, χειρουργική και νοσοκομειακή. Όλο το σύστημα υγείας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και με αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Μόνο ο τζίρος των «βιολογικών» φαρμάκων υπερβαίνει τα 500 δισ. δολάρια!
Ρεκόρ απορρίψεων
Για τους πολίτες που δεν ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα , ο Brian Thompson και οι όμοιοί του -ζωντανοί ή νεκροί- τοποθετούνται στην κατηγορία των θυτών, γιατί οι αμοιβές τους και οι ρόλοι τους δεν είναι τυπικών υπαλλήλων, αλλά πρωταγωνιστών στη χάραξη και εφαρμογή των πολιτικών με τις οποίες οι εταιρίες προωθούν τα συμφέροντά τους και αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των ασφαλισμένων. Εξ ου και η μαζική –άμεση και έμμεση- επικρότηση του φόνου.
Η UnitedHealthcare της οποίας ηγείτο ο Thompson, με 140.000 εργαζόμενους και τζίρο 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εμφάνισε ετήσια κέρδη για το 2023, με αύξηση 33% σε τρία χρόνια, είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια! Και η αμοιβή του Thompson, σχετικά καινούργιου στη διευθυντική ελίτ, ήταν 10,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ του προκατόχου του -για την τελευταία χρονιά στο πόστο αυτό- η συνολική αμοιβή ήταν 140 εκατομμύρια δολάρια! Αντίστοιχα, οι αμοιβές των διευθυντικών συμβούλων των υπόλοιπων επτά μεγάλων εταιριών που μονοπωλούν τον τομέα υγείας κυμαίνονται από 16,3 σε 23,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με δεδομένο ότι 200 εκατομμύρια Αμερικάνοι είναι αναγκαστικά ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές εταιρίες, εφ’ όσον οι κρατικοί φορείς Medicare και Medicaid καλύπτουν μόνο ανθρώπους που είναι πάνω από 65 ετών και –υπό προϋποθέσεις- άπορους και ανάπηρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα του αναπτυγμένου Βορρά που δεν έχει καθολικό εθνικό σύστημα υγείας!
Γι’ αυτό υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι εντελώς ανασφάλιστοι αφού τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να πληρώνουν τα υψηλά ασφάλιστρα που επιβάλλουν οι εταιρίες. Αλλά και οι συνεπείς στις καταβολές τους ασφαλισμένοι πολίτες έχουν διαπιστώσει ότι σε περίπτωση που πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, δεν έχουν εξασφαλισμένη την απαραίτητη ιατρική φροντίδα γιατί κάθε πρόγραμμα περίθαλψης εξαρτάται από την έγκρισή του από την εταιρία. Και οι εταιρίες από χρόνο σε χρόνο μειώνουν τις εγκρίσεις ειδικά όταν πρόκειται για δαπανηρές θεραπείες που μειώνουν τα κέρδη τους. Ακόμα και στις κολονοσκοπήσεις και τις λογοθεραπείες πέφτει ψαλίδι, ενώ πιέζονται οι γιατροί να κάνουν χειρουργεία ακόμα και με μικρότερης διάρκειας αναισθησία. Μάλιστα, ένας ασφαλισμένος έγραψε πικρόχολα ότι οι εταιρίες θέλουν να εφαρμόσουν το «μοντέλο της Γάζας». Αφού εκεί κάνουν ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία, γιατί να μην κάνουν το ίδιο στην Αμερική;
Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι των εταιριών υγείας παίρνουν πριμ για την αποτελεσματικότητά τους να πείθουν τους παρόχους υγείας, γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ. να προσφέρουν στους ασφαλισμένους κατώτερης ποιότητας θεραπεία για να χρεώνεται λιγότερα η εταιρία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι που πάσχουν από καρκίνο και άλλες νόσους που απαιτούν ειδικότερη αγωγή είτε αφήνονται εξ αρχής να πεθάνουν βασανιστικά, ακόμα κι αν είχαν πιθανότητες να επιζήσουν με την κατάλληλη θεραπεία, είτε διακόπτονται ξαφνικά οι θεραπείες τους επειδή οι εταιρίες απορρίπτουν τη συνέχισή τους.
Η UnitedHealthcare κατέχει το ρεκόρ απόρριψης θεραπειών με 32%, που είναι το διπλάσιο του μέσου όρου όλου του κλάδου! Από το 2019 ως το 2022, υπερδιπλασίασε το ποσοστό των απορρίψεων!
Απάνθρωπο σύστημα
Με κατακλυσμό καταγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα σάιτ των εφημερίδων, στα μπλογκ και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, με αμέτρητες περιπτώσεις απορρίψεων, τραγικές ιστορίες βαναυσότητας από τις εταιρίες, με μεγάλο θυμό για το απάνθρωπο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, αντέδρασε η αμερικάνικη κοινωνία στο φόνο, παρ’ όλο που τα μεγάλα δημοσιογραφικά τραστ που ανήκουν στην ίδια ελίτ έριξαν το βάρος τους στην ανάδειξη της προσωπικότητας του δολοφονημένου.
Ο Μαντζιόνε δεν άφησε κανένα περιθώριο για να παρανοηθεί η ενέργειά του. Άφησε τρεις κάλυκες στον τόπο της εκτέλεσης, πάνω στους οποίους είχε αναγράψει τις λέξεις «Deny, Defend, Depose», που παραπέμπουν στο σύστημα που εφαρμόζουν οι εταιρίες και συνοψίζεται στις οδηγίες: «Αρνήσου το αίτημα, Αντιμετώπισε τη μήνυση, Ξεφορτώσου τον ασθενή», προκειμένου να απορρίπτονται από τους υπαλλήλους τους και τους πειραγμένους αλγόριθμους οι θεραπείες που δεν είναι φτηνές. Επίσης, ο Μαντζιόνε άφησε σε ένα πάρκο το σακίδιο του το οποίο είχε γεμίσει με χρήματα της Μονόπολης, για να τονίσει την απληστία των εταιριών.
Πριν ένα χρόνο περίπου, σε μία δημοσκόπηση της Ipsos, τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκφράσανε την άποψη ότι όλη η εθνική οικονομία είναι προσανατολισμένη στο συμφέρον των πλουσίων και των ισχυρών. Και σύμφωνα με άλλη έρευνα της Pew Research, τρεις στους τέσσερεις πολίτες έχουν αρνητική γνώμη για τις μεγάλες εταιρίες, σε μια χώρα που σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, το 10% των οικογενειών ελέγχει το 72% του πλούτου της χώρας, ενώ στο 50% αναλογεί μόνο το 2,6%!
Ο Μαντζιόνε όταν συνελήφθη χωρίς να προβάλλει αντίσταση, είχε μαζί του ένα περίστροφο φτιαγμένο κατ’ οίκον με συσκευή 3D κι ένα μικρό σημείωμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε «ειλικρινά, αυτά τα παράσιτα το προκάλεσαν» και «μια υπενθύμιση: παρ’ όλο που οι ΗΠΑ έχουν το πιο ακριβό σύστημα υγείας στον κόσμο, είναι στην 42η θέση στο προσδόκιμο ζωής». Πράγματι, ενώ στην Ιαπωνία το προσδόκιμο είναι 84 χρόνια, στην Αυστραλία και τη Σουηδία 83,2 και στη Σιγκαπούρη 82,9, στις ΗΠΑ είναι 77,4, χαμηλότερα κι από τη φτωχή και αποκλεισμένη Κούβα!
Ορισμένοι προσπάθησαν ακόμα και να εξασφαλίσουν άλλοθι στον Μαντζιόνε σε περίπτωση που θα αρνηθεί την κατηγορία, γράφοντας επώνυμα ότι ήταν μαζί τους την ώρα του φόνου, ενώ άλλοι τύπωσαν μπλουζάκια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με το σύνθημα «Λευτεριά στον Λουίτζι» τυπωμένο στο στήθος. Το ίδιο σύνθημα φώναζαν από τα παράθυρά τους οι κρατούμενοι στις φυλακές της Πενσιλβάνια όταν πληροφορήθηκαν ότι στο ίδιο χώρο κρατείται και ο Μαντζιόνε. Και ήδη εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πρώτα τραγούδια που εκθειάζουν τον Μαντζιόνε και σατιρίζουν ή καυτηριάζουν τις ασφαλιστικές εταιρίες για τις απάνθρωπες πολιτικές τους. Οι χρήστες του facebook υποδέχτηκαν ακαριαία την πρώτη ανάρτηση για τη δολοφονία του Thompson με 23 χιλιάδες χαμογελαστά emojis!
«Είναι συγκινητικό το ό,τι ένα πράγμα που μπορεί να ενώσει την τεμαχισμένη και διασπασμένη χώρα μας είναι ο γιορτασμός της δολοφονίας ενός διευθυντικού στελέχους μιας ασφαλιστικής εταιρίας» έγραψε μία γυναίκα στο Χ.
Αποσιώπηση
Υπάρχουν και ορισμένοι δημοσιογράφοι, ακόμα και σε συντηρητικά ή εν πάση περιπτώσει μέινστριμ μέσα ενημέρωσης, που ακόμα κι αν διαφωνούν με την πράξη του Μαντζιόνε τονίζουν την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα, η Λίζα Τζάρβις του Bloomberg έγραψε «Αν υπάρχει κάτι στο οποίο η κατακερματισμένη χώρα μας φαίνεται να συμφωνεί είναι ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι τραγικά κατεστραμμένο και οι εταιρείες που επωφελούνται από αυτό είναι ηθικά χρεοκοπημένες».
«Πιστεύω ότι η άρνηση των ασφαλιστικών εταιριών να παράσχουν σωτήρια περίθαλψη αποτελεί δολοφονία. Και πάλι, αυτό δεν δικαιολογεί τη δολοφονία ως απάντηση, πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε μάλλον τη βίαιη φύση της κερδοσκοπικής ασφαλιστικής εταιρίας ή του συστήματός μας» έγραψε η Taylor Lorenz του User Mag σε ένα άρθρο με τον προβοκατόρικο τίτλο «Γιατί ‘‘θέλουμε’’ τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιριών νεκρά». Και η Τζία Τολεντίνο έγραψε στο The New Yorker «Για τους περισσότερους Αμερικανούς μια εταιρία όπως η UnitedHealth αντιπροσωπεύει λιγότερο την παροχή ιατρικής περίθαλψης και περισσότερο ένα εμπόδιο στη λήψη της».
Απόψεις που επιβεβαιώνονται πλήρως από όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Γκάλοπ που διαπιστώνει ότι «το 25% των Αμερικανών έχουν στην οικογένειά τους άτομα που χρειάστηκε να καθυστερήσουν την ιατρική περίθαλψη για μια σοβαρή ασθένεια επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την απαραίτητη φροντίδα». Πολλοί δε φοβούνται ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει ακόμα πιο εκτεταμένα τις περικοπές που έκανε ο Μπάιντεν στο σύστημα υγείας σπρώχνοντας περισσότερους πολίτες στην αγκαλιά των εταιριών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εξαπολύσει ένα καταιγιστικό διαφημιστικό μπαράζ, με χιλιάδες τηλεοπτικά σποτ καθημερινά, για να παραπλανήσουν τους πολίτες να στραφούν σ’ αυτές χωρίς να γνωρίζουν σε τι περιπέτεια μπαίνουν, καθώς οι διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων για τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς σπάνια προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Κανένα μέσο δεν ενδιαφέρεται για την περίπτωση της γυναίκας που κατάγγειλε ότι «Η United Healthcare αποφάσισε ξαφνικά να σταματήσει να πληρώνει τη χημειοθεραπεία μου και δεν μπήκε καν στον κόπο να μου το πει».
Ούτε ένα μεγάλο πανό που το κρατούσαν αγαναχτισμένοι ασφαλισμένοι έξω από τα γραφεία μιας μεγάλης εταιρίας και έγραφε «Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν καλύπτει ούτε τον κώλο σου», σίγουρα δεν θα δημοσιευτεί σε κάποια από τις γνωστές εφημερίδες και δεν θα περιληφθεί στο ρεπορτάζ κάποιου τηλεοπτικού σταθμού.
Και χειρότερα
«Η υγειονομική περίθαλψη, την οποία 8 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν «πολύ σημαντικό» ζήτημα, αντιμετωπίστηκε ως δευτερεύον ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών του 2024. Ο Μπάιντεν αφαίρεσε από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αμέτρητοι άνθρωποι είδαν την ασφαλιστική τους κάλυψη να καταργείται, καθώς οι Δημοκρατικοί ακύρωσαν την επέκταση του Medicaid, την άδεια ασθενείας επί πληρωμή και τα αυξημένα επιδόματα ανεργίας που δόθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας του κόβιντ. Οι άνθρωποι έχασαν όλες αυτές τις παροχές, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, το εισόδημα παρέμεινε στάσιμο και η φτώχεια αυξήθηκε» επισήμανε πρόσφατα το New Republic.
Βέβαια, η κατάσταση μπορεί να γίνει και πολύ χειρότερη. Όλοι οι επιλεγμένοι από τον Τραμπ για υπουργεία και άλλους νευραλγικούς τομείς είναι κατά του κράτους πρόνοιας και έχουν ατομική περιουσία από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και πάνω, με τον Elon Musk εκτός συναγωνισμού στα 344,5 δισ.! Μ’ αυτούς σίγουρα συμφωνεί κι ο νεοφιλελεύθερος ψηφοφόρος τους που έγραψε «εάν κάποιος πάθει καρκίνο και δεν μπορεί να πληρώσει τη θεραπεία, τότε θα πρέπει να πεθάνει».
Πάντως, τα στελέχη των μεγάλων εταιριών έχουν θορυβηθεί πάρα πολύ όχι τόσο από το φόνο όσο από τη μαζική και πολύ επιθετική αντίδραση των πολιτών, φοβούμενοι ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι αυτοσχέδιοι τιμωροί. Γι’ αυτό, οι εταιρίες επεξεργάζονται ήδη αυξημένα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των διευθυντικών τους στελεχών. Οι αρχές επίσης μελετούν τη νέα κατάσταση και προτίθενται να πάρουν μέτρα, κυρίως προληπτικά, προκειμένου να μειώσουν τις δυνατότητες επανάληψης του φαινομένου. Ενδέχεται δε οι δικαστικές αρχές να υπαγάγουν τη δολοφονία του Thompson στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου φορτώσουν στον Μαντζιόνε περισσότερα χρόνια φυλάκισης, ακόμα και ισόβια, ώστε να αποτρέψουν επίδοξους μιμητές του.
Αυτό το άθλιο σύστημα θέλουν να εφαρμόσουν κι εδώ . Το έχουν ήδη δρομολογήσει. Και είναι πακέτο. Από την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και τις εξαγορές των ιδιωτικών μέχρι την «ιατρική σχολή» στο Ελληνικό! Μ’ αυτή την κυβέρνηση και χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση και την κοινωνία σε αποχή, μάλλον δεν θα δυσκολευτούν…
(Τα στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από: Gallup, Ipsos, Pew Research, Counterpunch, The New Yorker, Forbes, Pro Publica, User Mag, News Nation, Boston Globe, New Republic, American Prospect, Fox News, Bloomberg)