Έρευνα στον σερβικό Τύπο:
Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, νιώθοντας δικαιωμένος, αρνήθηκε να συναντήσει τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Κούρτι επισημαίνοντας τις ρωγμές της Δύσης: «Μόνο η διοίκηση του ΝΑΤΟ και της KFOR ήταν δίκαιες, συμμορία η EULEX και οι λοιποί», αποφάνθηκε, και συμπλήρωσε: «Κόσοβο, δεν είσαι χώρα, και δεν θα γίνεις ποτέ»! Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζεται ο σερβικός πολιτικός χάρτης: ο Βούτσιτς παραιτήθηκε από το κόμμα του και προβάλλεται ως το ενωτικό πρόσωπο για το εθνικό ζήτημα, ενώ η αντιπολίτευση, εν μέσω εθνικής κρίσης, κινητοποιείται για τους… πριν δύο μήνες μαζικούς σκοτωμούς από ενόπλους. Στο Κόσοβο, παρ’ όλες τις διεθνείς πιέσεις προς τον Κούρτι, συνεχίζονται οι συλλήψεις «τρομοκρατών» Σέρβων, οι οποίοι διαδηλώνουν δυναμικά. Μπορεί το Κόσοβο να μην είναι ο Παναμάς του 1990, και ο Κούρτι να μην είναι ο Νοριέγκα. Όμως έχει έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, και το μέλλον του είναι θολό.

Υποστήριξη στον Βούτσιτς

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Όρμπαν, έστειλε ένα μήνυμα με την επίσκεψή του στο Βελιγράδι για… δουλειές, γεγονός που εμπράκτως χαλαρώνει τον ΝΑΤΟϊκό εναγκαλισμό στη Σερβία δίνοντάς της χρόνο. Άλλωστε ο Όρμπαν έχει συμπαρασταθεί και στον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ντόντικ, που αμφισβητεί τη συνθήκη του Ντέιτον. Ταυτόχρονα οι Σέρβοι οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει οδικές αρτηρίες σε συνοριακές διαβάσεις ως ένδειξη υποστήριξης στους ομογενείς τους στο Κόσοβο και στα Μετόχια, απαντώντας και στην απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων από τη Σερβία. Στο Κόσοβο η σερβική μειονότητα διαδηλώνει με επικεφαλής τους γιατρούς, τους πρώην δημάρχους, τους ηγέτες του κόμματος Σερβική Λίστα και εργάτες ορυχείων με το σύνθημα «Σταματήστε την τρομοκρατία του Κούρτι».

Σε δελτίο τύπου η Σερβική Λίστα αναρωτιέται: «Ο Κούρτι είναι πραγματικά ισχυρότερος από την KFOR, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το Κουιντέτο, τον ΟΗΕ;», και καταγγέλλει ότι «ενώ το καθεστώς Κούρτι συνεχίζει να κυνηγά Σέρβους, η EULEX λειτουργεί ως στατιστικό ινστιτούτο»! Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία στα βίντεο και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων Σέρβων που επέδειξε ο Κοσοβάρος ΥΠΕΣ Σβέτσλα, ο οποίος ισχυρίζεται (απευθυνόμενος στην Ε.Ε.) ότι οι διωκόμενοι «επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους»… Από την πλευρά του ο Αρχιμανδρίτης Σάββας, Καθηγούμενος της Μονής Βισόκι Ντέτσανι στα Μετόχια (η οποία έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από Κοσοβάρους αν και έχει τεθεί υπό την προστασία της UNESCO) δήλωσε: «Ο λαός μας αξίζει να απολαμβάνει την προστασία των συλλογικών του δικαιωμάτων σύμφωνα με διεθνώς εγγυημένες συμφωνίες».

Ε.Ε., ΗΠΑ, Ράμα… και ελλαδικό κενό

Οι ίσες αποστάσεις της Ε.Ε. δεν συμβαδίζουν με την αμερικανική πολιτική, η οποία έχει προχωρήσει σε πρωτοφανείς κινήσεις, αν και η Σερβία δεν έχει ακόμα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Στη σερβική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ιδρύθηκε το Αμερικανο-Σερβικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Εσκομπάρ δήλωσε πως σ’ αυτό βλέπει τον «καταλύτη για την πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων». Έτσι το τουίτερ συγχαρητηρίων του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στη Σερβία για την εκλογή της στη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Expo 2027 (παρόλο που και οι ΗΠΑ είχαν θέσει υποψηφιότητα!) δεν ήταν εν αιθρία κεραυνός.

Εξάλλου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα, ποζάροντας ως διαμεσολαβητής, απείλησε ότι θα παγώσουν οι σχέσεις με τη Σερβία αν δεν απελευθερώσει τους 3 Κοσοβάρους αστυνομικούς που είχαν συλληφθεί σε σερβικό έδαφος, Εξαίρεσε όμως τις εμπορικές σχέσεις, που αποτελούν ανάσα για την Αλβανία μέσω της πρωτοβουλίας Open Balkans. Ταυτόχρονα καταχέριασε τον «αδελφό» Κούρτι, δείχνοντάς τον ως βασικό υπαίτιο της κρίσης: «Όσο επιμένει μόνος του εναντίον των Συμμάχων, η κατάσταση θα χειροτερεύει… Η χρυσή ευκαιρία για το Κόσοβο μπορεί να μην κρατήσει για πάντα». Όσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, επιδεικνύει εντεταλμένη αδιαφορία – ή μήπως όχι ακριβώς αδιαφορία; Διότι, ενώ η κατάσταση έχει παροξυνθεί, η πανταχού παρούσα κυρία Μπακογιάννη επιλέχθηκε ως εισηγήτρια για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!