Βασάνισαν και εκτέλεσαν αιχμάλωτους μαοϊκούς αντάρτες

 

«Η μεγαλύτερη απώλεια των τελευταίων σαράντα χρόνων επαναστατικής πάλης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό), σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ινδία. Παραστρατιωτικές ομάδες, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και μέλη των μυστικών υπηρεσιών περικύκλωσαν μια τοποθεσία όπου είχε στρατοπεδεύσει μια αντάρτικη μονάδα και άνοιξαν πυρ. Όσοι επέζησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και τελικά εκτελέστηκαν… Πρόκειται για πάγια τακτική του καθεστώτος να δικαιολογεί τις σφαγές σκηνοθετώντας ένοπλες συμπλοκές μεταξύ των «τρομοκρατών» και της αστυνομίας. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για στυγνές και εν ψυχρώ δολοφονίες με στόχο τη φυσική εξόντωση ηγετικών στελεχών του αντάρτικου και την τρομοκράτηση των τοπικών πληθυσμών που το υποστηρίζουν. Με τέτοιους τρόπους το ινδικό κράτος επιχειρεί να εξαλείψει το «αγκάθι» των μαοϊκών ανταρτών, ενός κινήματος με βαθιές ρίζες το οποίο, παρά τις διώξεις δεκαετιών, συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά.

Στη συγκεκριμένη επίθεση στόχος ήταν ο Ραμακρίσνα, ηγετική και πασίγνωστη σε όλη τη χώρα φυσιογνωμία του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό). Μάλιστα η κοινή επιχείρηση παραστρατιωτικών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχε, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, την κωδική ονομασία «επιχείρηση RK»… Τρία τοπικά στελέχη των μαοϊκών και πολλοί ακόμη αγωνιστές βασανίστηκαν και τελικά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ αφού αιχμαλωτίστηκαν. Όμως η τύχη του Ραμακρίσνα παραμένει επισήμως άγνωστη, αν και μαρτυρίες και φωτογραφίες που διέρρευσαν από εφαρμογή κινητού αποκαλύπτουν ότι κι αυτός συνελήφθη και βασανίστηκε. Πολλές μαζικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς έχουν ξεσηκώσει καμπάνια σε όλη την Ινδία ώστε ο «εξαφανισμένος» ηγέτης να μην δολοφονηθεί, ενώ το κόμμα του κάλεσε σε γενική απεργία σε μια σειρά κρατίδια του ανατολικού και κεντρικού τμήματος της χώρας.

Μετά από αίτημα της συζύγου του Ραμακρίσνα και κάτω από την πίεση της καμπάνιας διαμαρτυρίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ζήτησε επίσημα από την αστυνομία να προστατεύσει την ακεραιότητα του αντάρτη, εάν πραγματικά βρίσκεται υπό κράτηση, και από την τοπική κυβέρνηση να υποβάλει μια συνολική έκθεση για τα γεγονότα. Αναμένοντας αυτά τα στοιχεία, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης για την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ως τώρα, συνολικά έντεκα αντάρτες, μέλη και στελέχη των τοπικών οργανώσεων συνελήφθησαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από την αστυνομία. Μετά τη δολοφονία τους, η αστυνομία σφράγισε τα πτώματα σε αριθμημένα φέρετρα και τα παρέδωσε στις οικογένειές τους μαζί με φωτογραφίες, για να μπορέσουν να βρουν σε ποιο φέρετρο βρίσκονταν οι νεκροί του καθενός… Η βαρβαρότητα των αρχών μάλιστα ήταν τέτοια που σε ένα από τα φέρετρα, το οποίο ανοίχτηκε, βρέθηκε αποκεφαλισμένο το πτώμα μιας γυναίκας που δεν έγινε δυνατό να αναγνωριστεί… Τέλος, φαίνεται ότι η επίθεση δεν είχε μόνο πολιτικό στόχο, αλλά και οικονομικό, καθώς στην περιοχή διεξάγεται εδώ και 16 χρόνια αγώνας των ντόπιων ενάντια στα ορυχεία βωξίτη μιας εταιρείας από το Ντουμπάι, στον οποίο το Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό) παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Γιώργος Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!