Συνέντευξη στη Μαρία Ατσελέ
Φωτ: Ηλίας Μωραΐτης
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Cabaret Voltaire αλλά και σε άλλες θεατρικές σκηνές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Frida, ενσαρκωμένη από την Έλλη Χρονιάρη, έχει μετακομίσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, στο Tempus Verum Εν Αθήναις.
Η πολυτάραχη ζωή της διάσημης μεξικανής ζωγράφου ξεδιπλώνεται σταδιακά από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο της, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη και καλλιτεχνική φύση της Φρίντα Κάλο, όπως αυτή έγινε γνωστή μέσα από τα γράμματα, το ημερολόγιο και τους πίνακες της.
Ένα άτομο επί σκηνής, η Έλλη Χρονιάρη, μεταμορφώνεται στην ίδια τη Φρίντα Κάλο, αλλά και σε οχτώ διαφορετικά πρόσωπα που έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη ζωή της διάσημης ζωγράφου.
Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα…
«Η ζωή αυτής της τόσο ταλαντούχας και δυναμικής γυναίκας, μας κίνησε το ενδιαφέρον κι αποφασίσαμε να μελετήσουμε το έργο και τη βιογραφία της και να διαμορφώσουμε μια παράσταση βασισμένη στα ιστορικά γεγονότα, στο ημερολόγιο και στις αφηγήσεις της ίδιας»
Μιλήστε μας για το ρόλο σας στην παράσταση Frida, όπου ερμηνεύετε όχι μόνο τον ομώνυμο ρόλο αλλά και άλλους.
Στην παράσταση Frida εμφανίζεται επί σκηνής όχι μόνο η ίδια η Φρίντα, αλλά και μερικά ακόμη πρόσωπα / άνθρωποι της ζωής της, που ο καθένας έπαιξε το δικό του μικρό ή μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία της. Οι αφηγήσεις της ίδιας της ζωγράφου καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, ωστόσο προσπαθήσαμε με τους σκηνοθέτες και την υπόλοιπη ομάδα, να διαμορφώσουμε κι έναν δεύτερο άξονα πάνω στον οποίο οι αφηγήσεις θα αφορούν μεν την ίδια τη Φρίντα, μέσα όμως από τα μάτια κάποιων σημαντικών ή ασήμαντων άλλων, π.χ. της μητέρας της, της αδερφής της, ενός μαθητή της, ενός υπαλλήλου, μιας γειτόνισσας κ.α.
Πως προέκυψε η ιδέα για αυτήν την παράσταση αφιερωμένη στη βιογραφία μιας ιδιαίτερης γυναίκας;
Η ιδέα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και πρωτοπαρουσιάστηκε ως παράσταση τον Ιούνιο του 2016, στη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, ως διπλωματική εργασία μου στην Υποκριτική. Η ζωή αυτής της τόσο ταλαντούχας και δυναμικής γυναίκας, μας κίνησε το ενδιαφέρον κι αποφασίσαμε να μελετήσουμε το έργο και τη βιογραφία της και να διαμορφώσουμε μια παράσταση βασισμένη στα ιστορικά γεγονότα, στο ημερολόγιο και στις αφηγήσεις της ίδιας. Πάντα, φυσικά, μέσα από το πώς όλα αυτά τα αφουγκραστήκαμε εμείς οι ίδιοι, μέσα από το τι μας κέντρισε την προσοχή.
Πως νιώθετε που η ερμηνεία σας έχει ξεχωρίσει στο θεατρόφιλο κοινό και ιδιαίτερα λόγω ότι είστε μια νέα ηθοποιός;
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτό, είναι τιμή μου να ακούω τόσο όμορφα λόγια και να βλέπω πως η δουλειά μας αφορά μεγάλο μέρος του θεατρόφιλου κοινού και όχι μόνο. Η δουλειά πάνω σε μια παράσταση όμως δεν σταματά ποτέ κι έτσι δεν θεωρώ πως έχω ή έχουμε καταφέρει κάτι σπουδαίο με τους συνεργάτες μου, κάτι που έφτασε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και άρα πλέον μόνο απολαμβάνουμε την επιτυχία. Αυτά στο δικό μου το κεφάλι δεν θα ισχύσουν ποτέ. Η ενασχόληση και το «σκάψιμο» με το κείμενο και την υποκριτική οφείλουν να σε απασχολούν συνεχώς και ασταμάτητα, προκειμένου κάτι να κρατιέται φρέσκο και ζωντανό μέσα σου. Κάτι να υπάρχει ή να εμφανίζεται ως «καινούριο», ένα μικρό κομμάτι σου που θα έρχεται πάντοτε σε αυτή την παραγωγική αμηχανία και θα σε εκπλήσσει σκηνικά.
Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι;
Η συνεργασία με ανθρώπους που έχουν κάτι να μου πουν.
Βρίσκετε κοινά στοιχεία στην Φρίντα Κάλο με τον χαρακτήρα σας;
Η Φρίντα ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα με πολύ έντονο ταπεραμέντο. Κοινά στοιχεία δεν ξέρω αν εντοπίζω ακριβώς, παρατηρώ όμως όσο μελετώ την βιογραφία της ξανά και όσο εργάζομαι πάνω στην παράσταση πως το κομμάτι της κυκλοθυμίας της, θα μπορούσε να με κάνει να ταυτιστώ μαζί της σε αρκετά μεγάλο βαθμό.
Μετά το Tempus Verum θα συνεχίσει την διαδρομή της η συγκεκριμένη παράσταση ;
Θα θέλαμε πολύ να ολοκληρωθεί ο κύκλος των παραστάσεων στην Αθήνα, κι έπειτα να επισκεφθούμε μερικές πόλεις της επαρχίας. Έχουμε ήδη ταξιδέψει με την παράσταση ορισμένες φορές και η αποδοχή ήταν μεγάλη, οπότε θα θέλαμε να το δοκιμάσουμε ξανά.
INFO
Επί σκηνής: Έλλη Χρονιάρη
Σκηνοθεσία: Πέτρος Παπαζήσης, Έλενα Βισέρη
Δραματουργία: Κωνσταντίνα Δούκα – Γκόση, Έλενα Βισέρη
Σκηνογραφία: Δήμητρα Παράσχου
Ενδυματολογία: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Επιμέλεια Φωτισμών: Πέτρος Παπαζήσης, Κωνσταντίνα Δούκα- Γκόση
Σχεδιασμός Αφίσας: Ελένη Βισέρη
Γραφιστική Επιμέλεια: Δήμητρα Παράσχου
Φωτογραφίες: Δήμητρα Παράσχου, Παρθένα Χαριστέα, Buba Soso Gabedava
Κάθε Παρασκευή στις 18:30
Διάρκεια: 70 λεπτά
Tempus Verum Εν Αθήναις
Ιάκχου 19, Γκάζι, 210 3425170