Η κυβέρνηση παρουσίασε πριν από 15 μέρες το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‒ Ελλάδα 2.0». Έκτοτε, με τη συνεργασία των Μέσων Ενημέρωσης που χρηματοδοτεί αφειδώς, προσπαθεί εκθειάζοντάς το να προσανατολίσει τη συζήτηση στις πολιτικές επιλογές της μέσω αυτού.

Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα, οι εργαζόμενοι με μέσο μηναίο μεικτό μισθό 960,5 ευρώ και οι συνταξιούχοι με μέση σύνταξη 947,3 ευρώ έχουν ζαλιστεί με τα δισεκατομμύρια που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τις υποσχέσεις της για το μέλλον. Αυτή η εικόνα ευμάρειας αφορά τους λίγους και εκλεκτούς της, που ετοιμάζονται για το πάρτι που θα στηθεί. Ο λαός από όλα αυτά θα πάρει μερικά ψίχουλα για να φανεί ότι ασκείται και κοινωνική πολιτική. Και στο τέλος, αφού θα έχουν τελειώσει οι επενδύσεις και θα έχουν δαπανηθεί τα χρήματα, θα βρεθούμε ως λαός εκεί που βρεθήκαμε μετά από όλα τα αντίστοιχα προηγούμενα προγράμματα (ΜΟΠ, Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ΕΣΠΑ) και τους πακτωλούς δισεκατομμυρίων από τα κοινοτικά ταμεία, στη λογική των μνημονίων με ή χωρίς τυπικό μνημόνιο.

Ο Δρόμος στην παρούσα περίοδο θα δώσει έμφαση στην ανάλυση αυτού του «Εθνικού Σχεδίου». Θα προσπαθήσουμε με τη βοήθεια και άλλων συναγωνιστών αναλυτών να δείξουμε την πραγματική του διάσταση. Να αναδείξουμε τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και εάν αυτό το σχέδιο δίνει απαντήσεις σε αυτά ή στοχεύει αλλού. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τουλάχιστον σκέψεις με στόχο ένα εναλλακτικό τρόπο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με βάση τις δυνατότητες που έχει η χώρα και με κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών της αλλά και το σεβασμό στο χώρο, το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό μας. Μετά μια πρώτη πολιτική τοποθέτηση στο θέμα έγινε με το άρθρο «Ελλάδα και ευρωμνημόνια με πρόσχημα την πανδημία» στο προηγούμενο φύλλο. Στο παρόν προχωράμε στη συνοπτική παρουσίαση του «Σχεδίου», ακολουθεί το άρθρο του Κώστα Μελά για τα δάνεια ενώ ενδιαφέρον κριτικός σχολιασμός περιέχεται και στο κείμενο του Δημήτρη Α. Τραυλού ‒ Τζανετάτου στις σελίδες 16-17.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ 2.0 είναι η συνέχεια της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη μεταφρασμένη σε νούμερα δαπανών-χρηματοδοτήσεων σύμφωνα με το πλαίσιο των επιλογών της. Το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι 30,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,2 (59%) θα είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα 12,7 (31%) θα είναι δάνεια. Σε αυτά θα προστεθούν οι «εθνικοί» επενδυτικοί πόροι, ανεξάρτητα αν το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι δάνεια από το εξωτερικό, ύψους 26,6 δισ. ευρώ. Έτσι το συνολικό πακέτο επενδυτικών πόρων προβλέπεται να ανέλθει σε 57,5 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν σε τέσσερις «πυλώνες»: 1) πράσινη μετάβαση (18,1%), 2) ψηφιακή μετάβαση (3,7%), 3) απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή (9,2%), και 4) ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας (68,9%).

Το «Σχέδιο» εξυπηρετεί ανάγκες και σχεδιασμούς της γερμανοκρατούμενης Ε.Ε. για περισσότερες εξαγωγές του βορρά προς το νότο και επιδοτούμενες εξαγορές στο νότο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προσαρμοστεί και η ντόπια ολιγαρχία με στόχο να διεκδικήσει και αυτή ένα μερίδιο από τις χρηματοδοτήσεις

Στην πράσινη μετάβαση περιλαμβάνονται δράσεις όπως: Πρόγραμμα εξοικονομώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το δημόσιο. Ενεργειακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών. Αστικές αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, αναδασώσεις και υποδομές Πολιτικής Προστασίας.

Στην ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνονται επενδύσεις για: Υποδομές οπτικών ινών στα κτίρια. Δίκτυα 5G στους αυτοκινητόδρομους. Σύνδεση των νησιών με υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Ψηφιοποίηση αρχείων και υπηρεσιών (κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ κλπ) και διασύνδεση συστημάτων. Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή προβλέπονται δράσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την βελτίωση της προσβασιμότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας.

Τέλος, οι ιδιωτικές επενδύσεις, στις οποίες θα κατευθυνθούν τα περισσότερα χρήματα, θα πραγματοποιηθούν με ισχυρά κίνητρα για πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία, εξαγωγές, τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Παράλληλα προβλέπονται και έργα υποδομών για οδικά δίκτυα, σιδηροδρομικό δίκτυο, αρδευτικά κλπ μέσω των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το παραπάνω πλαίσιο δεν αποτελεί απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας και του λαού μετά από 10 χρόνια μνημονίων και την πανδημία που ακολούθησε. Εξυπηρετεί ανάγκες και σχεδιασμούς της γερμανοκρατούμενης Ε.Ε. για περισσότερες εξαγωγές του βορρά προς το νότο και επιδοτούμενες εξαγορές στο νότο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προσαρμοστεί και η ντόπια ολιγαρχία με στόχο να διεκδικήσει και αυτή ένα μερίδιο από τις χρηματοδοτήσεις. Έτσι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μεγάλες επιχειρηματικές μετακινήσεις ειδικά στις κατασκευές, την ενέργεια, αλλά και στα ακίνητα και τον τουρισμό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!