Συνέντευξη του Ελάδιο Φλέσα, γ.γ. του Partido Paraguay Pyahura (PPP) στον Πέτρο Αλ Αχμάρ

Οι εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Παραγουάη είναι οι πρώτες από τον περασμένο Ιούνιο όταν απομακρύνθηκε από την προεδρία της χώρας ο πρώην επίσκοπος Φερνάντο Λούγο, ο πρώτος πρόεδρος που είχε εντάξει τη χώρα σε μια διαφορετική τροχιά έπειτα από 61 χρόνια αιμοσταγούς διακυβέρνησης του αμερικανοκίνητου κόμματος Κολοράντο. Ο Λούγο καθαιρέθηκε  από το κοινοβούλιο μετά το θάνατο 11 αγροτών καταληψιών γης και 6 αστυνομικών στο Κουρουγκουάτι. Ο διάδοχος του Λούγο, Φεντερίκο Φράνκο, επανέφερε τη χώρα στο νεοφιλελεύθερο-αμερικανόφιλο λατινοαμερικάνικο μπλοκ, απομακρύνοντάς την παράλληλα από τη Βενεζουέλα του Τσάβες. Για τις προοπτικές της, ο Δρόμος μίλησε με τον Eλάδιο Φλέσα, γ.γ. του Partido Paraguay Pyahura (ΡΡΡ), μιας οργάνωσης ριζωμένης στους φτωχούς αγρότες, που με τακτικές πλατιές συμμαχίες έχει κατακτήσει σημαντικές νίκες.

Έχουν περάσει δέκα μήνες από την πραξικοπηματική ανατροπή του Λούγο. Ποια ήταν η πολιτική της κυβέρνησης Φράνκο που τον αντικατέστησε;
Έχει κινηθεί γρήγορα. Χαρακτηριστικά, πήρε μέτρα για την εγκατάσταση στη χώρα της μεγάλης εξορυκτικής πολυεθνικής Rio Tinto Alcan. Η αμερικανική εταιρία Dahava απέκτησε το μονοπώλιο για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην περιοχή Chaco, στα δυτικά.
Ο Φράνκο αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 550 εκατομμύρια δολάρια με την παροχή ομολόγων σε ιδιώτες. Προχώρησε στην απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών σπόρων καλαμποκιού και σόγιας. Εμπόδισε σχέδιο νόμου που προέβλεπε φόρο 10% στις εξαγωγές για τους εξαγωγείς σόγιας. Παράλληλα, συλλαμβάνει μαζικά αγωνιστές ενάντια στην επέλαση στο δασικό πλούτο, χρησιμοποιώντας όλο τον ποινικό κώδικα κατά της κοινωνίας.

Γιατί το «πείραμα Λούγο» ήταν μια αποτυχία;
Η ανικανότητα της κυβέρνησης του Φερνάντο Λούγο σχετιζόταν με την αδυναμία επίλυσης του αγροτικού ζητήματος της Παραγουάης, της ύπαρξης τσιφλικιών και χιλιάδων ακτημόνων αγροτών, αν και μία από τις κεντρικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η αγροτική μεταρρύθμιση. Ο Λούγο στην προεκλογική του εκστρατεία στις προηγούμενες εκλογές είχε επικεντρωθεί στον άδικο τρόπο που είναι συγκεντρωμένη η αγροτική γη και κατόρθωσε να συσπειρώσει γύρω του ηγέτες των αγροτών, τους οποίους παρακινούσε να καταλάβουν γη. Ωστόσο, στη διάρκεια της διακυβέρνησής του τίποτα από αυτά που είχε διακηρύξει δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα, κατέφυγε στην εφαρμογή μέτρων «φιλανθρωπικού» τύπου.
Εξάλλου, πολλοί από τους ηγέτες των χωρικών που βρίσκονταν στο περιβάλλον της κυβέρνησης Λούγο, όπως και η πλειονότητα των στελεχών των αριστερών κομμάτων άρχισαν να γίνονται υπάλληλοι της κυβέρνησης, υιοθετώντας πολλές φορές τις ίδιες πρακτικές με τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, απολαμβάνοντας το «μέλι» της λειτουργίας του Παλαιού Κράτους, ξεκομμένοι από τη μάζα, το λαό, χωρίς πρόγραμμα ή πολιτικές υπέρ των φτωχών, με ελάχιστη ή καθόλου κοινωνική στήριξη που αφιερώθηκαν στην ψηφοθηρία αντί στην οργάνωση του λαού.
Η βίαιη εκδίωξη καταληψιών γης και ο θάνατος 17 ανθρώπων ήταν η εφαρμογή του τελευταίου μέρους ενός σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή από τις δεξιές ομάδες της χώρας, που χρηματοδοτούνται και καθοδηγούνται από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί και πάλι ένας διπολισμός ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά κόμματα, το Κολοράντο και το Φιλελεύθερο, που προκαλεί ξανά φανατισμό σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Δυστυχώς η Αριστερά και η σοσιαλδημοκρατία συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι, το στημένο από τη Δεξιά.
Το κόμμα μας θέτει ζήτημα ψήφου διαμαρτυρίας, το οποίο σημαίνει αμφισβήτηση των εκλογικών ψεμάτων, πολιτική αντιπαράθεση με τους υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων που θυμούνται τα προβλήματα μόνο όταν χρειάζονται ψήφους, και με την Αριστερά που δε βλέπει άλλο δρόμο αγώνα και αντίστασης εκτός από την προσφυγή στις κάλπες, ένα δρόμο τελείως βρώμικο. Όμως, δημοκρατία για το PPP είναι η συμμετοχή του λαού, η διανομή του πλούτου και η δημιουργία πολιτικών και οικονομικών συνθηκών για τους μη έχοντες.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του κινήματος για τη γη;
Σήμερα οι παραγωγοί σόγιας και οι μεγάλοι γαιοκτήμονες κατέχουν το 85% των εδαφών ενώ οι μικροί παραγωγοί βιώνουν τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, της ερήμωσης και της εκδίωξης των αγροτικών κοινοτήτων, της χαμηλής τιμής των προϊόντων, χωρίς προοπτικές ανάπτυξης.
Οι αγρότες και οι φτωχοί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό και οικονομικό τοπίο απόγνωσης, ενώ η νίκη οποιουδήποτε από τους υποψηφίους οδηγεί σε παραπέρα μεγέθυνση των ανισοτήτων. Μέσω του Paraguay Pyahura προκρίνουμε την αντιπαράθεση, τον αγώνα και την αντίσταση ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αγωνιζόμαστε για την αγροτική μεταρρύθμιση, την κατάληψη των τσιφλικιών, την οργάνωση των ακτημόνων, την προστασία την εθνικής παραγωγής. Γνωρίζουμε ότι οι ομάδες της Δεξιάς που έχουν τώρα την εξουσία και εκείνες που θα αναλάβουν μετά τις εκλογές, ετοιμάζονται να επιτεθούν, να αποδυναμώσουν και, ει δυνατόν, να εξαφανίσουν τις κοινωνικές ομάδες που αντιτίθενται στο πολιτικό πρόγραμμα των αγρο-εξαγωγέων και των ιδιωτικοποιήσεων. Το Paraguay Pyahura επικεντρώνεται στην επεξεργασία και ανάπτυξη ενός σχεδίου αντίστασης.

Ποιες είναι οι αλλαγές στην πολιτική ισορροπία σήμερα στην Λατινική Αμερική, και ποια η θέση της Παραγουάης σε αυτή;
Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την ηγεμονία στη Νότια Αμερική. Αυτό αποδείχθηκε και με την κυβέρνηση Λούγο που άρχισε να «χορεύει στο ρυθμό» της νέας δύναμης που αναδύεται στην περιοχή. Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, η ALBA, η ενσωμάτωση στη Mercosur αυτών των κυβερνήσεων και των χωρών της περιοχής, αποτελούν τμήμα της αντιαμερικάνικης γεωπολιτικής. Αντίθετα, η ανατροπή Λούγο και η δεξιά στοίχιση στον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, μιλώντας μάλιστα για «κυρίαρχη Παραγουάη», ήταν μια προσβολή σε όλους εμάς που πραγματικά αγωνιζόμαστε για μια κυρίαρχη Παραγουάη. 

Mετάφραση: Νατάσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!