Πριν από μερικά χρόνια σε μια επίσκεψή μου στη Χίο μου χάρισαν ένα λεύκωμα-αφιέρωμα στη Χίο με μαγικές ζωγραφιές. Μέχρι τότε δεν γνώριζα καθόλου το έργο του Γιώργου Ζυμαράκη.

Το λεύκωμα ήταν μια αποκάλυψη. Ένα ταξίδι στα χρώματα και στους τόπους.

Όπως έγραφε η γνωστή ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν: «ποιητής της κοσμογονικής υφής της φύσης που μας περιβάλλει, ο Ζυμαράκης κατορθώνει στην κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μιαν ελληνική παραλία, είτε για τη βιτρίνα ενός παρισινού μαγαζιού, είτε ακόμη για την πρόσοψη ενός νεοϋορκέζικου ουρανοξύστη, είτε τέλος για ένα τοπίο φανταστικό με έντονη όμως την αίσθηση μιας λακωνικής δραματικότητας, να μας μηνύσει κάτι το ουσιαστικό για τη μεταφυσικότητα του γήινου και του εξωγήινου… Εκείνο που κάθε φορά πετυχαίνει αυτός ο καλλιτέχνης, είναι πέρα από το εκάστοτε ύφος ή τη γραφή, να μας συγκινεί βαθιά και αμετάκλητα…»

Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκα και πάλι στη Χίο και επισκέφθηκα το ανακαινισμένο Τέμενος Χαμηδιέ. Με χαρά έμαθα πως από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 του μήνα θα φιλοξενήσει αναδρομική έκθεση έργων του με τίτλο «Χίος- Νέα Υόρκη-Αθήνα» στο Τέμενος Χαμηδιέ (Μπαϊρακλί τζαμί) στο Κάστρο της Χίου. Την έκθεση διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο του «Πολιτιστικά δρώμενα Χίου-Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου». Πράγματι δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί καλύτερο μέρος για να εκτεθούν τα έργα του από τον τόπο όπου γεννήθηκε κι έκανε τα πρώτα βήματά του στην τέχνη.

Έγραφε ο ίδιος ο Ζυμαράκης στο λεύκωμα για τη Χίο:

«…Η ομορφιά του φωτός της Χίου είναι τα χρώματα που μας περιβάλλουν, αλλά και οι ευωδιές της που εντείνουν την όραση να δεχτεί μια ομορφιά που έπλασε ο άνθρωπος αρμονικά με τη φύση και το στόλισε με έργα για να ζούμε ωραία, να είμαστε καλά και να δημιουργούμε με αισιοδοξία.

Η γλυκύτητα και η καλοσύνη των ανθρώπων της Χίου, η καλή θέληση και πνεύμα για χωρατό καλόκαρδο, καλοκάγαθο αλλά και ειρωνικό που σε βάζει στη θέση σου να μη λες και κάνεις λωλάδες, ισορροπεί τον χαρακτήρα να ζεις αρμονικά μια Χία ζωή. Σε γεμίζει να βλέπεις και να συναναστρέφεσαι με τους ωραίους, έξυπνους, πνευματώδεις Χιώτες, ένα κράμα προσώπων όπως τα κλασικά εμπλουτισμένα, εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά και καλλιεργημένα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς…

…Η πόλη και το λιμάνι της Χίου είναι ένας ζωντανός πίνακας εκπληκτικής ομορφιάς που βιώνεται και εξελίσσεται καθημερινά…

…Εδώ οξύνεται η όραση, χορδίζονται οι αισθήσεις να ποιήσεις.

Ομορφιά που συνεπαίρνει εδώ κι εκεί και πιο πέρα… »

Ο Γιώργος Ζυμαράκης γεννήθηκε στο Κάστρο της Χίου στις 23 Ιουνίου του 1934. Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιανουαρίου του 2023. Από τα μαθητικά του χρόνια ανέπτυξε στη γενέτειρά του, τη Χίο, από τη συνοικία του Κάστρου, το ταλέντο και την αγάπη του για την τέχνη, μαθητευόμενος στη ζωγραφική και την ιχνογραφία κοντά στον καθηγητή Κώστα Καραγατσίδη (εμπρεσιονιστή του Μονάχου και συνεργάτη του Φώτη Κόντογλου) καθώς και τον Χιώτη εικαστικό Νίκο Γιαλούρη.

Σπούδασε, εργάσθηκε και δημιούργησε στη Νέα Υόρκη από το 1957 Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Εργάστηκε ως creative designer και καλλιτεχνικός διευθυντής σε μεγάλους οργανισμούς: CBS Books, Scholastic Magazine, American Express, Parade Publications.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και συνέχισε να δημιουργεί. Από το 1989 εξέδιδε μαζί με τη συζυγό του, Καλλιόπη Βολάκη, το περιοδικό Καλών Τεχνών Οδηγός Gallery Guide. Υπήρξε θεωρητικός και ιστορικός τέχνης, ποιητής.

Η αμερικανική κυβέρνηση το 2000 τον τίμησε με Grant, διοργανώνοντάς του έκθεση στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας με τίτλο «Homage to New York». Είναι ο μοναδικός Έλληνας ζωγράφος που έχει λάβει αυτήν τη διάκριση.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά πρωί 10:00-13:30 και απόγευμα 18:30-21:00.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!