Εκ μέρους του Δ.Σ. του συλλόγου οικότροφων της Σπουδαστικής Εστίας Σίνδου οφείλουμε να σας παρουσιάσουμε, όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, την κατάσταση που επικρατεί στην Εστία, όπου και διαμένουμε.

Αρχικά είναι σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα που, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΤΕΙΘ και κατ’ επέκταση τη Διοίκησή του, είναι οι λόγοι που καθιστούν το κτίριο ακατάλληλο και μας καλούν να το εγκαταλείψουμε. Οι εγκαταστάσεις θέρμανσης παρέμειναν χωρίς συντήρηση για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ οι σωληνώσεις για περισσότερα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μπει πετρέλαιο λόγω πιθανότητας ατυχήματος, ακόμα και αν δεν μπλόκαρε η διαδικασία του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης απαρχαιωμένο με αρκετά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά το καλώδιο τροφοδοσίας, το οποίο δεν παρέχει επαρκή τάση και ένταση. Έτσι, τις μέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες και οι οικότροφοι χρησιμοποιούν όλοι τα θερμαντικά σώματα που έχουν για να ζεσταθούν, οι ασφάλειες των τριών κεντρικών ηλεκτρικών πινάκων καίγονται με μεγάλη συχνότητα και φυσικά τις αλλάζουμε μόνοι μας με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Το τρίτο μείζον ζήτημα αφορά την υγρομόνωση της οροφής καθώς υπάρχουν διαρροές που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ επικίνδυνες αφού περνούν πολύ κοντά από ηλεκτρικά καλώδια και λαμπτήρες. Σε αυτό προστίθεται η υγρασία που υπάρχει σε ελάχιστα, ευτυχώς, δωμάτια, δημιουργώντας ανθυγιεινό περιβάλλον για τους διαμένοντες σε αυτά. Τέλος, υπάρχουν μικρότερης σημασίας (αλλά επίσης χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης) προβλήματα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.

Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν επισκευές καθώς βιώνουμε καθημερινά τις δυσμενείς συνθήκες, προσπαθώντας να ζεσταθούμε χωρίς όμως να υπερφορτώσουμε το δίκτυο ή παίρνοντας σειρά για να προλάβουμε να κάνουμε μπάνιο με λίγο ζεστό νερό. Όμως, η εγκατάλειψη του κτιρίου χωρίς έγγραφες εγγυήσεις, είναι μία απόφαση που δεν αποδεχόμαστε.

Οι φοιτητές που διαμένουν στην Εστία προέρχονται από οικογένειες που ζουν σε επαρχιακές πόλεις, πολλές φορές πάνω από τέσσερις ώρες μακριά. Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες ανέργων, πολύτεκνοι, παιδιά που έχουν χάσει γονέα. Δεν έχει κανείς την πολυτέλεια να νοικιάσει, και ειδικά όσοι περνούν το μήνα τους με λιγότερα από πενήντα ευρώ.

Προτείνουμε, λοιπόν, δύο λογικές και εφαρμόσιμες λύσεις:

1. Την προσωρινή μετακίνησή μας σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα και έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των, υλικοτεχνικών και μη, φθορών και προβλημάτων στις εγκαταστάσεις.

2. Την άμεση συντήρηση και επισκευή του καυστήρα και τον ανεφοδιασμό του με πετρέλαιο με συνέχιση των υπόλοιπων επισκευών μετά το πέρας της εξεταστικής του Ιουνίου, κατά τη θερινή περίοδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετακίνησή μας.

Αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι πως για οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, απαιτούμε να υπάρξουν εγγυήσεις προσωρινής φιλοξενίας μας, έναρξης και αποπεράτωσης των εργασιών.

 

Φίλιππος Μπιρμπίλης, Χρυσοβαλάντης Παπανικολάου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!