O φιλοδυτικός δικτάτορας της Αιγύπτου στρατηγός Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι αναμενόμενες προεδρικές εκλογές, που του ζητούσαν οι σύμμαχοί του να πραγματοποιήσει ώστε να «νομιμοποιήσει» την εξουσία του, θα λάβουν χώρα τον ερχόμενο Μάρτιο. Οπωσδήποτε θα είναι πρωτότυπες αυτές οι εκλογές, αφού στο μεταξύ φρόντισε να απαλλαγεί από κάθε άλλον ανθυποψήφιο. Πρώτος που αποκλείστηκε ήταν ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό συνταγματάρχης, ονόματι Αχμάντ Κονσόουα, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το στρατό για να είναι υποψήφιος. Φιλοδωρήθηκε με 6 χρόνια φυλάκισης από έκτακτο στρατοδικείο για παραβίαση στρατιωτικών κανονισμών.
Σειρά είχε ο Αχμάντ Σαφίκ, που αφότου ηττήθηκε το 2012 από τον ισλαμιστή Μόρσι (τον οποίο ανέτρεψε ο αλ-Σίσι) ζούσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δύο μέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, συνελήφθη από τις εκεί αρχές και απελάθηκε στην Αίγυπτο. Μόλις έφτασε στο Κάιρο «εξαφανίστηκε». Έπειτα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Σάμι Ανάν, πρώην αρχηγός του αιγυπτιακού γενικού επιτελείου (δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί που φιλοδοξούσαν να είναι υποψήφιοι ανήκαν στις τάξεις του στρατού, καθώς οι προοδευτικοί «κοινοί θνητοί» εξ ορισμού αποκλείονται). Την επόμενη μέρα συνελήφθη με την κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών» και φυλακίστηκε. Πάει κι αυτός.
Τελευταίος βγήκε από την κούρσα ο δικηγόρος Χάλεντ Άλι, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής όταν πέτυχε στο Ανώτατο Δικαστήριο την ακύρωση της πώλησης δύο… νησιών της Αιγύπτου στη Σαουδική Αραβία από τον αλ-Σίσι. Ο δικτάτορας, πα’ όλα αυτά, παρέκαμψε τη δικαστική απόφαση, ματοκύλισε τις λαϊκές διαδηλώσεις, και πούλησε τα νησιά στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, καταδίκασε τον Άλι σε τρεις μήνες φυλάκισης για… άσεμνη χειρονομία. Βάσει αυτής της καταδίκης απορρίφθηκε πανηγυρικά προχθές η υποψηφιότητά του, ενώ «επικουρικά» τις προηγούμενες μέρες η αστυνομία είχε επιδοθεί σε πογκρόμ εναντίον των υποστηρικτών του, με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις.
Επιπλέον, με εντολή στρατοδικείου, απαγορεύθηκε στα αιγυπτιακά ΜΜΕ οποιαδήποτε αναφορά στους αποκλεισμούς υποψηφίων «όσο εκκρεμούν νομικές διαδικασίες εναντίον τους». Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, παραμένει ένας υποψήφιος, έτσι, για να μην νιώθουν άβολα οι Δυτικοί πάτρωνες του δικτάτορα. Πρόκειται για τον κύριο Μορτάντα Μανσούρ, ο οποίος είναι γνωστός για δύο πράγματα: πρώτον, διότι δηλώνει θαυμαστής του… αλ-Σίσι, και δεύτερον διότι χαρακτήρισε τη λαϊκή εξέγερση του 2011 (που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουμπάρακ) «το χειρότερο πράγμα που συνέβη ποτέ στην Αίγυπτο». Με δυο λόγια, τον Μάρτιο η Αίγυπτος θα ζήσει άλλον έναν θρίαμβο των ιδεωδών του ελεύθερου κόσμου…