Την επόμενη εβδομάδα, στις 11 Απριλίου, ξεκινούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ινδικής βουλής. Καθώς πραγματοποιούνται σταδιακά στα διάφορα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, θα ολοκληρωθούν πάνω από ένα μήνα αργότερα, οπότε και θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 900 εκατομμύρια Ινδοί πολίτες, κι έτσι οι εκλογές αυτές αποτελούν την πολυπληθέστερη «άσκηση δημοκρατίας» διεθνώς, όπως αρέσκονται να γράφουν οι συστημικοί αναλυτές. Όμως η δημοκρατία είναι νεκρό γράμμα στην Ινδία…
Μεταξύ άλλων, η διεθνούς φήμης συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι έχει καταδείξει το ψεύδος της «μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο». Ένα κράτος ρατσιστικό, όπου το σύστημα της κάστας εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο, με τους νταλίτ, τους ακτήμονες και τη φτωχολογιά των πόλεων να θεωρούνται από την άρχουσα τάξη όχι άνθρωποι, αλλά «βρώμικα ζώα». Μια χώρα όπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι (το 70% του πληθυσμού) «ζουν» με λιγότερο από μισό δολάριο τη μέρα κι όπου ασκείται πραγματική γενοκτονία εναντίον όσων θεωρούνται ανατρεπτικοί, και ιδίως των Ναξαλιτών.
Από τότε που στην εξουσία ανήλθε ο σημερινός ακροδεξιός ινδουιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ακόμη και τα τυπικά ψήγματα ελευθεριών και δικαιοσύνης έχουν εξανεμιστεί. Έχουν ενταθεί οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού εναντίον ιθαγενών που παλεύουν να μείνουν στη γη τους. Έχουν πολλαπλασιαστεί τα πογκρόμ των παρακρατικών συμμοριών εναντίον μειονοτήτων. Έχει βαθύνει ο «εκσυγχρονισμός» της ινδικής οικονομίας με νέα κύματα ιδιωτικοποιήσεων και με γενικευμένη επιβολή του «πλαστικού χρήματος», στο οποίο δεν έχει πρόσβαση η λαϊκή πλειοψηφία.
Ο Μόντι ελπίζει να διατηρηθεί στην εξουσία χάρη στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που κληροδότησε η Βρετανία στην πρώην αποικία της: οι 543 βουλευτές θα εκλεγούν σε αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες. Η δεξιά συμμαχία NDA του Μόντι δεν φαίνεται να διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία: τα προγνωστικά της δίνουν 220-250 βουλευτές, με το ποσοστό της επί των εκλογέων φυσικά να είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό των εδρών της στη βουλή. Ακολουθεί το «κεντροαριστερό» Κογκρέσο με επικεφαλής τον Ραχούλ Γκάντι, δισέγγονο του Νεχρού και εγγονό της Ίντιρα Γκάντι, που αναμένεται να αποσπάσει 140-170 έδρες. Τις υπόλοιπες θα μοιραστούν δεκάδες άλλα κόμματα, που θα κρίνουν προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα.