13η Στρογγυλή Τράπεζα από την «Αντιγόνη»
Η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων είναι ένας θεσμός που διοργανώνεται με επιτυχία για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, από την «Αντιγόνη» – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία. Φέτος θα έχει ως θέμα τις θεσμικές περιπέτειες που είχε η αντιρατσιστική νομοθεσία στην Ελλάδα. Η πρώτη ενότητα θα πραγματευτεί το ιστορικό της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, καθώς και τις πρωτοβουλίες, τα κενά και την αδράνεια του νομοθέτη και θα αναφερθεί σε βιωματικές εμπειρίες, ενώ η δεύτερη ενότητα θα επικεντρώσει στη διερεύνηση της σύγκρουσης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα) και θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς από τον αντιπρόεδρο του Κέντρου «Αντιγόνη» και τ. ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, τη Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τη Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Α’ Ενότητα (17:30-19:00)
1979-2014: Πρωτοβουλίες, ελλείψεις, κενά και αδράνεια του νομοθέτη. Συντονίζει ο δικηγόρος και δρ Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Μπελαντής, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας.
1. Παρουσίαση και κριτική αποτίμηση των αντιρατσιστικών νομοθετημάτων, προτάσεων και πρωτοβουλιών της τελευταίας 35ετίας. Ομιλήτρια: Καλλιόπη Λυκοβαρδή, Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη.
2. Το εύφορο έδαφος του ρατσιστικού εγκλήματος: Θεσμική αμεριμνησία και πολιτικές αντιστάσεις. Ομιλητής: Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
3. Τραγικές βιωματικές εμπειρίες που καθιστούν αναγκαία μια αποτελεσματική και ισχυρή αντιρατσιστική νομοθεσία. Ομιλήτρια: Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Συλλόγου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
4. Η δικαστική περίπτωση της «υπόθεσης Κ. Πλεύρη»: Μια εμβληματική εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στην ελληνική νομολογία. Ομιλητής: Θανάσης Τάρτης, δικηγόρος.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
(Διάλειμμα: 19:00-19:30)
Β’ Ενότητα (19:30-21:00)
Η διερεύνηση της σύγκρουσης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πληροφόρηση. Συντονίζει ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Τάσος Κωστόπουλος.
1. Έκφραση γνώμης και δημόσια προτροπή στο έγκλημα: θεμιτά όρια απέναντι στη γενικευμένη καταστολή του λόγου. Ομιλήτρια: Κλειώ Παπαπαντολέων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Δικηγόρος).
2. Ηθική κηδεμονία και αυταρχική χρήση της μνήμης. Ομιλητής: Ανδρέας Τάκης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Η νομική κουλτούρα του αντιρατσιστικού νόμου: Προβολή στο μέλλον. Το βρετανικό παράδειγμα. Ομιλήτρια: Πηνελόπη Φουντεδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
4. Η ελευθερία της έκφρασης ως ελευθερία της προσβολής (Ομιλητής: Γιώργος Καραβοκύρης, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Paris II.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.