του Γιάννη Τσoύτσια

Πολιτισμός και Κοινωνία αποτελούν υπέρβαση της αγέλης. Στο στάδιο της οποίας κάποιες πολιτικές μας καλούν σήμερα να επιστρέψουμε. Στη «φυσική επιλογή». Ο πιο δυνατός, ο πιο νέος, ο πιο πλούσιος, ο πιο δικτυωμένος, θα σωθεί. Θα βρει κρεβάτι και αναπνευστήρα. Αυτό είναι η «νέα» πολιτική.

Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί. Κι εδώ ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία αλλά ίσως οδεύουμε στην ίδια κατεύθυνση. Εκ των πραγμάτων και εκ των ελλείψεων. Αφού δεν υπάρχουν υλικά και υποδομές, αφού δεν επιβεβαιώνονται τα κρούσματα ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, η κοινότητα αφήνεται στο φιλότιμο. Και στο όσο αντέξει το σύστημα.

Ο Παπαστράτος βρήκε αναπνευστήρες. Ο Άδωνις γιατί δεν μπορεί να βρει; Γιατί δεν αναζητούν όλοι, παντού, διαγνωστικά τεστ, αντί να δίνουν παραστάσεις στα σούπερ μάρκετ; Επειδή όλα τα λύνει η «ελεύθερη» αγορά; Ποιος τελικά δεν έχει ιδεοληψίες;

Στην Ελλάδα, δύο μήνες –κρίσιμο περιθώριο– μετά το ξέσπασμα της μάστιγας, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε στους πολίτες ούτε αντισηπτικά, ούτε οινόπνευμα, ούτε μάσκες, ούτε διαγνωστικά τεστ, ούτε αναπνευστήρες, ούτε κρεβάτια εντατικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα προμηθευθούν άλλες χώρες και μετά εμείς. Ευτυχώς βέβαια, υπάρχουν οι δωρεές. Και η ανάκαμψη της Κίνας.

Εν έτη 2020, αρκετά δήθεν κράτη, το μόνο που έχουν να προσφέρουν στους πολίτες τους είναι η σύσταση «μείνετε σπίτι». Και πολύ επικοινωνία. Μέχρι να αρχίσει η δύσπνοια. Τότε μπορείτε καλέστε την πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή και να αναμείνετε (επί ώρες) οδηγίες. Και όλα αυτά, παρά τις δυνατότητες και την αυταπάρνηση του υγειονομικού προσωπικού.

Εν έτη 2020, η χώρα δεν μπορεί να παραγάγει μάσκες, να ενεργοποιήσει μια στοιχειώδη παραγωγή, ένα σχέδιο, να βρει ένα μηχάνημα, μια βιοτεχνία, να προβλέψει τις αναγκαίες εισαγωγές. Με τον αρμόδιο υπουργό να προβληματίζεται για το πώς θα αξιοποιήσει το πλεόνασμα των δυο δισ., κρυφοκοιτώντας την εκλογική του πελατεία. Δεν του περνά από το μυαλό ότι ίσως δεν ξαναβγεί ούτε βουλευτής, αφού δεν μερίμνησε, ως όφειλε, για την προετοιμασία των αναγκαίων.

Σήμερα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δίνει μάχη. Ποντάροντας στις αποφασιστικές κινήσεις του πρωθυπουργού και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Με το μυαλό όμως όχι τόσο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο στη διατήρηση της πολιτικής πρωτοβουλίας. Έτσι είναι. Αυτά όμως είναι πράγματα εύθραυστα. Και το γνωρίζουν. Γι’ αυτό και όλοι εναποτίθενται στον «πατριωτισμό των Ελλήνων».

Με τους τελευταίους να βρίσκονται σε κατάσταση μάχης και επιφυλακής. Μιας διπλής μάχης. Και στα σύνορα και εδώ. Ο λαός εξακολουθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Και να διατηρεί το φρόνημά του, παρά την απόπειρα να εκτραπούν όλα σε μια άσκηση πειθαρχίας και υπακοής. Είναι κι αυτό ένα επόμενο στοίχημα.

Υ.Γ. 1: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής: «Ουδείς μπορεί να πολεμήσει μια πυρκαγιά με τα μάτια δεμένα. Πρέπει να εξετάζεται κάθε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού». «Έχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες – να κάνετε τεστ», χωρίς το τεστ, κρούσματα δεν θα μπορούν να απομονωθούν και η αλυσίδα της λοίμωξης δεν θα σπάσει».

Υ.Γ. 2: 17/3/2020. «Έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr από υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν ότι πλέον είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα αντιδραστήρια στον ΕΟΔΥ και στα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας. […] Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι εδώ και κάποιες ημέρες όταν άρχισε δηλαδή να περιορίζεται το απόθεμα των αντιδραστηρίων, ξεκίνησε μόνο ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα δείγματα και πλέον πραγματοποιείται όχι σε όλους που έχουν συμπτώματα, έστω και έντονα, αλλά μόνο στις ευπαθείς ομάδες με σοβαρή συμπτωματολογία, καθώς και σε όσους νοσηλεύονται με πνευμονία στα νοσοκομεία».

Υ.Γ. 3: Στο 6ο θύμα του ιού το τεστ βγήκε θετικό μετά τον θάνατό του…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!