Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δραστηριοποιείται πλέον τόσο έντονα στις δολοφονίες μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαιτούν ένα εγχειρίδιο που θα θέτει κανόνες, ενδεδειγμένες αντιδράσεις και γενικά έναν «μπούσουλα» στη διαδικασία εξόντωσης των «εχθρών των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, η σύνταξη του εγχειριδίου καθυστέρησε λόγω διαμάχης μεταξύ της CIA και των άλλων υπηρεσιών, μια και η CIA επιζητούσε μεγαλύτερη ευελιξία στη διεξαγωγή χτυπημάτων. Εν τέλει η σύγκρουση διευθετήθηκε αφού επιτράπηκε στην υπηρεσία να εξαιρέσει τις δραστηριότητές της στο Πακιστάν από οποιονδήποτε κανόνα, για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αναλυτικότερα, τα χτυπήματα που διεκδικεί η CIA, περιλαμβάνουν επιθέσεις όχι ενάντια σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά ενάντια σε άτομα που, παρατηρούμενα μέσα από τον φακό του drone, πιθανολογείται ότι εμπλέκονται σε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, δραστηριότητες δηλαδή που από μακριά μοιάζουν με μεταφορά όπλων, φόρτωση οχημάτων με φορτίο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκρηκτικές ύλες κλπ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η CIA έχει «ελευθέρας» να δολοφονεί οποιονδήποτε σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα που η ένοπλη αντίσταση και γενικά ο οπλισμός, αποτελούν μέρος της κουλτούρας των φυλετικών κοινωνιών του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, της Υεμένης και άλλων χωρών όπου δραστηριοποιείται η υπηρεσία.
Κατά την προηγούμενη θητεία του Τζορτζ Μπρέναν, που διορίστηκε νέος διευθυντής της CIA, ως επικεφαλής σε θέματα αντιτρομοκρατίας, είχαν αυξηθεί δραματικά οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επίσης, η Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα drones μέχρι το 2016, μια κίνηση που συμβαδίζει με την υπογραφή από τον πρόεδρο Ομπάμα, πριν από λίγους μήνες, νομοσχεδίου που ορίζει ότι τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν κανονικά στους ουρανούς των ΗΠΑ μέχρι το 2015. Εκτός από την εξαιρετική σκληρότητα αυτού του τύπου πολέμου, καθώς στρατιωτικοί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των επιχειρήσεων, εξολοθρεύουν ανθρώπους σαν να παίζουν ηλεκτρονικό παιχνίδι, η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των drones θα πλήξει τελικά και τους κατοίκους του «Πρώτου Κόσμου». Ήδη η Νέα Υόρκη σκοπεύει να προμηθευτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να παρακολουθεί διαδηλώσεις καθώς και «υπόπτους», ενώ στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκάλυψαν χιλιάδες πτήσεις drones στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως από την αστυνομία και το στρατό. Συνολικά, από το 2004 μέχρι το 2012 στο Πακιστάν βρήκαν το θάνατο από drones, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, εκατοντάδες στην Υεμένη και τη Σομαλία.