Του Γιώργου Κυριακού

► Παραβιάζεται το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, καθώς και η ευρωπαϊκή συμφωνία του 2013 για τους Σερβικούς Δήμους, και ο κ. Δένδιας συνιστά… διάλογο. Όταν οι Σέρβοι ιδρύσουν «γραφείο συνδέσμου» στα κατεχόμενα της Κύπρου (όπως διατηρεί η Ελλάδα στο Κόσοβο) και συνιστούν διάλογο με την Τουρκία, το ελλαδικό ΥΠΕΞ θα πέσει από τα σύννεφα. Πάλι.

► Απαγορεύτηκε από το Κόσοβο η επίσκεψη του Σέρβου Πατριάρχη σε ορθόδοξο μοναστήρι. Μούγκα από τους ειρηνιστές Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

► Συμφωνία συνήφθη μεταξύ του πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι και της γαλλικής εταιρείας Framatom για «οικολογικά» καύσιμα. Τι άλλο θα ακούσουμε…

► Η διευθύντρια πληροφορικής της Αλβανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών συνελήφθη ενώ μετέφερε 58 κιλά ναρκωτικά. Άλλο πληροφορίες κι άλλο πληροφορική.

► 600.000 Αλβανοί ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Υποψήφιοι για την υπηρεσία πληροφορικής της παραπάνω κυρίας.

► Η κυβέρνηση της Αλβανίας ετοιμάζεται να εγκρίνει συμφωνία με την Κίνα για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας. Η Κίνα επενδύει στα Βαλκάνια σε 135 έργα, αξίας τουλάχιστον 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποιοι «Τρίτοι Παράγοντες»…

► Ουγγρικές εταιρείες έχουν επενδύσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στο Μαυροβούνιο: στην Commercial Bank, στην Société Générale Montenegro, στην Telenor Montenegro και στην Telekom. Ποιοι άλλοι είναι «Τρίτοι Παράγοντες»;

► Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ντάσιτς εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συνεργασία της Σερβίας με τις χώρες BRICS. «Μας απαγορεύει η Ε.Ε. να είμαστε μέλος», δήλωσε με νόημα.

► Αμερικανική έρευνα των ΗΠΑ δείχνει άνοδο στις προτιμήσεις των Σκοπιανών για την Τουρκία και την Κίνα. Τι λες;

► «Βουλγαρικά εγκλήματα στην κατεχόμενη Σερβία 1915-1918» είναι ο τίτλος έκθεσης, με την υποστήριξη του Σερβικού Υπουργείου Πολιτισμού, που εξόργισε τη Βουλγαρία. Ως τόπος εγκλημάτων κατονομάζεται η Βαρντάρσκα, δηλαδή η Βόρεια «Μακεδονία». Καλωσορίσαμε στα Βαλκάνια.

► Βουλγαρική εφημερίδα ανακίνησε το ζήτημα της καταγωγής του Κεμάλ Ατατούρκ, επαναφέροντας παλιότερα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία ο «πατέρας» της σύγχρονης Τουρκίας στην πραγματικότητα ήταν… Βούλγαρος. No comments.

► Το Μαυροβούνιο πιθανόν να χρειαστεί διεθνείς εμπειρογνώμονες για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Χρηματοδότηση μήπως δεν πετύχει το copy-paste;

► Στο Βούκοβαρ της δημοκρατικής και ανεκτικής Κροατίας, άρτι αφιχθείσας στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, απαγορεύτηκε η χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου. Γιατί; Επειδή μειώθηκε, λέει, ο πληθυσμός των γηγενών Σέρβων. Κανείς δεν αναρωτιέται βέβαια πώς και γιατί μειώθηκε.

► Καλή χρονιά στα Βαλκάνια σημαίνει να ενεργοποιηθούμε για ένα νέο αντιπυρηνικό-φιλειρηνικό κίνημα. Καλή χρονιά λοιπόν!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!