Του Γιώργου Κυριακού
► Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούντεφ, πρώην(;) φιλορώσος, ζήτησε επειγόντως από την κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα Mig-29 με F-16. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στη Βουλγαρία ήταν ομολογουμένως παραγωγική!
► Οι Βούλγαροι ιθύνοντες συζητούν τώρα και το ξήλωμα του μνημείου του Κόκκινου Στρατού στη Σόφια. Η Ρωσίδα πρέσβης αντέδρασε χωρίς πολύ τακτ: «Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ, μεταπολεμικά στη Βουλγαρία θα παρέμενε μόνο η περιοχή της Σόφιας», είπε.
► Πρόσθεσε ότι χάρη στην ΕΣΣΔ η Βουλγαρία προσάρτησε και την [πρώην ρουμανική] Δοβρουτσά. Καλεί άραγε η Μόσχα το Βουκουρέστι να προσθέσει και τη Δοβρουτσά στις διεκδικήσεις του; (Ο Ρουμάνος πρώην πρωθυπουργός Ναστάζε μίλησε για «κατοχή ρουμανικών εδαφών από την Ουκρανία»!).
► «Τα πράγματα θα προχωρήσουν γρήγορα» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πέτκοφ όσον αφορά την άρση του βουλγαρικού βέτο για ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Αναμένει, είπε, την έκθεση της «επιτροπής ιστορικών» για να κάνει το άλμα…
► Οι Κροάτες υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας χαρακτήρισαν «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν (είναι άλλωστε ειδήμονες στο θέμα…). Ο Ρώσος πρέσβης στο Ζάγκρεμπ προειδοποίησε ότι αυτή η στάση είναι «καταστροφική».
► Η Κροατία πάντως φοβάται: το 25% της οικονομίας της καλυπτόταν από τα έσοδα που απέφεραν οι ξένοι τουρίστες (σε μεγάλο βαθμό Ρώσοι). Μήπως τη σώσουν κι αυτήν οι… Κινέζοι;
► Ο Λι Τσανσού, πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, επεσήμανε ότι η Κροατία είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε. που ανέθεσε σε κινεζική εταιρεία την υλοποίηση στρατηγικής υποδομής (γέφυρα Pelješac) με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση!
► Ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς Μαυροβούνιο, Βοσνία και Κροατία μέσω διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ στο Φιέρι της Αλβανίας. Ο πόλεμος των αγωγών, η υγεία των αφεντικών.
► Η Σερβία έκλεισε 10ετή συμφωνία με τη Ρωσία για παροχή φυσικού αερίου με κόστος 600-850 δολάρια/1.000 κ.μ., τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ανέρχεται στα 1.160 δολάρια. Μήπως τελικά καταστεί ένας δεύτερος ενεργειακός κόμβος;
► «Η Βοσνία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει» δήλωσε απειλητικά ο Ρώσος πρέσβης στο Σεράγεβο. Ο Βόσνιος Τζαφέροβιτς (μέλος του «συλλογικού προεδρείου» της αβίωτης βοσνιακής συνομοσπονδίας) θύμωσε: «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι κυρίαρχη χώρα», είπε. Και ξεκαρδίστηκαν οι Δυτικοί γκαουλάιτερ, δίχως την έγκριση των οποίων οι ιθαγενείς «ηγέτες» δεν δικαιούνται να αποφασίσουν ούτε πόση ζάχαρη να βάλουν στον καφέ τους.