Του Γιώργου Κυριακού

► Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούντεφ, πρώην(;) φιλορώσος, ζήτησε επειγόντως από την κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα Mig-29 με F-16. Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στη Βουλγαρία ήταν ομολογουμένως παραγωγική!

► Οι Βούλγαροι ιθύνοντες συζητούν τώρα και το ξήλωμα του μνημείου του Κόκκινου Στρατού στη Σόφια. Η Ρωσίδα πρέσβης αντέδρασε χωρίς πολύ τακτ: «Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ, μεταπολεμικά στη Βουλγαρία θα παρέμενε μόνο η περιοχή της Σόφιας», είπε.

► Πρόσθεσε ότι χάρη στην ΕΣΣΔ η Βουλγαρία προσάρτησε και την [πρώην ρουμανική] Δοβρουτσά. Καλεί άραγε η Μόσχα το Βουκουρέστι να προσθέσει και τη Δοβρουτσά στις διεκδικήσεις του; (Ο Ρουμάνος πρώην πρωθυπουργός Ναστάζε μίλησε για «κατοχή ρουμανικών εδαφών από την Ουκρανία»!).

► «Τα πράγματα θα προχωρήσουν γρήγορα» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πέτκοφ όσον αφορά την άρση του βουλγαρικού βέτο για ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Αναμένει, είπε, την έκθεση της «επιτροπής ιστορικών» για να κάνει το άλμα…

► Οι Κροάτες υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας χαρακτήρισαν «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν (είναι άλλωστε ειδήμονες στο θέμα…). Ο Ρώσος πρέσβης στο Ζάγκρεμπ προειδοποίησε ότι αυτή η στάση είναι «καταστροφική».

► Η Κροατία πάντως φοβάται: το 25% της οικονομίας της καλυπτόταν από τα έσοδα που απέφεραν οι ξένοι τουρίστες (σε μεγάλο βαθμό Ρώσοι). Μήπως τη σώσουν κι αυτήν οι… Κινέζοι;

► Ο Λι Τσανσού, πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, επεσήμανε ότι η Κροατία είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε. που ανέθεσε σε κινεζική εταιρεία την υλοποίηση στρατηγικής υποδομής (γέφυρα Pelješac) με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση!

► Ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς Μαυροβούνιο, Βοσνία και Κροατία μέσω διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ στο Φιέρι της Αλβανίας. Ο πόλεμος των αγωγών, η υγεία των αφεντικών.

► Η Σερβία έκλεισε 10ετή συμφωνία με τη Ρωσία για παροχή φυσικού αερίου με κόστος 600-850 δολάρια/1.000 κ.μ., τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ανέρχεται στα 1.160 δολάρια. Μήπως τελικά καταστεί ένας δεύτερος ενεργειακός κόμβος;

► «Η Βοσνία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει» δήλωσε απειλητικά ο Ρώσος πρέσβης στο Σεράγεβο. Ο Βόσνιος Τζαφέροβιτς (μέλος του «συλλογικού προεδρείου» της αβίωτης βοσνιακής συνομοσπονδίας) θύμωσε: «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι κυρίαρχη χώρα», είπε. Και ξεκαρδίστηκαν οι Δυτικοί γκαουλάιτερ, δίχως την έγκριση των οποίων οι ιθαγενείς «ηγέτες» δεν δικαιούνται να αποφασίσουν ούτε πόση ζάχαρη να βάλουν στον καφέ τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!