Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Ο Μπάσα, επικαλούμενος εργασίες, είχε θωρακίσει τις εισόδους των γραφείων της αλβανικής αντιπολίτευσης. Αλλά το προηγούμενο Σάββατο τα «συνεργεία κατεδάφισης» της φράξιας Μπερίσα δούλεψαν μέχρι να πέσουν τα πρώτα δακρυγόνα στη διαδήλωση εναντίον του τωρινού ηγέτη. Ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός Ράμα μίλησε για μεσαιωνικές καταστάσεις. Τι λέει μια αλβανική παροιμία; Όταν τσακώνονται οι δύο, κερδίζει ο τρίτος.

► Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντεφ ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων να υλοποιηθούν «οι συνταγματικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Βουλγάρων, η αποκήρυξη της ρητορικής μίσους, η παύση των διαδικασιών παραχάραξης και καταστροφής της χιλιετούς πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς». Και πρόσθεσε ότι, όταν γίνουν αυτά, θα αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην ένταξη της «Β.Μ.» στην Ε.Ε. Κάποια βουλγαρική παροιμία θα υπάρχει και γι’ αυτό.

► «Η πρέσβειρα Γιούρι Κιμ πρέπει να είναι ευχαριστημένη με τη διευκόλυνση που δώσαμε», δήλωσε ο Ράμα για την εγκατάσταση στην Αλβανία του Επιχειρησιακού Αρχηγείου της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (SOCEUR). Τόσος πατριωτισμός δεν αντέχεται.

► Ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου στο Μαυροβούνιο, ο οποίος κόστισε όσο το μισό ΑΕΠ της χώρας και ξεκίνησε να κατασκευάζεται από κινεζική εταιρία, πιθανότατα θα ολοκληρωθεί από την αμερικανική Bechtel. Για χάρη της ψηφίστηκε ειδικός νόμος για μνημόνιο κατασκευής δρόμων, που δεν έχει δημοσιευθεί…

► Αλλά η δράση της δεν περιορίζεται στο Μαυροβούνιο: με την άσκηση πίεσης από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στο Κόσοβο (ο οποίος αργότερα προσλήφθηκε από την Bechtel ως διευθυντής για έργα στην Αφρική…), η εν λόγω εταιρία ανέλαβε τον «πατριωτικό αυτοκινητόδρομο» Αλβανίας-Κοσόβου. Στη Σερβία, με το σκεπτικό «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ένας ειδικός νόμος επιτρέπει στην ίδια εταιρία να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομο. Η «αδιάφθορη» Δύση στα «διεφθαρμένα» Βαλκάνια…

► Τόσο ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Γιάνεφ, όσο και ο πρόεδρος της χώρας Ράντεφ, δεν βρίσκουν την αναγκαιότητα για νέα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία. Το χάσμα μεγαλώνει, αφού ο νέος πρωθυπουργός Πετκόφ επιμένει αμερικανικά. Για άλλους λόγους ψηφίστηκε (από όσους τέλος πάντων τον ψήφισαν: το κόμμα του έλαβε 25,3% με συμμετοχή… 38,4%), αυτό όμως είναι λεπτομέρεια.

► Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της περσινής γενικής απογραφής στη Βουλγαρία: οι κάτοικοί της είναι σήμερα μόλις 6,52 εκατομμύρια. Το 1989, χρονιά της «μεταπολίτευσης», ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 8,88 εκατομμύρια. Τόσο καλά πήγαν τα πράγματα, που έφυγαν πάνω από 2 στους 9…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!