Κατανόηση Πούτιν αλλά… «δυστυχώς δεν γίνονται εξαιρέσεις…»
Του Μάριου Διονέλλη
Δεν ήρθε η πολυπόθητη είδηση για την εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο, που έχει επιβληθεί ως αντίμετρο για τις κυρώσεις της Ε.Ε., γεγονός που γκρέμισε τις ελπίδες των παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Κρήτης για αναστροφή της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί. Αν και υπήρχε κλίμα αισιοδοξίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν όχι μόνο δεν έδωσε λύση αλλά ακόμα περισσότερο απέφερε μία κατηγορηματική άρνηση του Ρώσου προέδρου ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου. «Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση στο εμπάργκο για μία μόνο χώρα της Ε.Ε.» είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν αφήνοντας όμως ένα παράθυρο για τη δημιουργία κοινών εταιριών Ελλάδας – Ρωσίας με αντικείμενο την εμπορία αγροτικών προϊόντων, λύση που φυσικά δεν αποτελεί άμεση απάντηση στο πρόβλημα και έχει πολλές και περίπλοκες παραμέτρους.
Οι αγρότες της Βορείου Ελλάδος, κυρίως ροδακινοπαραγωγοί, μιλούν για τεράστιες ζημιές αφού χάθηκαν 60.000 τόνοι παραγωγής, αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες αλλά σημαντικές είναι οι απώλειες σε άλλες καλλιέργειες όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά. που πλήττονται από το εμπάργκο ανάλογα με την εποχή. Το συνολικό κόστος μέχρι στιγμής από το εμπάργκο υπολογίζεται σε 125 εκατομμύρια ευρώ και συνεχώς αυξάνεται όσο αποκλείονται από τη ρωσική αγορά προϊόντα που παραδοσιακά εξάγονταν εκεί.
Στην Κρήτη οι αγρότες στα νότια του νομού Ηρακλείου, στο Τυμπάκι και ευρύτερα στη Μεσσαρά, μιλούν για ζημιά που έχει πολύπλευρες διαστάσεις. «Η Ρωσία απορροφούσε το 50-60% της παραγωγής σε αγγούρια και ντομάτες» λέει στον Δρόμο ο Γ. Ντισπυράκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Τυμπακίου και προσθέτει: «Δεν είναι όμως τα έσοδα που χάνονται από τη Ρωσία. Η παραγωγή που δεν πηγαίνει προς τη Ρωσία προωθείται αναγκαστικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που προκαλεί αυξημένη προσφορά και συνεπώς πιέζει τις τιμές ακόμα πιο κάτω. Με δεδομένο το εμπάργκο, τα συμβόλαια που υπογράφουμε και στην Ε.Ε. υφίστανται μεγάλη πίεση», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τυπικά η απόφαση της Ρωσίας για αποκλεισμό των προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. έχει διάρκεια ένα χρόνο, δηλαδή ως τον Αύγουστο του 2015. Τίποτα όμως δεν προμηνύει προς το παρόν ότι μέχρι το καλοκαίρι το κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση θα έχει βελτιωθεί και ότι θα αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση. Η Ελλάδα πάντως (και οι Έλληνες αγρότες) έμειναν μόνο με τις καλές προθέσεις, αφού ο Πούτιν αναγνώρισε ότι η χώρα μας «αναγκάστηκε» να συνυπογράψει τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα…