Ο Ραφαέλ Κορέα, πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, είχε στις 7 Μαρτίου μια τηλεοπτική συζήτηση στο ισπανόφωνο πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today με τον Κουβανό ειδικό της γενετικής μηχανικής Λουίς Χερέρα, που είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος της διοίκησης της κουβανικής εταιρίας BIOCUBAFARMA. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, και πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο του Covid-19. Παραθέτουμε εδώ το σχετικό απόσπασμα:
Κορέα: Είναι πηγή περηφάνιας για τη Λατινική Αμερική το γεγονός ότι η Κίνα χρησιμοποιεί, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, κουβανική τεχνολογία για να θέσει υπό έλεγχο τον κορωνοϊό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι ακροατές μας. Η ιντερφερόνη άλφα 2Β που χρησιμοποιείται στην Κίνα είναι προϊόν κουβανέζικης, λατινοαμερικάνικης τεχνογνωσίας. Τι να περιμένουμε; Μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο ιός; Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει; Θα τεθεί υπό έλεγχο σύντομα;
Χερέρα: Νομίζω ναι, θα τεθεί υπό έλεγχο. Πρώτον επειδή, στην περίπτωση αποκλεισμένων περιοχών, μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης. Κι έπειτα διότι κάποια δεδομένη χρονική στιγμή, που δεν ξέρω αν θα είναι ένα έτος ή κάτι παραπλήσιο, θα μπορέσουμε να έχουμε μια ακόμη εναλλακτική, δηλαδή ένα εμβόλιο. Υπάρχουν ήδη οι τεχνολογικές δομές και δυνατότητες για την παραγωγή του. Εάν εγκριθούν με επείγουσα διαδικασία οι διαδικασίες παραγωγής, και αποδειχθεί πως δεν υφίσταται τοξικότητα ή άλλες αρνητικές επιπτώσεις, η ανάπτυξη και προώθηση αυτών των δυνατοτήτων θα είναι μεγάλη. Για τούτο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό θα είναι ένα στοιχείο ελεγχόμενο, κατά την άποψή μου, ελεγχόμενο μάλιστα εντός λογικών χρονικών ορίων.
Κορέα: Τι χρονικά όρια; Για τι ακριβώς μιλάμε;
Χερέρα: Νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για έναν περίπου χρόνο.
Κορέα: Έναν χρόνο. Άρα η ιντερφερόνη είναι θεραπευτική. Και είναι σε εξέλιξη η παρασκευή εμβολίου για την πρόληψη του ιού…
Χερέρα: Έτσι ακριβώς.
Κορέα: Και πιστεύετε ότι αυτό θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο;
Χερέρα: Έτσι πιστεύω. Σε έναν, ενάμιση χρόνο, όχι περισσότερο. Με το επίπεδο τεχνογνωσίας και τεχνολογικής υποδομής που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, αυτό θα πρέπει να συμβεί.
Κορέα: Ποιος διαθέτει τι;
Χερέρα: Η συμβολή στην Κίνα δεν ήταν μόνο η ιντερφερόνη. Το πρώτο μονοκορωνοειδές αντίσωμα που παρήχθη στην Κίνα σε βιομηχανικές ποσότητες είναι κουβανικό