Σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης στα σχέδια περικοπών των εκδοτών.

Της Μαρίνας Γ. Μεϊντάνη.

«Όχι στην εκ περιτροπής ενημέρωση, όχι στην εκ περιτροπής ζωή», φώναξαν οι δημοσιογράφοι της Μακεδονίας-Θράκης στα σχέδια της εργοδοσίας για περικοπές ενημέρωσης και μισθών, στην πανελλαδική γενική απεργία της περασμένης Τετάρτης, 23/2.
Η οργή ξεχείλιζε, ιδίως και μετά την απόφαση δικαστηρίου (το περασμένο Σάββατο, δίκην κατοχικού διατάγματος) που κήρυξε παράνομη την απεργία τους και οδήγησε τους εργαζόμενους αναγκαστικά στα γραφεία τους στη Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά, με εφαρμογή της μονομερούς απόφασης της εκπροσώπου του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, Βίκυς Σουλοπούλου, για εκ περιτροπής εργασία με μείωση των αποδοχών τους από 20 έως 80%!
Μετά από οκτώ ημέρες συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα που εκδίδει τις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, προκειμένου να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος 3846 της σοσιαληστρικής κυβέρνησης των ΔΝΤ και Ε.Ε. που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να αυθαιρετούν, να διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και να καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην εξαθλίωση, άρα και στην εύκολη χειραγώγηση, πλήττοντας την ίδια την ενημέρωση.
Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, με ανακοίνωσή της δήλωσε σεβασμό στη δικαστική απόφαση και ανέστειλε την απεργία… δεχόμενη τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις της να περιορίζονται σε νομικό μόνο επίπεδο. Η πολιτική του σοκ και δέος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δικηγορίστικες πρακτικές, αλλά αυτό που απαιτείται είναι μια δυναμική απάντηση συλλογικά, ενιαία και αποφασιστικά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….
Οι εκδότες των δύο μεγάλων συγκροτημάτων Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η Βίκυ Σουλοπούλου της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης και των Σπορ του Βορρά (ιδιοκτησίας Γιάννη Ρήγα) και Αλέκος Μπακατσέλος του Αγγελιοφόρου (ιδιοκτησίας μαζί με Ψυχάρη και Μπόμπολα), φανέρωσαν τελικώς αυτό που πραγματικά επιδίωξαν από το περασμένο καλοκαίρι: να γίνουν οι εργαζόμενοι όχι απλώς συνέταιροι στις ζημιές τους, αλλά αυτοί που θα πληρώσουν τις λάθος επιχειρηματικές επιλογές και τη χασούρα τους, χωρίς καμία διασφάλιση και χωρίς καμία προοπτική διεξόδου. Αντιθέτως, με το φάσμα των απολύσεων να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Αφού βομβάρδιζαν επί ένα επτάμηνο τους εργαζόμενους με μια σειρά προτάσεις για μείωση των μισθών τους με παράλληλη μείωση των ημερών εργασίας, από το περασμένο καλοκαίρι, επικαλούμενοι μια τον νόμο 3846 (εκ περιτροπής εργασία) και μια τον 3899 (επιχειρησιακές συμβάσεις), κατέληξαν στο τελευταίο σχέδιό τους για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Με τη Σουλοπούλου σήμερα να ζητά περικοπές από 20 έως και 80% και τον Μπακατσέλο να εμμένει σε μειώσεις κατά μέσο όρο στο 12,5% χωρίς καμία άλλη δέσμευση.
Ενδεικτική ήταν η θέση της εκπροσώπου της ιδιοκτησίας της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, δικηγόρου Βίκυς Σουλοπούλου, προς τους προέδρους των τριών Ενώσεων των εργαζομένων, όπως μας μεταφέρθηκε στην εργασιακή συνέλευση της 16ης Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πάρει από εμάς τους εργαζόμενους γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Γιατί τόσο είναι το παθητικό του 2010, πέραν του ποσού που καλύπτει ετησίως ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων Γιάννης Ρήγας, γνωστός επιτυχημένος μάνατζερ επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα τη Νέα Υόρκη και ανθούσες επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην Ελλάδα. Ο οποίος δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως γνωρίζει το εύρος της κακοδιαχείρισης, τα αποτυχημένα εγχειρήματα και τους λανθασμένους χειρισμούς της κυρίας. Ούτε τη δυσφήμηση που προκαλεί η απαξίωση των ιστορικών φύλλων της Θεσσαλονίκης, αυτήν την χρονιά, μάλιστα, που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια κυκλοφορίας της Μακεδονίας και θα βρει τους εργαζόμενους στους δρόμους διαμαρτυρόμενους.

* Η Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας Θεσσαλονίκη

 


Κύριε Μπουτάρη, λίγη ντροπή…

Τη θέση ότι οι περικοπές στο συγκρότημα της Μακεδονίας, ούτε λίγο-ούτε πολύ, είναι νόμιμες, υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά την παρέμβαση των εργαζομένων δημοσιογράφων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Ενημερώθηκα και έμαθα», είπε, «ότι οι περικοπές θα είναι περί το 20%. Πρόκειται για περικοπές μέσω του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας που αποτελεί μια νόμιμη λύση αντιμετώπισης της κρίσης». Τόνισε, δε, ότι τέτοιες λύσεις επιβάλλονται από το Μνημόνιο της τρόικας, την οποία τρόικα την έφερε η κυβέρνηση, την οποία κυβέρνηση ψήφισαν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή την τρόικα μαζί τη φέραμε. «Την φέραμε όλοι εμείς και κόμματα και κυβερνήσεις και εργοδότες και εργαζόμενοι με τις σπατάλες μας», είπε και νωρίτερα όταν είχε τεθεί το θέμα των συμβασιούχων του δήμου που πετιούνται στο δρόμο.
Το θέμα αφορά συνολικά και την παράταξη της Πρωτοβουλίας η οποία οφείλει να πάρει θέση. Καλούμε, επίσης, όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθούν και να μην κωφεύουν σε κρίσιμα γεγονότα, όπως είναι η πορεία του τοπικού Τύπου αλλά και γενικότερα τα θέματα της εργασίας και της απασχόλησης στην πόλη. Καλούμε επίσης τα κόμματα και όλους τους φορείς να πάρουν θέση. Ιδίως οι λεγόμενοι πνευματικοί άνθρωποι που πολλές φορές αρθρογραφούν στον τοπικό Τύπο να μην κρύβονται και να μην δείχνουν τόσο ηχηρά τη σιωπή και την απουσία τους.

Από το ιστολόγιο του Ασύνταχτου Τύπου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!