Οι πάγοι λιώνουν στον Βόρειο Πόλο, κι έχει σημάνει γενικός συναγερμός. Όχι όμως επειδή η επιταχυνόμενη περιβαλλοντική καταστροφή θέτει σε άμεσο πλέον κίνδυνο την επιβίωση αυτού καθαυτού του πλανήτη… Αιτία της κινητοποίησης στα επιτελεία όλων των μεγάλων δυνάμεων είναι το ποιος θα εκμεταλλευθεί περισσότερο την καταστροφή! Οι «ειδικοί» λένε ότι ο Βόρειος Πόλος, για τον έλεγχο του οποίου μαλλιοτραβιούνται τα λεγόμενα αρκτικά κράτη (πρώτα-πρώτα οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και δευτερευόντως ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία), κρύβει αμύθητο πλούτο: το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου, το 13% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και τεράστιες ποσότητες πολύτιμων ορυκτών – χρυσό, ουράνιο, χαλκό, διαμάντια, σίδηρο, άνθρακα και σπάνιες γαίες, μεταξύ άλλων. Οπότε, μπροστά σε τέτοια «παράπλευρα υπερκέρδη», ας πάει και το παλιάμπελο!
«Επιστημονικό» ενδιαφέρον εκδηλώνουν ακόμη και ασιατικές χώρες που εποφθαλμιούν αυτά τα κοιτάσματα: πρώτη η Κίνα, ακολουθούμενη κατά πόδας από την Ιαπωνία και την Κορέα. Το Πεκίνο έχει αυτοανακηρυχθεί μάλιστα «κράτος γειτνιάζον με τον ευρύτερο αρκτικό κύκλο», γεγονός που ανησυχεί σφόδρα τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Μόσχα. Πόσο μάλλον που η Κίνα δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις: το κινεζικό Ίδρυμα Αρκτικών Ερευνών διαθέτει πλέον προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτόν που έχουν οι ΗΠΑ για «έρευνες» στον Βόρειο Πόλο, τα σούπερ-τάνκερ της COSCO πραγματοποίησαν αυτό το καλοκαίρι 8 δοκιμαστικά ταξίδια μεταφέροντας εμπορεύματα από τον Βόρειο Διάδρομο, που περνά μέσα από τον αρκτικό κύκλο, οι μόνιμες κινεζικές εγκαταστάσεις στην περιοχή επεκτείνονται, και το Πεκίνο σχεδιάζει ένα νέο «Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού»!
Ο συναγερμός χτύπησε κόκκινο στις ΗΠΑ από τον περασμένο μήνα, οπότε ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι ο «Δράκος του Χιονιού 2». Πρόκειται για ένα νέας γενιάς κινεζικό παγοθραυστικό, και το μόνο στον κόσμο που μπορεί να σπάει τον πάγο και με την πρύμνη του. Πριν καλά-καλά τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν και το τρίτο παγοθραυστικό τους. Θα είναι, λένε, πυρηνοκίνητο και πολύ μεγαλύτερο από τα δύο υπάρχοντα. Η ναυπήγησή του θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, αφού η σχετική τεχνολογία θα χρησιμεύσει στην κατασκευή ενός υπερόπλου: του πρώτου πυρηνοκίνητου κινεζικού αεροπλανοφόρου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε πρόσφατη έκθεση του επισημαίνει τον «κίνδυνο για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ» λόγω της κινεζικής διείσδυσης στον Βόρειο Πόλο. Για τα ζωτικά συμφέροντα του πλανήτη, τσιμουδιά σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες…