Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα ακύρωσε το Σάββατο την προγραμματισμένη πτήση του γύρω από το φεγγάρι με όχημα της SpaceX, λόγω αβεβαιότητας σχετικά με το πότε μπορεί να είναι δυνατό.
Ο μεγιστάνας το 2018 ξεκίνησε σχέδια για το σεληνιακό ταξίδι. Αγόρασε θέσεις για οκτώ συνταξιδιώτες το 2022 για αυτό που θα ήταν το δεύτερο διαστημικό ταξίδι του, μετά το 12ήμερο ταξίδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το 2021.
Θα ήταν η πρώτη ιδιωτική πτήση γύρω από το φεγγάρι.
Ο Μαεζάβα συμφώνησε με την Space X για ένα ταξίδι κόστους περίπου 130 εκατ. δολαρίων που θα πραγματοποιούνταν το 2023. Κάτι που ωστόσο θεωρείτο υπερβολικά αισιόδοξο από τους περισσότερους διαστημικούς παρατηρητές, δεδομένης της προόδου του έργου μεγα-πυραύλων της SpaceX, όπως μεταδίδει το AP.
Το έργο αυτό κατέστη «ανέφικτο», δήλωσε ο διοργανωτής της αποστολής το Σάββατο σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του. «Χωρίς σαφή βεβαιότητα χρονοδιαγράμματος βραχυπρόθεσμα, με βαριά καρδιά ο Μαεζάβα πήρε την αναπόφευκτη απόφαση να ακυρώσει το έργο».
«Σε όσους υποστήριξαν αυτό το έργο και πρόσμεναν αυτήν την προσπάθεια, το εκτιμούμε ειλικρινά και ζητούμε συγγνώμη για αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε.
Ο Μαεζάβα είχε επιλέξει οκτώ άτομα για το έργο του «dearMoon» από 1 εκατομμύριο αιτούντες.
Ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος σε μήνυμά του στο Χ ανέφερε: «Δεν μπορώ να σχεδιάσω το μέλλον μου σε αυτή την κατάσταση και αισθάνομαι απαίσια κάνοντας τα μέλη του πληρώματος να περιμένουν περισσότερο, εξ ου και (πήρα) τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσω το ταξίδι».
Ο Μαεζάβα ανέφερε ότι υπέγραψε τη σύμβαση με τη SpaceX το 2018, υποθέτοντας ότι η εκτόξευση θα είναι δυνατή μέχρι το τέλος του 2023. «Είναι ένα αναπτυξιακό έργο, έτσι είναι αυτό που είναι, αλλά εξακολουθεί να είναι αβέβαιο ως προς το πότε μπορεί να ξεκινήσει το Starship».
Οι δύο δοκιμαστικές πτήσεις του μεγα-πυραύλου της SpaceX πέρυσι κατέληξαν σε εκρήξεις λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Σε μια τρίτη δοκιμή τον Μάρτιο, το διαστημικό σκάφος του χάθηκε καθώς κατέβαινε πίσω στη Γη.
Ο πλανήτης δεν χρειάζεται νέες άδειες εξόρυξης
Ο παγκόσμιος προγραμματισμός για έργα παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι αρκετός ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μέχρι το 2050. Συνεπώς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν νέες άδειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και γαιάνθρακα.
Αυτό επισημαίνει εκτενής μελέτη του University College του Λονδίνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD), που απευθύνεται σε πολιτικούς ηγέτες. Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι κυβερνήσεις πραγματοποιήσουν τις αλλαγές που υποσχέθηκαν για να εμποδίσουν την παραβίαση των κλιματικών στόχων που έχουν θέσει, δεν θα χρειαστούν νέα έργα ορυκτών καυσίμων, καθώς δεν απειλείται η παγκόσμια επάρκεια.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, σημειώνουν ότι παρέχουν μια «αυστηρή επιστημονική βάση» για τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, ώστε να απαγορεύσουν νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να ξεκινήσουν έναν μελετημένο σταδιακό περιορισμό της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει πως κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατό με τον παγκόσμιο στόχο για καθαρή ενέργεια.
Καθιερώνοντας μια «σαφή και άμεση ζήτηση» οι πολιτικοί ηγέτες θα είναι σε θέση να θέσουν έναν νέο κανόνα γύρω από το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, έναντι του οποίου η βιομηχανία θα μπορούσε να θεωρηθεί «άμεσα υπόλογη», δήλωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανέλυσε τις προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια με καύση γαιάνθρακα και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα σεναρίων που συντάχθηκαν για τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή η οποία περιορίζει την παγκόσμια θερμοκρασία εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Διαπίστωσε ότι εκτός από το ότι δεν χρειάζεται νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, δεν χρειάζεται νέα παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα και αερίου σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον.
Ο δρ Steve Pye, εκ των συντακτών της μελέτης, από το Ινστιτούτο Ενέργειας του UCL, είπε: «Είναι σημαντικό ότι η έρευνά μας αποδεικνύει πως υπάρχει μια αυστηρή επιστημονική βάση για τον προτεινόμενο κανόνα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα ορυκτών καυσίμων».
«Η σαφήνεια που φέρνει αυτός ο κανόνας θα πρέπει να βοηθήσει στην εστίαση της πολιτικής στη στόχευση της απαιτούμενης φιλόδοξης κλιμάκωσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή ενέργεια, ενώ θα διαχειρίζεται την παρακμή των υποδομών ορυκτών καυσίμων με δίκαιο τρόπο», είπε ο Pye.
Η έκθεση επεκτάθηκε στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος έχει προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια πως κανένα νέο έργο ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατό με τον παγκόσμιο στόχο για την οικοδόμηση ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας.
Ο ΙΕΑ έκρινε απαγορευτική κάθε νέα επένδυση σε μακροπρόθεσμα έργα ορυκτών καυσίμων, αλλά αναγνώρισε ότι θα απαιτηθούν συνεχείς επενδύσεις σε υπάρχουσες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα.
Ο Δρ Fergus Green, από το τμήμα πολιτικών επιστημών του UCL, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το “όχι νέα έργα ορυκτών καυσίμων” είναι μια ξεκάθαρη και άμεση απαίτηση, έναντι της οποίας όλες οι τρέχουσες κυβερνήσεις και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μπορούν να κριθούν ευθέως».
Πηγή: OT.gr
Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη
Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται ότι θα προκαλέσει διακοπή ρεύματος ραδιοφώνου και απίστευτες οθόνες βόρειου φωτός.
Σύμφωνα με το earthsky.org, νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ήλιος απελευθέρωσε τα πιο ισχυρά, εδώ και 20 χρόνια, ρεύματα πλάσματος, γνωστά ως στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), προκαλώντας διακοπές και προβλήματα στις ραδιοσυχνότητες, στις επικοινωνίες και στους δορυφόρους παγκοσμίως.
Η ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε αυτό το χάος, φαίνεται πως διαχύθηκε και πάλι απελευθερώνοντας μια ισχυρή έκλαμψη προς τη Γη τη Δευτέρα.
Αναλυτικότερα, η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα σημειώθηκε στις 11 Μαΐου, όταν η ίδια ηλιακή κηλίδα «χτύπησε» τον πλανήτη μας με δεκάδες ενεργοποιημένα ρεύματα πλάσματος.
Μια ηλιακή ή γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μια σημαντική διαταραχή της μαγνητόσφαιρας της Γης – της περιοχής γύρω από τη Γη που ελέγχεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.
Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά το 2005, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση ότι η Γη χτυπήθηκε με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.
Το ασυνήθιστο γεγονός νωρίτερα αυτόν τον μήνα «μπλόκαρε» τα GPS, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγροτικό εξοπλισμό και τους δορυφόρους σε τροχιά – και οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο προετοιμαζόμενοι.
Η ηλιακή κηλίδα, με την ένδειξη AR3664, δημιούργησε 17 εκλάμψεις αυτή την εβδομάδα, αλλά η ισχυρότερη έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως.
«Δεν έχω δει τέτοια έκρηξη στα 40 χρόνια που παρατηρώ τον Ήλιο», είπε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Michael Karrer, από την Αυστρία στο SpaceWeather.
Η ηλιακή κηλίδα AR3664 δεν είναι προς το παρόν στραμμένη απευθείας στη Γη, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τα δω μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα μπορούσε να εξαπολύσει ηλιακές καταιγίδες προς τον έξω πλανήτη.
Ενώ οι καταιγίδες δεν αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένεται να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος επιπέδου τρίτου (R3) που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες και να επηρεάσει τα συστήματα GPS και την ραδιοεπικοινωνία.
Τα συστήματα GPS «μπλοκάρουν» επειδή η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την ηλιακή έκλαμψη χτυπά τη μαγνητική σφαίρα που περιβάλλει τη Γη, προκαλώντας διακυμάνσεις στην ιονόσφαιρα.