Όταν ο πανεπιστημιακός Σωτήρης Ρούσσος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο, μιλούσε για «απογύμνωση της παγκοσμιοποίησης» ίσως δεν φανταζόταν πόσο γρήγορα θα επιβεβαιωθεί. Πριν μία εβδομάδα λοιπόν, μιλώντας από το Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επαναλάμβανε τις κατηγορίες ενάντια στο Κατάρ (ξεχνώντας, μεταξύ άλλων, ότι εκεί εδρεύει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή): «Δυστυχώς το Κατάρ χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και ενισχύει την εξτρεμιστική ιδεολογία, και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό πρέπει να σταματήσει». Λίγο αργότερα, ο πρέσβης του Κατάρ στις ΗΠΑ του απαντούσε σε ανάλογο τόνο: «Είστε αχάριστοι. Όταν κανείς δεν ήθελε να φιλοξενεί τα στρατεύματά σας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν η Σαουδική Αραβία σας ζητούσε να φύγετε από το έδαφός της, εμείς σας υποδεχθήκαμε και σας προστατεύσαμε».
Αλλά λίγες μόλις μέρες αργότερα, συγκεκριμένα αυτήν την Τετάρτη, ήρθαν τα πάνω-κάτω, αφού επικυρώθηκε η συμφωνία πώλησης 36 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-15QA στο «φιλοτρομοκρατικό» Κατάρ(!) έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμιζε: «Η σημερινή συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στο Κατάρ ενισχύει την ασφάλεια και την αμυντική αρχιτεκτονική της περιοχής». Ακόμη πιο… ευτυχής ήταν η δήλωση του Καταριανού πρέσβη: «Σήμερα υπογράψαμε την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών F-15QA, δημιουργώντας 60.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον, αυτή η αγορά θα μας επιτρέψει να ανακουφίσουμε τις ΗΠΑ από το βάρος που σηκώνουν σήμερα στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού».
Τόσο γρήγορη μεταστροφή, από την ανταλλαγή «κοσμητικών επιθέτων» στις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, είναι πραγματικά πρωτοφανής. Αλλά με έναν παγκόσμιο ηγέτη που με τον πλέον ειλικρινή κυνισμό βγαίνει στη γύρα, ζητώντας από τον υπόλοιπο κόσμο να τον χρηματοδοτήσει με αντάλλαγμα όπλα και προστασία, τα προσχήματα περιττεύουν. Τη μία μέρα είσαι κακός τρομοκράτης, την επόμενη καλός πελάτης – αρκεί να πληρώνεις. Αυτή είναι όμως η μία μόνο πτυχή, που όντως δείχνει την απογύμνωση της παγκοσμιοποίησης από κάθε ιδεολογικό και ηθικό επίχρισμα. Η άλλη πτυχή, που είναι και πιο ουσιαστική, είναι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την πλέον πρόσφατη επιβεβαίωση ότι στους κόλπους της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ εξακολουθεί να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.
Ο Ρεξ Τίλερσον, νυν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην πρόεδρος του κολοσσού ExxonMobil (αλλά και της αμερικανορωσικής κοινοπραξίας Exxon Neftegas), είχε ήδη διαφοροποιηθεί σαφώς από την ολομέτωπη επίθεση του Τραμπ ενάντια στο Κατάρ και τον αποκλεισμό του εμιράτου από το σαουδαραβικό μπλοκ, ενώ τηρεί προσεκτική στάση ακόμη και έναντι του… διαβολικού Ιράν. «Καλώ τα κράτη του Κόλπου να αποκλιμακώσουν την ένταση με το Κατάρ, που έχει σημαντικό ανθρωπιστικό, οικονομικό αλλά και στρατιωτικό κόστος, αφού παρεμποδίζει τη δράση των ΗΠΑ στην περιοχή», είχε σπεύσει να δηλώσει ο Τίλερμαν αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ στις 9 Ιουνίου. Και ήταν ο ίδιος, κι όχι ο Τραμπ, που χαιρέτισε ενθουσιωδώς τη συμφωνία πώλησης αεροσκαφών στο Κατάρ. Σε βαθμό που… διευκόλυνε τον Δημοκρατικό βουλευτή Τεντ Λιέου να απευθύνει την εξής ερώτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Χωρίς να θέλω να ακουστώ απρεπής… γνωρίζει ο Πρόεδρος τη συμφωνία πώλησης αεροσκαφών στο Κατάρ;»… Το επεισόδιο αυτό προστίθεται λοιπόν στη χορεία ανοιχτής αμφισβήτησης του Τραμπ από κατεστημένα κέντρα των ΗΠΑ, που φτάνουν να τον κατηγορούν ακόμη και ως ενεργούμενο της Μόσχας!
Γ.Α.