Η διεθνής κοινότητα σιωπά εκκωφαντικά και «νίπτει τας χείρας» μπροστά στη βαθιά προσβολή της Ιστορίας και στη σοβαρή παραβίαση όσων έχουν διεθνώς συμφωνηθεί –για τη διασφάλιση μιας στοιχειωδώς ειρηνικής συνύπαρξης κρατών, εθνών, λαών, πολιτισμών και θρησκειών–, που συνιστά η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Και αυτή η εκκωφαντική σιωπή φανερώνει ξεκάθαρα τη στήριξη που απολαμβάνει το τουρκικό καθεστώς και οι επεκτατικές του φιλοδοξίες παρά την απειλή που συνιστά για τους λαούς στην περιοχή και την ειρήνη σε Μ. Ανατολή και Ν.Α. Μεσόγειο.
Πίσω από την υποκριτική έκφραση «οδύνης», τις «συστάσεις» για επανεξέτασης του θέματος και την κοντόφθαλμη αναγνώριση ότι αφορά «εσωτερικό θέμα της Τουρκίας» κρύβονται τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και η συστηματική προσπάθεια προσεταιρισμού της Τουρκίας στην εξυπηρέτηση των ανταγωνιστικών στρατηγικών των ΗΠΑ- Ε.Ε.-Ρωσίας στην περιοχή. Κερδισμένος από αυτή την διελκυστίνδα, έστω και προσωρινά, εμφανίζεται η ενιαία πολιτική του τουρκικού πολιτικού συστήματος που, εκβιάζοντας όλες τις πλευρές, καταφέρνει να αποσπά σημαντικά ανταλλάγματα και να προωθεί μεθοδικά τετελεσμένα στις επεκτατικές του βλέψεις.
Σταχυολογούμε ορισμένες από τις «διεθνείς αντιδράσεις» που κυνικά αναγνωρίζουν στο Ερντογάν το δικαίωμα να κάνει ό,τι επιθυμεί και ανάβουν «πράσινο φως» για ανενόχλητη συνέχιση της πολιτικής ανάφλεξης ολόκληρης της περιοχής.
Οι ΗΠΑ
Κοινή ήταν η στάση της διοίκησης Τραμπ, των «αντιπολιτευόμενων» ηγετών της αμερικάνικης Γερουσίας και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζ. Μπάιντεν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν την κοινή στάση του «βαθέως πολιτικού συστήματος», παραμονές εκλογών στις ΗΠΑ, παρά τον ουσιαστικό διχασμό του στα περισσότερα θέματα της διεθνούς και της εσωτερικής πολιτικής.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο αρκέστηκε να δηλώσει: «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω πάνω σε αυτό».
Ο υποψήφιος των δημοκρατικών Μπάιντεν: «Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο πρόεδρο να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους»
Η Ευρώπη
Απροκάλυπτα στο πλευρό της Τουρκίας στάθηκε η Γερμανία που έχει αναλάβει «οικειοθελώς» ρόλο διαμεσολαβητή στις ελληνοτουρκικές διαφορές με την απαίτηση η Ελλάδα να παραχωρήσει άμεσα τμήματα της εθνικής της κυριαρχίας
Η γερμανική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση έλαβε με λύπη γνώση της απόφασης της Τουρκίας» και διευκρίνισε: «Όταν μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τη διατήρηση τους επιδιώκουμε να κρατάμε απ’ έξω τη διεθνή πολιτική». Το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν άπτεται των «πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κράτη».
Το ίδια «καυστικός» ήταν ο εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, που αρκέστηκε στη φράση «Λυπηρή».
Σύντομη ήταν και η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκο μετά από ημέρες απόλυτης σιωπής: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».
Παρά το κλίμα αντιπαράθεσης που επικρατεί με την Τουρκία συγκρατημένη ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας: «Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση σχετικά με την τροποποίηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η Αγία Σοφία πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολλαπλότητα και την ποικιλία της θρησκευτικής κληρονομιάς, τον διάλογο και την ανεξιθρησκία».
Η Ρωσία
Η ορθόδοξη Ρωσία κράτησε αντίστοιχη στάση σιωπής επιδιώκοντας να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις που επικρατούν ανάμεσα στις δύο χώρες στα κρίσιμα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Πούτιν και Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά και ο πρόεδρος της Ρωσίας: «επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη κοινωνική απήχηση, την οποία προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση να αλλάξει το στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, χαρακτήρισε το όλο θέμα «εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, στις οποίες, φυσικά, ούτε εμείς, ούτε άλλοι δεν πρέπει να εμπλέκονται».