Χιλιάδες διαδηλωτών υποδέχτηκαν και φέτος τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ένας ακόμη πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτοί που αντιδρούν στις πολιτικές της κυβέρνησης δεν είναι, όπως επικοινωνιακά προσπαθούσε να πείσει ο κ. Τσίπρας, οι βολεμένοι και οι «Μένουμε Ευρώπη», αλλά μια σειρά κομμάτια της κοινωνίας που ζουν καθημερινά της συνέπειες της κοινωνικής καταστροφής και δεν καταπίνουν αμάσητο το παραμύθι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, για μάχη με τη διαπλοκή και δίκαιη ανάπτυξη.
Είχε διαφανεί ήδη απ’ τις προηγούμενες μέρες, ότι το κλίμα θα είναι θερμό. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί κατέλαβαν το κέντρο της πόλης θυμίζοντας τις ένδοξες μέρες Σαμαρά και Δένδια. Τον χορό τον κινητοποιήσεων άνοιξαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία την προηγούμενη των εγκαινίων, ενώ την ίδια μέρα διαδήλωση, η οποία μάλιστα ήταν ιδιαίτερα μαζική, πραγματοποίησαν οι ένστολοι.
Μαζικές συγκεντρώσεις, αλλά…
Πάνω από 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν και φέτος. Στο Άγαλμα Βενιζέλου έγινε η καθιερωμένη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην οποία συμμετείχαν και οι δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, με την πορεία αυτή να συγκεντρώνει τον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε απ’ την Πλ. Αριστοτέλους με συμμετοχή δεκάδων σωματείων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, απ’ όλη την Ελλάδα. Ενώ τέλος μαζικό ήταν φέτος και το μπλοκ της Καμάρας, όπου πέρα απ’ τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, και τις συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, βρέθηκε και το Κίνημα Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού και άλλες συλλογικότητες.
Η αστυνομία έκανε κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της, τόσο περιφρουρώντας την είσοδο της ΔΕΘ και το Βελλίδειο, όσο και απομονώνοντας τις τρεις πορείες μεταξύ τους. Κατάφερε, έτσι, να ελέγξει πλήρως τη διαδήλωση, με έναν σχεδιασμό που σίγουρα, δανείστηκε πολλά απ’ την τεχνογνωσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο του δρόμου. Μ’ αυτόν τον τρόπο επετεύχθη μια υγειονομική ζώνη που «προστάτευσε» την κυβερνητική φιέστα και τον Αλ. Τσίπρα, απ’ την «παραφωνία» των διαμαρτυριών.
Συνοψίζοντας, η κινητοποίηση της ΔΕΘ, ήταν μια μικρή ένδειξη της οργής που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβερνητική πολιτική και κυρίως για το γενικευμένο δούλεμα. Υπάρχει ένα δυναμικό που επιμένει με κάθε ευκαιρία να κατεβαίνει στο δρόμο, παρά το βάρος των εξελίξεων του τελευταίου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι υπαρκτές μορφές, είτε είναι η υποταγμένη ΓΣΕΕ και τα γραφειοκρατικοποιημένα συνδικάτα, είτε είναι το ΠΑΜΕ, είτε οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αδυνατούν να εκφράσουν την υπαρκτή αυτή οργή, με νέους και ενδιαφέροντες τρόπους.
Η εξαίρεση της ΒΦΛ
Εξαίρεση στο γενικό «μια απ’ τα ίδια» κλίμα, αποτέλεσαν οι απολυμένοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, απ’ την Καβάλα, το μπλοκ των οποίων ήταν στην κεφαλή της πορείας της ΓΣΕΕ. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πανό των σωματείων που τα ακολουθούσαν λιγοστοί εργαζόμενοι, το μπλοκ της ΒΦΛ είχε πάνω από 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους οι απολυμένοι και οι οικογένειες τους. Μετά από 4 μήνες αγώνα, οι απολυμένοι της ΒΦΛ, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αρκετοί νέοι, με τα ευφάνταστα συνθήματα τους, ενάντια στο αφεντικό τους (τον γνωστό Λ. Λαυρεντιάδη) και τον Αλ. Τσίπρα, κατάφεραν να χρωματίσουν τη διαδήλωση και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον περαστικών, δημοσιογράφων, αλλά και αρκετών διαδηλωτών που επέλεξαν να πορευτούν μαζί τους. Έδειξαν, με τον τρόπο τους, πως η Ιστορία δεν σταματά και πως θα υπάρξουν αντικειμενικά νέοι αγώνες, ως απάντηση στις απολύσεις, τα λουκέτα επιχειρήσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, που μένει να ανοίξουν τον δικό τους δρόμο στην προσπάθεια για την επιβίωση και τη σωτηρία του λαού και της χώρας.
Μέσα στο Βελλίδειο… ένας άλλος κόσμος!
Μέσα στην αίθουσα του Βελλιδείου όπου με κάθε επισημότητα διεξάγονταν τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ξιφουλκούσε με τη διαπλοκή, μοίραζε τα εκατομμύρια των αδειών των ΜΜΕ στους φτωχούς, ρύθμιζε το χρέος της χώρας και έφερνε την ανάπτυξη μετά το 2018. Όλα αυτά για να πασπαλιστεί η κοινωνική καταστροφή, η ανεργία, ο ΕΝΦΙΑ, οι μειώσεις στις συντάξεις, με την επικοινωνιακή χρυσόσκονη του success-story αλά αριστερά. Παρόντες στη φιέστα διάφοροι επίσημοι, πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, επιχειρηματίες και φυσικά ο εν αναμονή κυβερνητικός εταίρος Β. Λεβέντης. Την ίδια στιγμή που η είσοδος στο φρουρούμενο Βελλίδειο γινόταν μόνο με ειδική πρόσκληση, ώστε να αποφευχθούν «περίεργες» συναντήσεις με ανεπιθύμητους πολίτες.
Δημήτρης Γκάζης