Ερμηνεύοντας την ένταση στα Διαβατά
Tο Κέντρο Επαναπροώθησης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη θα εγκατασταθεί στο ανενεργό Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά του Δήμου Δέλτα, στη δυτική πλευρά της πόλης, με συμπληρωματική χρησιμοποίηση της Aποθήκης 9 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Η πρόταση για τα Διαβατά είχε ήδη γίνει στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, από το δήμαρχο Δέλτα κ. Φωτόπουλο, εδώ και μήνες. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα που διαρρέουν οι δήμαρχοι της περιοχής, η αρχική τοποθέτηση του κ. Μουζάλα ήταν ότι: «…ούτε ψυχή δεν βάζω εδώ μέσα». Σε ρεπορτάζ του ρ/σ Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου ήταν σε επαφή με τον κ. Μουζάλα και ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πρόταση του δημάρχου Δέλτα. Το ρεπορτάζ αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου κ. Γαβότση, ο οποίος απείλησε με μηνύσεις, αν δεν ανασκεύαζαν οι συντάκτες του ρ/σ.
Πριν από την τελική απόφαση, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, προηγήθηκαν δύο συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας, συνάντηση του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ΠΕΔ και κατ’ ιδίαν με εμπλεκόμενους δημάρχους, καθώς και με τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα. Την περασμένη Τρίτη το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως από τον περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι δήμαρχοι απέρριψαν την πρόταση για τα Διαβατά και πρότειναν 6 εναλλακτικά σημεία, μεταξύ των οποίων -με πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη- ήταν το πρώην 424 Γ.Σ.Ν., η Αποθήκη 9 του λιμανιού και το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα (χώροι που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης). Ο βασικός λόγος απόρριψης του χώρου των Διαβατών, όπως επικαλούνται οι δήμαρχοι, είναι ότι η δυτική Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά, ότι υπάρχει παρακείμενος οικισμός Ρομά και δεν αντέχει η περιοχή περαιτέρω υποβάθμιση. Ο χώρος του Στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου βρίσκεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της πρώην ΒΦΛ, του χαλυβουργείου και των ΕΛΠΕ.
Η τελική πρόταση των δημάρχων, με τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη, ήταν το κέντρο να εγκατασταθεί στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του 561 Τ.Π., στη Θέρμη. Η πρόταση, όμως, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση γιατί το 561 Τ.Π. είναι ενεργό στρατόπεδο.
Προφανώς οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης, για να «πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα», πρότειναν μια δήθεν εναλλακτική λύση. Να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι διεκδικούν και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη!
Με αφορμή το θέμα, βγήκε στην επιφάνεια η υποβόσκουσα κόντρα Μπουτάρη και Τζιτζικώστα, με τον δεύτερο να θεωρεί τον εαυτό του «αδειασμένο» από την κυβέρνηση η οποία επιλέγει τον Μπουτάρη για μητροπολιτικό συνομιλητή της.
Σε αναταραχή οι κάτοικοι
Η κατάσταση στην περιοχή των Διαβατών είναι αρκετά οξυμένη μετά την οριστική απόφαση της κυβέρνησης. Παράλληλα με τις διαμαρτυρίες, η επιτροπή συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα και ρούχα για τους πρόσφυγες, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες. Το περασμένο Σάββατο εκδηλώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες προς το δήμαρχο, γιατί δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη συνέχιση των εργασιών και αρκετά μέλη της συντονιστικής επιτροπής παραιτήθηκαν. Ενώ συστάθηκε νέα συντονιστική επιτροπή, η ανησυχία των κατοίκων εντοπίζεται κυρίως στο ενδεχόμενο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα.
Όσοι σπεύδουν να θεωρήσουν ότι οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις που εκδηλώθηκαν στα Διαβατά έχουν εθνικιστικό, ρατσιστικό και ακροδεξιό προσανατολισμό, υποτιμούν τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Ειδομένης, στη μεγάλη πλειοψηφία, έχουν ζωντανές μνήμες προσφυγιάς και εκδήλωσαν και θα εκδηλώσουν την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρυσαυγιτισμός δεν προσπαθεί να ρίξει το δηλητήριό του, με σύμμαχο πολλές φορές τον ανεύθυνο λαϊκισμό και την αφασία των τοπικών αρχόντων.