Του Σπύρου Παναγιώτου

Η νέα κυβέρνηση -ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών αποχρώσεων- θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλιώς η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική.

Ζ.Κ. Γιουνκέρ, πρόεδρος Κομισιόν

 

Ποιος ανησυχεί για τις δηλώσεις Γιουνκέρ; Κανένας. Ίσως ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οι δηλώσεις του μοιάζουν περισσότερο τυπικές μιας γραφειοκρατικής διπλωματίας παρά σαν προσπάθεια αποστολής ενός μηνύματος ή εκφοβισμού. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας στο μνημονιακό πολιτικό προσωπικό που έχει ανάγκη υποδείξεων. Οι εξετάσεις δόθηκαν όταν το «ΟΧΙ» μετατράπηκε σε «ΝΑΙ» και όλοι πέρασαν με άριστα…

Υπερβολή λέτε; Ας το δούμε.

Η Ελλάδα αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα επέτρεπε την αναδιάρθρωση των εθνικών χρεών με διαδικασίες που θα έβαζαν περιορισμούς στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία των διεθνών πιστωτών.

Τη στάση της Ελλάδας καθόρισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρόταση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ο υπεύθυνος της λεγόμενης διαπραγμάτευσης. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η στάση της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων του μνημονιακού τόξου, γι’ αυτό άλλωστε και η σιωπή όλων, ακόμη και του έγκριτου ημερήσιου Τύπου που έθαψε το θέμα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση λειτούργησε και λειτουργεί ως υπόδειγμα (και ως προς τη σύνθεση και ως προς τη στάση) της αυριανής «οικουμενικής» κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την οδηγία-συνταγή Γιουνκέρ που λέγαμε στη αρχή.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της στάσης της στη Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκείνο που την καθόρισε ήταν η απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών N. Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με απόφασή του από τις 7 Σεπτεμβρίου, το ECOFIN αντιτίθεται στην πρόταση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που περιλαμβάνει το ψήφισμα των 77 χωρών του ΟΗΕ και δεν αποδέχεται την απώλεια των προνομίων οργανισμών όπως το ΔΝΤ και ο ESM που έχει την τεχνογνωσία των αναδιαρθρώσεων. Για τους λόγους αυτούς, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να απέχουν από την ψηφοφορία.

Όπως και έγινε… Σε βάρος της δυνατότητας να αθροίσει η Ελλάδα τη φωνή της στην πλειοψηφία των χωρών της υφηλίου και να διεκδικήσει, και με αυτό τον τρόπο, καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση για το χρέος της. Για να διασκεδαστούν οι προειδοποιήσεις Γιουνκέρ και να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει την παράδοση της οσφυοκαμψίας μπροστά στα προνόμια των ΔΝΤ και ESM, όπως μέχρι σήμερα, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πολιτικές και κομματικές αποχρώσεις της νέας κυβέρνησης. Μην ανησυχείτε κ. Γιουνκέρ…

ΥΓ. Για την ιστορία, η πρόταση των 77 χωρών και της Κίνας για δημιουργία πλαισίου αναδιάρθρωσης εθνικών χρεών υπερψηφίστηκε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ με 124 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!