Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη
«Η μετονομασία της οδού Νάτσινα, όπου δολοφονήθηκε ο Γιάννης Χαλκίδης, σε οδό Γιάννη Χαλκίδη απορρίπτεται, γιατί επιφέρει σύγχυση στη λειτουργία των υπηρεσιών, έχει δυσμενή επίδραση στις συναλλαγές, στην κοινωνική και οικονομική ζωή, στην αλληλογραφία των πολιτών»(!).
Μ’ αυτό το προσβλητικό για την ιστορική μνήμη και τη νοημοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης εφεύρημα η πλειοψηφία της Επιτροπής Δημοσίων και Ονοματοθεσίας Οδών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ν.Δ. – ΛΑΟΣ) απέρριψε το αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74 να αποδοθεί το όνομα του Γιάννη Χαλκίδη στον τόπο της εν ψυχρώ εκτέλεσής του (γωνία Φιλελλήνων -τότε- και Κωνσταντινουπόλεως) στις 5-9-1967 από ομάδα εφόδου της χουντικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Αντίθετα η ίδια Επιτροπή εισηγήθηκε να τιμηθεί ο στρατιωτικός ιερέας της Μακρονήσου, καθοδηγητής των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και προπαγανδιστής της YENEΔ, μητροπολίτης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος -«μπουρλοτιέρης των ψυχών» κατά τον αλήστου μνήμης αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο- που εκθρονίστηκε το 1974 με Συντακτικές Πράξεις ως εγκάθετος της «αριστίνδην» συνόδου της δικτατορίας.
Αλλά δεν τους έφτανε η νεκρανάσταση ενός φαντάσματος της χούντας. Ήθελαν να τιμήσουν και μια από τις πιο ολέθριες φιγούρες της νεότερης ιστορίας: τον Γ. Γρίβα «Διγενή», τον αρχηγό της ναζιστικής «Χ», της «ελληνικής Κου Κλουξ Κλαν», τον μέντορα της αντικομμουνιστικής ΕΟΚΑ και της ΕΟΚΑ Β΄ του Σαμψών, που οργάνωσε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και έστρωσε το δρόμο στην τραγική διχοτόμηση της Κύπρου.
Έπρεπε επίσης να «φρεσκάρουν» τη μνήμη του Παντελεήμονα του Β΄, πρόμαχου των εθνικιστικών συλλαλητηρίων εναντίον των «γυφτοσκοπιανών» και των «λαοσυνάξεων» κατά των νέων, χωρίς θρήσκευμα, ταυτοτήτων. Γι’ αυτόν πρότειναν να δοθεί το όνομά του στο πάρκο μπροστά… στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης!
Μπροστά στην αποφασιστική αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, του ΣΦΕΑ 1967-74 και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναδιπλώθηκαν και απέσυραν τις προκλητικές εισηγήσεις τους. Είναι ολοφάνερο όμως ότι το σύμπλεγμα εθνολαϊκισμού – κλεπτοκρατίας που λυμαίνεται την πόλη θα συνεχίσει να τιμωρεί -κατά το ρωμαϊκό αυτοκρατορικό δόγμα- την ιστορική της μνήμη, εν όψει μάλιστα του «ιωβηλαίου» της Θεσσαλονίκης το 2010.
Γι’ αυτό η προσεχής αυτοδιοικητική μάχη θα πάρει αναπόφευκτα και χαρακτήρα ιδεολογικής αναμέτρησης για τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης: από τη μία, μια πόλη φοβική, συμπλεγματική, παγιδευμένη στις εθνικιστικές ιδεοληψίες, τη θεοκρατία και τη διαφθορά. Από την άλλη μια πόλη πολυπολιτισμική, δημοκρατική, ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο.
* Η φράση «Damnatio memoriae» σημαίνει κυριολεκτικά καταδίκη μνήμης. Ήταν τιμωρία ατίμωσης που επέβαλε η Ρωμαϊκή Γερουσία σε όσους πρόδιδαν ή μείωναν το κύρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι ποινές ήταν το σβήσιμο του ονόματος τους από τα επίσημα αρχεία, η αφαίρεση της μορφής τους από τα νομίσματα κλπ.
** Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».