Ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος του Ελληνικού και πρωτεργάτης στους αγώνες για τους ελεύθερους χώρους, μίλησε στο Δρόμο για την προσπάθεια ξεπουλήματος του Ελληνικού στον εμίρη του Κατάρ.
Αποκαλύπτοντας τη διγλωσσία της κυβέρνησης, σημειώνει, ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο Χρήστος Κορτζίδης, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, τονίζει ότι «εμείς λέμε στον κόσμο πως ανοίγεται μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδος. Και το λέμε όχι για να τον προετοιμάσουμε να δεχτεί μέτρα σε βάρος του, αλλά για να είναι έτοιμος να παλέψει μαζί με τη δημοτική αρχή»
Τι σκέψεις κάνατε μόλις μάθατε για την πώληση του Ελληνικού στον εμίρη του Κατάρ;
Το πρώτο είναι ότι άλλα έλεγε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου και άλλα κάνει και σε αυτό το ζήτημα. Ενώ αντιτασσόταν τότε στην πρόταση Σουφλιά, τώρα έρχεται και παρουσιάζει κάτι πολύ χειρότερο. Το δεύτερο, είναι αν, τελικά, αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη. Αυτό είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της κυβέρνησης; Που λέει ότι στο όνομα της ανάγκης για επενδύσεις παραχωρούμε το Ελληνικό για πλωτά καζίνο, ιδιωτικά αεροδρόμια, ξενοδοχεία και μαρίνες για πανάκριβα γιοτ; Αυτό είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας; Και, εν πάση περιπτώσει μπορούμε στο όνομα κάποιων επενδύσεων που χρειάζονται να γίνονται στη χώρα, να θυσιάσουμε όλους τους ελεύθερους χώρους; Δηλαδή, αύριο μπορεί να πουλήσουμε και την Ακρόπολη για να φέρουμε επενδυτές; Από την άλλη, να τονίσουμε ότι και ένα πάρκο θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας. Και σ’ αυτό θα απασχολούνταν άνθρωποι, θα υπήρχαν δραστηριότητες κ.λπ. Το τρίτο είναι με ποιες διαδικασίες αποφάσισε ο κ. Παπανδρέου να υπογράψει αυτό το Μνημόνιο; Είναι το οικόπεδο δικό του; Δεν υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας; Δεν υπάρχει Οργανισμός Αθήνας; Δεν υπάρχει δημόσια διαβούλευση για την όποια πρόταση θεωρεί ο κ. Παπανδρέου ότι είναι σωστή; Έχω στα χέρια μου μια απάντηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας με ημερομηνία 30/8, σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή, που λέει ότι «μελετάμε το θέμα με βάση τον διεθνή διαγωνισμό που είχε γίνει το 2004 και δίνουμε κάποιες καινούριες κατευθύνσεις». Αναφέρει ότι θα είναι πάρκο, αλλά μια περιοχή θα είναι και χώρος υποδοχής ειδικών επενδύσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς. Και, εν πάση περιπτώσει, καταλήγει ότι οι προτάσεις των τεσσάρων δήμων έχουν ληφθεί υπόψιν του οργανισμού και θα συνυπολογιστούν στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου. Πότε διαμορφώθηκε αυτό το σχέδιο, σε ποιον δόθηκε, πού παρουσιάστηκε, από ποιον εγκρίθηκε για να υπογράφει ο κ. Παπανδρέου Μνημόνια για αυτόν το χώρο; Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση που συμβαίνει και μας δίνει την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση κοιτάει να ξεπουλήσει άρον – άρον ό,τι μπορεί στο όνομα της κρίσης και να κάνει πράγματα που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε καν να σκεφτεί. Εμείς με κάθε τρόπο θα αντιδράσουμε σ’ αυτά τα σχέδια. Ήδη την Κυριακή οι τέσσερις δήμοι σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μελέτης που κάνει το Πολυτεχνείο και θα δώσουμε τη δική μας πρόταση, η οποία λέει ότι και εφικτό να γίνει πάρκο και μικρό κόστος έχει. Επίσης, λέμε ότι είναι εφικτό να ανοίξουν τώρα χώροι μέσα στο αεροδρόμιο. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια έκταση περίπου 110 στρεμμάτων στο χώρο της αεροπορικής βάσης που έχει υψηλή βλάστηση. Είναι ένα έτοιμο πάρκο, δηλαδή.
Γιατί να μην ανοίξει αυτό στον κόσμο από τώρα; Εμείς ως δήμος με κινητοποιήσεις ανοίξαμε ένα κομμάτι 12 στρεμμάτων αυτού του χώρου, το οποίο σήμερα χαίρεται ο κόσμος. Η θέση μας είναι ότι το πάρκο είναι εφικτό. Εμείς σ’ αυτή τη λογική θα κινηθούμε και θα παλέψουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις.
Με τους υπόλοιπους δήμους, με τους πολίτες, με τους φορείς για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ενόψει των εκλογών, μάλιστα, αυτό το θέμα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ψήφο των πολιτών.
Να σταθούμε λίγο σ’ αυτό. Η τελευταία αυτή κίνηση της κυβέρνησης τι μήνυμα στέλνει στον κόσμο που θα πάει στις 7 Νοέμβρη να ψηφίσει τοπικούς άρχοντες;
Όσον αφορά το ζήτημα του αεροδρομίου ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί την ανάγκη να υπάρξει αντίσταση και κινητοποίηση, από μια δημοτική αρχή που θα κρατήσει συνεπή στάση, δεν θα υποκύψει, δεν θα συμβιβαστεί, αλλά θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση και με όσους υποστηρίζουν τέτοιες λύσεις. Αυτό θα πρέπει να το μετρήσει καλά ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος και να κρίνει από τις πράξεις, όχι από τα λόγια των υποψηφίων δημάρχων, ποιοι θα μπορούσαν να σταθούν με μεγαλύτερη συνέπεια σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Και πολύ περισσότερο, βέβαια, όταν κάποιοι δήμαρχοι δηλώνουνε κυβερνητικοί ή όταν ζητάνε χρίσμα από την κυβέρνηση -ανεξάρτητα από το αν τελικά το πήραν. Εμείς λέμε στον κόσμο ότι ανοίγεται μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδος. Και το λέμε όχι για να τον προετοιμάσουμε να δεχτεί μέτρα σε βάρος του, αλλά για να είναι έτοιμος να παλέψει μαζί με τη δημοτική αρχή.