Θα συναντούν κλειστά εστιατόρια, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Του Μάριου Διονέλλη.

Με «στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο, αλλά και κλείσιμο των εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη στο άνοιγμα της ΔΕΘ, απαντούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στη χαριστική βολή που δέχτηκε ο κλάδος τους από την 1η Σεπτέμβρη, με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Οι εστιάτορες κάνουν λόγο για ένα τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο της εστίασης, την ίδια ώρα που η συγκεκριμένη απόφαση βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθιστώντας είδος πολυτελείας το φαγητό έξω από το σπίτι.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιάννης Τσάκος δηλώνει στον Δρόμο πως μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου ήταν εμφανής η πτώση της κίνησης στα μαγαζιά. «Εξαφανίστηκε ο κόσμος, έχουν δεχτεί τόσες πιέσεις και μειώσεις και περικοπές και τώρα έρχονται να τους φορολογήσουν και την έξοδό τους. Θα κάτσει στο σπίτι του ο άλλος, είναι φυσικό», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ τόνισε πως η κατάσταση στον κλάδο είναι εδώ και καιρό εφιαλτική, με τα μαγαζιά στην καλύτερη περίπτωση να συντηρούνται από τις αποταμιεύσεις των ιδιοκτητών τους, ενώ σε μεγάλο πλέον βαθμό να είναι αναγκασμένα να φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν.

«Δεν πληρώνω» και στον ΦΠΑ
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων αποφάσισαν πως για το επόμενο διάστημα και μέχρι να επανέλθει η φορολογία τους στο 13% δεν πρόκειται να καταβάλουν φόρους και λοιπά τέλη προς το Δημόσιο, ενώ προχωρούν ένα βήμα περισσότερο, ζητώντας όχι μόνο να μην ισχύσει η μεταφορά τους στον υψηλό συντελεστή αλλά, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου, να μεταταχθούν στο 6,5%.
Για επιμονή σε ένα λάθος μέτρο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γ.γ. της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας πως εκμηδενίζονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου, ενώ σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης χαρακτηρίζουν το μέτρο άδικο και παράλογο, εκτιμώντας πως με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις του είδους.

Ραντεβού στη ΔΕΘ
Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης πραγματοποιώντας μαζική συγκέντρωση, ενώ το κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου, την ημέρα δηλαδή που θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού.
«Μας πίεσε η τρόικα»
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ακόμα και από τα κυβερνητικά χείλη (Βενιζέλος-Παπανδρέου) υπήρξε παραδοχή, κατά την πρόσφατη συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, πως πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο όμως πάρθηκε «με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο». Απάντηση στον ισχυρισμό αυτό δίνουν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εστιάτορες, σχετικά με τις χώρες της Ευρώπης, όπου ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε, όπως στη Γαλλία (από 19,5% σε 5,5%) αλλά ακόμα και στην Ιρλανδία, η οποία επίσης βρίσκεται υπό το καθεστώς του ΔΝΤ και παρ’ όλα αυτά προχώρησε σε μείωση του φόρου στην εστίαση από το 13% σε 9%.

Χτύπημα και για τον τουρισμό
Το μέτρο αποτελεί έμμεσο χτύπημα και για τον κλάδο του τουρισμού, για τον οποίο υποτίθεται πως κόπτεται η κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τα πλήγματα που δέχεται από κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Οι τιμές στα εστιατόρια των τουριστικών περιοχών, τα οποία επιβαρύνονται και με διαφόρων ειδών λιμενικά, δημοτικά τέλη κ.λπ. θα πάρουν την ανηφόρα με αποτέλεσμα οι ταβέρνες και τα εστιατόρια να αποτελούν απλησίαστο προορισμό για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Την απόγνωσή του εξέφρασε στον Δρόμο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Ηρακλείου, Μιχάλης Παρασύρης, ο οποίος μίλησε για καταστροφή του κλάδου και για μετατροπή των εστιατόρων σε φοροεισπράκτορες του κράτους. «Υπάρχουν συνολικά 22 φόροι και τέλη που επιβαρύνουν την εστίαση, από το Λιμενικό Ταμείο και τα Τέλη Πεζοδρομίου, μέχρι το ΤΕΒΕ, το ΦΠΑ και το αντίτιμο για το ελεύθερο κάπνισμα στο μαγαζί. Όλα αυτά περνάνε στον λογαριασμό του πελάτη. Είναι φυσικό να πάμε κατά διαόλου, μετά και τη νέα αύξηση».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!