Φαίνεται ότι σε ελλαδικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς πυκνώνουν οι διασκέψεις και συζητήσεις σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα 20 χρόνια. Μπορεί να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει μεθαύριο, αλλά κάποιοι εμφανίζονται να ψάχνουν ορισμένες τάσεις και να προτείνουν πολιτικές για όσα θεωρούνται σημαντικά παγκόσμια προβλήματα.

Τα κίνητρα φυσικά δεν είναι τόσο «οικουμενικά». Οι κυβερνόντες και τα δίκτυα ή τα παρακλάδια τους, ενδιαφέρονται για το πλασάρισμα εθνικών και υπερεθνικών ελίτ σε έναν κόσμο ολοένα μεγαλύτερου ανταγωνισμού.

Στο Στρασβούργο σήμερα έχουμε την «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Τα ενδιαφέροντά της μεταξύ άλλων περιστρέφονται γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετανάστευση. Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας δίνει το παρόν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Καιρίδης ανέλαβε με τις ευχές όλων την προεδρία της Ομάδας για τη Μετανάστευση.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ψηλά στην ελληνική ατζέντα γενικότερα. Σε αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Κ. Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» που διοργάνωσε αυτές τις μέρες η γνωστή επιτροπή «Ελλάδα 2021» της Γ. Αγγελοπούλου, με χορηγούς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αναφέρθηκε επίσης στο «Foresight Greece» που ασχολείται κι αυτό με τις παγκόσμιες τάσεις προς το 2040 και η σύστασή του αποτελούσε υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ε.Ε.

Οι διεργασίες αυτές πυκνώνουν λοιπόν αλλά ο καθένας προσέρχεται από διαφορετική αφετηρία. Οι ελλαδικές αναζητήσεις έχουν έντονο το στοιχείο της συμπληρωματικότητας σε σχέση με το διεθνές πλαίσιο. Το εγχώριο στυλ έχει περισσότερο να κάνει με το πώς θα χωθούν κάποιοι ως μεταπράτες στο πλαίσιο που προσπαθούν να φτιάξουν οι «μεγαπαίκτες», δηλαδή λίγα ισχυρά κράτη και πολυεθνικοί όμιλοι.

Για να επανέλθουμε στο θέμα του δημογραφικού και της μετανάστευσης, ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία που προαναφέραμε δήλωσε: «Συρρικνωνόμαστε, το ξέρουμε. Το πόσο, θα μας το δείξει η απογραφή». Βέβαια, το «γιατί» δεν μας το απάντησε. Η διάλυση της χώρας και η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό ήταν φαίνεται ακόμα ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο… «Η χώρα», είπε ακόμα, «δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολία προσέγγισης κεφαλαίων», από επενδύσεις δηλαδή θα πάμε καλά, αλλά θα λείψουν οι άνθρωποι. Και η λύση που αχνοφαίνεται είναι η «οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη μετανάστευση» που θα αντιμετωπίσει αυτές τις στρεβλώσεις.

Εδώ έχουμε μια καλή σκιαγράφηση του πώς έχουν στο μυαλό τους τα επόμενα χρόνια αυτό τον τόπο οι κυβερνώντες κάθε χρωματισμού (θυμίζουμε ότι ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης). Η χώρα συρρικνώνεται και θα συρρικνώνεται «αντικειμενικά» σε όλα τα επίπεδα. Ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να μεταναστεύει και παιδιά πολλά δεν θα γεννιούνται. Μπορεί όμως να γίνει ένα επενδυτικό Ελντοράντο με κάθε είδους διευκολύνσεις στα ξένα κεφάλαια που θα σπεύσουν. Τα εργατικά χέρια θα έρθουν απ’ έξω.

Η συρρίκνωση είναι γενική, όχι μόνο στο δημογραφικό. Κοινωνική, οικονομική, δημοκρατίας, κυριαρχίας αλλά και παιδείας, υγείας και τόσα άλλα. Με λίγα λόγια, εθνική. Κι ας μην αρέσει ο όρος. Οι απαντήσεις που δίνουν οι ελίτ δεν είναι τυχαίες. Η έννοια «χώρα τράνζιτ» δεν σχετίζεται μόνο με το μεταναστευτικό. Εργατικό και επιστημονικό δυναμικό θα πηγαίνει και θα έρχεται, αλλά το ίδιο ισχύει και για στρατεύματα, επενδυτές, τουρίστες και τόσα άλλα. Στο στόχαστρο θα μπαίνει κάθε τι πιο «σταθερό» και συνεκτικό.

Οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να χαίρονται για κάποιο θρίαμβο του πλησιάσματος μεταξύ λαών και πολιτισμών. Δεν πρόκειται για αυτό! Ας μάθουμε να εντάσσουμε τα φαινόμενα στον τόπο και τον χρόνο που συμβαίνουν. Οι προτάσεις αυτές είναι απόλυτα συμβατές με την προοπτική διάλυσης και φτωχέματος από κάθε άποψη της κοινωνίας. Έτσι και η εναλλακτική που χρειάζεται, δεν έχει να κάνει με καμιά τάση πληθυσμιακής «καθαρότητας» αλλά με το δικαίωμα μιας κοινωνίας να έχει μια συνοχή και να ζήσει πιο ανθρώπινα.

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!