Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας BlackRock, παράρτημα Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χίλντερμπραντ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις επιτυχίες της στον τομέα της οικονομίας: «Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες». Με αυτή τη φράση, η «δουλειά» έγινε. Οι αναγκαίες σκοπιμότητες υπηρετήθηκαν. Σε όλα τα οικονομικά ρεπορτάζ, τα ειδικά site και τις σελίδες του Τύπου φιγουράρει αυτό το «απόφθεγμα» και μάλιστα στους πηχυαίους τίτλους. Για μία ακόμα φορά αυτό που αξιοποιείται από αυτούς που πλέκουν τα εγκώμια και «λιβανίζουν» με το αζημίωτο την κυβέρνηση είναι μια κουβέντα που αναφέρθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση. Παρουσιάστηκε σε ένα Φόρουμ που το έχουν ντύσει με την αναγκαία «λαμπρότητα» και το σχετικό «κύρος» για να κάνουν όλοι τις «δουλειές» τους. Να προβάλλουν αυτά που επιθυμούν κάποιοι και να «κλείσουν» τις αναγκαίες «δουλειές-συμφωνίες» με τα όποια ανταλλάγματα.
1. Αξιοπιστία αναφορών, εκτιμήσεων και αποτελέσματα των «οίκων»: Στην περίπτωση της Ελλάδας τις εκτιμήσεις και τις εκθέσεις των διαφόρων «οίκων» αξιολόγησης και επενδυτικών τις έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και να «θαυμάσει» για την ευστοχία τω αναλύσεων όταν έδιναν έως και το 2009 τα εύσημα. Το μέγεθος της χρεοκοπίας της Ελλάδας; Το που βρίσκονται σήμερα οι «ισχυρότατες», σύμφωνα με ορισμένους επενδυτικούς οίκους, τράπεζες με άριστες προοπτικές όπως χαρακτήριζαν την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Όλα αυτά, που ζήσαμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να ζούμε, υπακούουν στη λογική των σκοπιμοτήτων και των προσπαθειών να αυξήσουν κάποιοι τις δραστηριότητές τους, δηλαδή τα κέρδη τους, με το δημόσιο χρήμα ενώ κατηγορούν την κρατική οικονομική δραστηριότητα.
2. Πάνω από όλα η προώθηση των δραστηριοτήτων τους: Η εταιρεία Blackrock που ίδρυσε ο Λάρυ Φινκ το 1988 μέσα σε διάστημα 30 ετών έγινε η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στον κόσμο με πλοκάμια παντού. Διαχειρίζεται, άμεσα ή έμμεσα, περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής της, Λάρυ Φινκ, μπορεί να συνομιλήσει με οποιοδήποτε ηγέτη ανά τον κόσμο όποτε θελήσει. Με τη διαχείριση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών και δεδομένων μέσω υπολογιστών έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν πολλές δραστηριότητες-δυνατότητες στον επενδυτικό τομέα σε όλους τους χώρους, κλάδους, κράτη, ευρύτερες περιοχές, ηπείρους κ.λπ.
3. Δουλειές στην Ελλάδα στο παρελθόν: Από τις αρχές της κρίσης χρεοκοπίας της Ελλάδας η Blackrock έκανε την επίσημη εμφάνισή της στη χώρα. Το 2011 ανάλαβε τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών για να καταγράψει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις μελλοντικές ανάγκες τους σε κεφάλαια. Σύμφωνα με διεθνή περιοδικά η τρόικα όριζε εκείνη την περίοδο τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που υποχρεωτικά προσλάμβαναν τα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Για την Ελλάδα η επιλογή της Blackrock έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που έκανε έλεγχο στις τράπεζες είχε επενδυτικά συμφέροντα στην Ελλάδα σε μια σειρά από επιχειρήσεις, που ελάμβανε και έλεγχε τα στοιχεία τους στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας «συμβούλου», ακόμα και στις ίδιες τις τράπεζες που έλεγχε. Όμως αυτά ήταν «ψιλά γράμματα» από τους λάτρεις της «διαφάνειας»…
Την περίοδο 2004-2012 πληρώθηκαν 1,1 δισ. ευρώ σε τέτοιους συμβούλους από την ελληνική πλευρά. Ένα σεβαστό ποσό από αυτά πληρώθηκε στην Blackrock από τον Έλληνα φορολογούμενο. Οι εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock αποτυπώθηκαν στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Το γεγονός ότι χρειάστηκαν άλλες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, τα προγράμματα «Ηρακλής» και μία δεκαετία για να φτάσουν οι τράπεζες στο σημείο να έχουν ελεγχόμενο ποσοστό «προβληματικών» δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους είναι δείγμα της δουλειάς που έγινε εκείνη την περίοδο και πόσο «έπιασαν τόπο» τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πληρώσαμε στο «σύμβουλο εξυγίανσης».
4. Δουλειές στην Ελλάδα σήμερα: Στην παρούσα περίοδο η Blackrock συμμετέχει στις 23 από τις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη FTSE 25 (των Financial Times). Παράλληλα είναι σύμβουλος του Υπερταμείου για τη μετατροπή του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Μια πρώτη προγραμματιζόμενη δραστηριότητα είναι να δοθούν στο Υπερταμείο το 50% των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το υπόλοιπο να δοθεί για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, δηλαδή πρακτικά θα βρεθεί μια διαδικασία να πουληθεί άμεσα ή έμμεσα το 50% των δύο εταιρειών νερού. Κοινώς δουλειές, προμήθειες αλλά και εσωτερική πληροφόρηση συνδυάζονται στο «χαρτοφυλάκιο» της Blackrock αυτή την περίοδο, υπό την παρούσα κυβέρνηση, που φυσικά ενισχύουν την κερδοφορία της.
Συνεπώς δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του κ. Φίλιπ Χίλντερμπραντ, που έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης. Οι άνθρωποι ξέρουν καλά τη δουλειά τους και συνεπώς φροντίζουν να κάνουν καλές δημόσιες σχέσεις δίνοντας με κάθε ευκαιρία τα διαπιστευτήριά τους…