Οι εργαζόμενοι έτοιμοι για ένα μεγάλο πείραμα αυτοδιαχείρισης στην καρδιά της κρίσης. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Έπειτα από 20 και πλέον μήνες συνεχών αγώνων και κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους και να ξεκινήσουν άμεσα την επαναλειτουργία του. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το σωματείο των εργατών της ΒΙΟΜΕΤ έκανε τον απολογισμό του αγώνα μέχρι αυτή τη στιγμή, ενώ έγινε σαφές ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και μόνη λύση πλέον είναι να μπουν μπροστά οι μηχανές.
Οι εργαζόμενοι για δύο περίπου μήνες όργωσαν την Ελλάδα, μίλησαν σε δεκάδες εκδηλώσεις και εξήγησαν το σχέδιό τους για αυτοδιαχείριση ενός εργοστασίου που μέχρι την τελευταία στιγμή παρουσίαζε κέρδη και που το λουκέτο ήρθε ως μια παράλογη απόφαση της εργοδοσίας.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΒΙΟΜΕΤ, Μ. Αναγνώστου, τόνισε με απόλυτη σαφήνεια ότι για να λειτουργήσει το εργοστάσιο άμεσα είναι απαραίτητο να υπάρξει το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα κατοχυρώνει νομικά τη δραστηριότητα μιας εγκαταλελειμμένης από την εργοδοσία επιχείρησης που έχει πλέον περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Το αίτημα αυτό μετέφεραν πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι στη συνάντηση που είχαν με αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα τετραμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, αντιπρόσωποι των εργαζομένων και ο σύνδικος της Φίλκεραμ Τζόνσον (μητρική της ΒΙΟΜΕΤ) που διαχειρίζεται τις μετοχές της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.

Τι ζητούν
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που κατέθεσαν στο υπουργείο, έθεσαν το αίτημα για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ, καθώς και την καταβολή του επιδόματος επίσχεσης εργασίας μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει η εργοδοσία. Ζήτησαν ακόμη να δηλωθεί το δάνειο ύψους 1,9 εκ. ευρώ που έχει πάρει η μητρική εταιρία (Φιλκεραμ Τζόνσον) εις βάρος της ΒΙΟΜΕΤ και να δοθεί μέρος του με το προνόμιο των εργαζομένων. Απαραίτητο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να δοθούν τα στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών της οικογένειας Φιλίππου που διαχειρίζονταν την εταιρεία και την έφεραν στο σημείο αυτό της κατάρρευσης. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν την επιδότηση 23.000 ευρώ που δίνεται σε κάθε άνεργο από τον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσει δική του επιχείρηση, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου (πρώτες ύλες κ.ά.).
Τέλος, απαιτούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης του εργοστασίου και την ανάληψη από πλευράς της εταιρείας των χρεών που έχει συσσωρεύσει το εργοστάσιο προς τους προμηθευτές, τις τράπεζες κ.ά το διάστημα που παρέμενε κλειστό. Αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους αυτά μπορούν άμεσα να περάσουν στην παραγωγή προϊόντων τα οποία θα βρίσκονται σε τιμή προσιτή για τη λαϊκή οικογένεια. Όπως έχουν και στο παρελθόν διευκρινίσει, το εργοστάσιο θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος θα κατέχει μία μετοχή και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις.
Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου παραγωγής δομικών υλικών τόνισαν ακόμη ότι είναι έτοιμοι να περάσουν σε δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου προκειμένου να αρχίσει η παραγωγή ενός αριθμού προϊόντων και να συνδεθούν με τους πελάτες του εργοστασίου που το διάστημα κατά το οποίο το εργοστάσιο παρέμενε κλειστό δεν σταμάτησαν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τα προϊόντα. Αυτό είναι και μια ένδειξη ότι το εργοστάσιο αν μπει σε λειτουργία θα προκαλέσει άμεσα τη ζήτηση των προϊόντων του.
Όπως έχει γίνει σαφές, το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕΤ αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα, ενώ μια σειρά ζητημάτων ευνοούν αυτή την εξέλιξη. Το εργοστάσιο ήταν κερδοφόρο μέχρι την τελευταία στιγμή, χρέη υπάρχουν μόνο προς το Δημόσιο, ενώ μηχανήματα και χώρος δεν είναι δεσμευμένα προς τρίτους. Κυρίως, όμως, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης φαίνονται έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα και να στήσουν ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης στην καρδιά της κρίσης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!