Τη μια μέρα κυβερνητική φιέστα και την επομένη πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων. Του Γιώργου Κατερίνη
Μια μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας (τη Δευτέρα 13/5) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις τυμπανοκρουσίες για επανέναρξη των εργασιών, ο επιχειρηματίας προχώρησε σε απολύσεις περίπου 100 εργαζομένων, από τους συνολικά 700. Αυτό καταγγέλλουν στον Δρόμο εργαζόμενοι, οι οποίοι κλήθηκαν την περασμένη Τρίτη να παραλάβουν το χαρτί της απόλυσης και την αποζημίωσή τους.
Ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου, Νίκος Ταβουλάρης, αφού πέτυχε να υπογράψει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τροποποίηση της σύμβασής του, στις 30/4/2013, εισέπραξε, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον Τύπο, ποσό 25,4 εκατ. ευρώ. Προφανώς με αυτά τα χρήματα ο επιχειρηματίας πλήρωσε τις αποζημιώσεις και… ξεφορτώθηκε δεκάδες εργαζόμενους.
Η υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι από μόνη της ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ο επιχειρηματίας έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το ναυπηγείο, ενώ είχε αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους για περισσότερο από ένα χρόνο. Το βασικό του έργο είναι η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό για την ναυπήγηση τριών πυραυλακάτων. Κι ενώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχει λάβει το 80% των χρημάτων βάσει της αρχικής σύμβασης, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες περίπου στο 40%. Από τις τρεις πυραυλακάτους μόνο η μια είναι σχεδόν έτοιμη. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Αυτόν, λοιπόν, τον επιχειρηματία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να ενισχύσουν με δεκάδες εκατομμύρια ακόμη, ενώ φρόντισαν να στήσουν και μια φιέστα για να στηρίξουν ένα «σωστό επιχειρηματία». Ο Π. Παναγιωτόπουλος με μια κουστωδία από πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη και με την κάλυψη τηλεοπτικών συνεργείων «επιθεώρησε» τα υπό κατασκευή πλοία και δήλωσε: «Η Ελλάδα γίνεται πλέον ανταγωνιστική, ανοίγεται στις αγορές και λέει και σε άλλους ότι όταν τα ναυπηγεία μας μπορούν να ναυπηγήσουν πολεμικά πλοία, πόσο μάλλον μπορούν να κάνουν πλοία του εμπορικού στόλου αλλά και πολεμικά πλοία άλλων χωρών». Πίσω του στον ορίζοντα οι κάμερες έδειχναν συνεργεία να εργάζονται. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επρόκειτο απλώς για σκηνικό… Γιατί οι κάμερες και το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν συνάντησαν τη μία δεξαμενή που έχει βουλιάξει σκουριασμένη, ούτε ενημερώθηκαν για την τρίτη δεξαμενή, από την οποία έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Μόνο μια δεξαμενή, ουσιαστικά, λειτουργεί και εκεί δεξαμενίζεται ένα ιδιωτικό πλοιάριο, στο οποίο εργάζονται εργολαβικά συνεργεία.
Πληρωμή δεδουλευμένων κι απόλυση…
«Από τις 20 Ιανουαρίου βρισκόμασταν σε απεργία διαρκείας, αφού ήμασταν απλήρωτοι. Αρκετοί συνάδελφοι κατεβήκαμε σε επίσχεση εργασίας – εγώ ξεκίνησα στις 27 Μαρτίου. Μόλις ακούστηκε ότι η εταιρία θα πάρει χρήματα διακόψαμε την επίσχεση. Στις 8 Μαΐου πήγαμε για δουλειά, ήταν ουσιαστικά η πρώτη ημέρα που άνοιξε το ναυπηγείο μετά το Πάσχα. Αλλά φαίνεται ήταν έτοιμες οι απολύσεις μας από καιρό. Έτσι, μια μέρα μετά την επίσκεψη των κυβερνητικών στο ναυπηγείο, στις 14/5, μας κάλεσαν να πάρουμε τις αποζημιώσεις μας και να υπογράψουμε την απόλυση». Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος καταγγέλλει ότι απολύθηκαν όσοι έκαναν επίσχεση.
Ακόμη πολλοί εξωθήθηκαν σε υπογραφή οικειοθελούς αποχώρησης. Στην ουσία ο εργοδότης ξετυλίγει ένα σχέδιο απόλυσης εκατοντάδων εργαζομένων, αρχίζοντας από αυτούς που αντιδρούσαν στις μεθοδεύσεις του.
Για τις απολύσεις αυτές αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση «καταγγελίας» ακόμα και η φιλοεργοδοτική διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας. Μόνο που δεν αναφέρουν πουθενά ούτε τον ακριβή αριθμό των απολύσεων (μη χαλάσουν και το προφίλ του επιχειρηματία), ούτε με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν. Οι απολυμένοι, πάντως, με τους οποίους συνομίλησε ο Δρόμος, δηλώνουν ότι την ημέρα της απόλυσης το προεδρείο του σωματείου ήταν… άφαντο.
Προμηνύονται κι άλλες
Η υπόθεση, όμως, έχει και συνέχεια. Κάπου τριάντα εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τον περασμένο χρόνο και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.
Ο εργοδότης έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του σωματείου στις… διεκδικήσεις του από το κράτος, προσπαθεί να βγάλει την επίσχεση καταχρηστική.
Ο Δρόμος έχει στην κατοχή του εξώδικο που εστάλη σε εργαζόμενο στις 15/5, με το οποίο αφού τον ενημερώνει ότι του καταβλήθηκαν οι δεδουλευμένες αποδοχές, τον καλεί να επιστρέψει στην εργασία του. Ο εργαζόμενος αυτός βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από τις 12/7/2012, δηλαδή εδώ και δέκα μήνες. Η εργοδοσία του ανακοινώνει ότι του κατέβαλε τις προ επισχέσεως δεδουλευμένες αποδοχές, κάπου 7.500 ευρώ, τον απειλεί ότι η επίσχεσή του είναι καταχρηστική και του δηλώνει ότι δεν δικαιούται αποδοχές για το διάστημα της επίσχεσης. Τόσο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του για όλο αυτό το διάστημα δεν πήραν ούτε ευρώ, ενώ έχουν προσφύγει και στα δικαστήρια. Μάλιστα, ενώ η υπόθεσή τους έχει εκδικαστεί από τις 2 Φεβρουαρίου, δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «μας καλούν να πάμε για δουλειά για να μας απολύσουν».
Συνδικαλιστές-διαμάντια
«Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε πάντοτε εδώ για να επηρεάζουμε τις εξελίξεις για το καλό του ναυπηγείου και των εργαζομένων του». Αυτό δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας «καταγγέλλοντας» τις απολύσεις και δηλώνοντας την ετοιμότητά του να στηρίξει όποιον από τους απολυμένους «θέλει» να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας ή να ακολουθήσει τη δικαστική οδό.
«Δυο χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης μας έσερνε από υπουργείο σε υπουργείο, λες και μας χρώσταγε μισθούς το κράτος», καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον Δρόμο. Η πλειοψηφία της διοίκησης, επίλεκτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, σε αγαστή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, έστρεφε τη δράση του μόνο προς το κράτος. Στο τέλος Ιανουαρίου ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, αποτρέποντας με κάθε μέσον τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους από άλλες μορφές πάλης, όπως η επίσχεση.
Στις 29 Φεβρουαρίου έγινε η εκδίκαση της προσφυγής του επιχειρηματία στο άρθρο 99, χωρίς καν την παρουσία του σωματείου. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε επίσχεση έκαναν παρέμβαση κι ο επιχειρηματίας ζήτησε πολύμηνη αναβολή, ώστε να διαιωνίζεται το καθεστώς προστασίας που του παρέχει το άρθρο 99. Σε λίγες μέρες, στις 29 Μαΐου, γίνεται το νέο δικαστήριο και ο επιχειρηματίας προσπαθεί να ξεφορτωθεί τους… ενοχλητικούς εργαζόμενους. Το σωματείο, όπως και η κυβέρνηση, στέκονται αρωγοί σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις του εργοδότη.
Ο πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες χαιρέτιζε την απόφαση της κυβέρνησης να συνδράμει με μερικά εκατομμύρια ακόμη τον επιχειρηματία, φρόντισε να… αποδράσει μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του σωματείου. Ο ίδιος συνεχίζει τη συνδικαλιστική του καριέρα ως αναπληρωτής γραμματέας της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ, αφήνοντας κάποιους άλλους από την παράταξή του να διαχειριστούν τις προσχεδιασμένες απολύσεις.