Κινητοποίηση της ΕΤΕΡ για το «πραξικόπημα» Λοβέρδου.
Για ένα οργουελικό τοπίο που εξαπλώνεται στην χώρα, έκανε λόγο ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), με αφορμή την αναδρομική εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Λοβέρδου (3871/2010) και την κατάλυση της απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που προέβλεπε αύξηση 1,5% στους μισθούς των τεχνικών του ραδιοφώνου.
«Ουσιαστικά αυτό που κάνουν μετά τη ψήφιση του νόμου Λοβέρδου στις 17 Αυγούστου, είναι να αποδομούν όλες τις διαιτητικές αποφάσεις που είχαν βγει πριν από το νόμο και να βάζουν χέρι και στις υπόλοιπες. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι διαιτητικές αποφάσεις όπως ακριβώς είχαν βγει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 14/10. Το θέμα της κατάργησης της συγκεκριμένης διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, αφήνει πλέον ανοιχτό το πεδίο για την αποδόμηση του ίδιου του Οργανισμού και την κατάργηση των ΣΣΕ. Ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ τόνισε: «η επιβολή του νόμου σημαίνει πως από δω και πέρα ο κάθε υπουργός μπορεί να βγάζει μια φετφά και να καταλύει νόμους, συμβάσεις, θεσμικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στο θέμα των συμβάσεων δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς». Πρόσθεσε τέλος ότι «προς το παρόν κάνουμε γνωστό το θέμα, αλλά είναι σαφές πως θα σταματήσουμε μόνο όταν ανατραπεί αυτή η κατάσταση».
Ο Αντώνης Νταβανέλλος, γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του σωματείου στις κινητοποιήσεις της ΕΤΕΡ, δήλωσε στον Δρόμο ότι «το θέμα αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Η υποβάθμιση των συμβάσεων, ένα πράγμα που έχει αρχίσει από την κυβέρνηση με τον νόμο Λοβέρδου, αυτή τη στιγμή περνάει στους εργοδότες του Τύπου οι οποίοι στρέφονται ενάντια σε όλα τα σωματεία. Πρέπει να φτιάξουμε απέναντί τους ένα μέτωπο όλων των εργαζομένων στον Τύπο, δημοσιογράφων, προσωπικού, τεχνικών, το οποίο να σπάσει αυτή την επίθεση που δεχόμαστε και να υπερασπίσει τα κρίσιμα εργατικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση είναι μόνο ένας σταθμός σε ένα μακρύ ταξίδι, υπάρχει ζήτημα συστηματικής προσπάθειας. Αυτή τη στιγμή τα σωματεία είναι πολύ κατώτερα των αναγκών και εδώ υπάρχει θέμα πρωτοβουλίας της Αριστεράς και των αγωνιστών της βάσης μέσα στα σωματεία, για να πιέσουμε τα σωματεία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Για «επιτακτική ανάγκη ενότητας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, σε μια περίοδο που βρίσκονται στο επίκεντρο αναδιαρθρώσεων, με μαζικές απολύσεις και κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι «επιβάλλεται με το σύνολο των εργαζομένων να δώσουμε αποφασιστικά και μαζικά τον αγώνα, κόντρα σε πιέσεις, εκβιασμούς και διαιρετικές τακτικές».
Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, τόνισε ότι «ως ΠΟΣΠΕΡΤ είμαστε δίπλα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα καταργηθούν όσο κι αν το θέλει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η τρόικα. Θα αντεπεξέλθουμε και θα κερδίσουμε, γιατί έχουμε δύναμη και θα έχουμε και συνέχεια». Στην συγκέντρωση της ΕΤΕΡ έδωσαν το παρών ακόμα εκπρόσωποι από την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΠΗΤ, την ΕΠΠΗΤ, την ΕΠΗΕΑ και την Ένωση Φωτορεπόρτερ.
Ε.Κ.