«Σπάμε τα ταμπού», λέει ο Ρέππας προαναγγέλλοντας. Του Γιώργου Κατερίνη

150.000 λιγότερες θέσεις εργασίαςΑν και με έκτακτη συνέντευξη τύπου επιχείρησε να τα «μαζέψει», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας την Πέμπτη 15/12 βγαίνοντας από το υπουργικό συμβούλιο έδωσε σαφές στίγμα για μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο τα επόμενα 2-3 χρόνια!
Η φρασεολογία και μόνο, όμως είναι αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων. Η χρησιμοποίηση της φράσης «ταμπού» αναφερόμενος στις απολύσεις στο Δημόσιο, φράση που πρώτος διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, αρκεί για να γίνει κατανοητό τι πραγματικά σχεδιάζει η κυβέρνηση. Όσο και αν επιχείρησε να διαψεύσει τα περί απολύσεων, η παραδοχή ότι το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης μέχρι το 2015 θα μειωθεί κατά 150.000 άτομα από τα 330.000 που υπηρετούν σήμερα, δεν πείθει κανέναν ότι θα γίνει μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων.
Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο της εφεδρείας, επιλέχθηκε ως προκαταρκτικό. Ο απώτερος στόχος εξαρχής ήταν οι μαζικές απολύσεις. Αυτό συνάγεται από το χαρακτηρισμό της εφεδρείας ως ένα «δραστικό μέτρο», που έδειξε ότι «δεν υπάρχουν ταμπού». Γι αυτό και ενώ οι 10.000 που αναμένεται να μπουν σε εφεδρεία άμεσα δεν καλύπτουν το στόχο των 30.000 που είχε τεθεί, η κυβέρνηση εμφανίζεται απέναντι στην τρόικα «αισιόδοξη» για μείωση του Δημοσίου σχεδόν κατά 50%. Έτσι μελετώνται μέτρα διεύρυνσης της δεξαμενής των εφέδρων, με ένταξη εκπαιδευτικών ή εργαζόμενων του ΕΣΥ, παράταση του χρόνου εφεδρείας και μείωση του ορίου ηλικίας για ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους τη χρήση της λέξης «απολύσεις», αφού κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό, ο κ. Ρέππας είπε στους δημοσιογράφους, ότι «τώρα ο τρόπος είναι να καταργήσεις οργανικές θέσεις». Με άλλα λόγια, πρώτα καταργούμε τις οργανικές θέσεις και μετά… αναγκαστικά απολύουμε τους υπαλλήλους. Οι τίτλοι «η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της» των εφημερίδων, δείχνει το πραγματικό πνεύμα των δηλώσεων Ρέππα, που εναγωνίως αναζητά, ομού μετά των άλλων συνυπουργών, τρόπους να πιάσει τον… στόχο των 150.000 απολύσεων, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο «απόλυση». «Απέναντι στο ‘μέτωπο’ των απολύσεων, είμαστε στην αντίθετη πλευρά», είπε επιδεικνύοντας ευελιξία ταχυδακτυλουργού.
Όσο για τα περί συνταγματικών δεσμεύσεων, απλά αποκαλύπτουν τις κρυφές ατζέντες των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση για άρση της συνταγματικής πρόβλεψης για μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν αυτή μπορέσει να γίνει, δηλαδή το 2013, όταν θα έχει παρέλθει το όριο των πέντε ετών από την τελευταία αναθεώρηση του 2008.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!