Η επιδημία του κορωνοϊού φτάνει πια και στη Λατινική Αμερική. Όμως οι χώρες της βρίσκονται ακόμη πολύ χαμηλά στη λίστα της πανδημίας: πρώτη λατινοαμερικάνικη χώρα, στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης είναι η Βραζιλία, με 647 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα και 7 θανάτους. Δεύτερη, στην 36η θέση, η Χιλή: 342 κρούσματα, χωρίς νεκρούς μέχρι στιγμής. Τρίτο, στην 46η θέση, το Περού, με 234 κρούσματα και 3 θανάτους. Τέταρτη η Αργεντινή, στην 70ή θέση παγκοσμίως (128 κρούσματα, 3 θάνατοι). Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Κολομβία (128 κρούσματα, κανένας νεκρός), κ.ο.κ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καθησυχαστική στάση πολλών κυβερνήσεων, αλλά και τη συνέχιση των κυμάτων μαζικής αντίστασης στη Χιλή, την Κολομβία κ.α., κρατά το θέμα δεύτερο στην επικαιρότητα.

Μονάχα ένα τμήμα του λαϊκού στρατοπέδου προσπαθεί να πιέσει τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν, και να κινητοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το PCR (Επαναστατικό Κ.Κ.) της Αργεντινής, που στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας εφημερίδας του καλεί σε «Λαϊκή οργάνωση ενάντια στον κορωνοϊό» και στη δημιουργία επιτροπών έκτακτης ανάγκης με ενεργητική συμμετοχή του λαού για την αντιμετώπιση του επερχόμενου προβλήματος σε διπλή κατεύθυνση: 1) Πίεση προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας, ιδίως των πιο αδύναμων, και να μην καταβάλει ούτε ένα πέσο στο ΔΝΤ, κατευθύνοντας επειγόντως όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια στο δημόσιο σύστημα υγείας. 2) Ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου σε χώρους δουλειάς και σπουδών και σε φτωχογειτονιές, όπου ακόμη και η ύπαρξη ύδρευσης και σαπουνιού θεωρείται πολυτέλεια. Η στάση αυτή προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του δεξιού πρώην προέδρου της Αργεντινής Μάκρι, που με θράσος σχολίασε ότι… «ο λαϊκισμός είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό»!

 

«Επιτυχημένοι» και «αποτυχημένοι»

Την ίδια ανεύθυνη και εγκληματική στάση εξακολουθεί να κρατά και ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρου, που τη μία μιλά για «διεθνή συνωμοσία περί δήθεν πανδημίας με στόχο να πληγεί η οικονομία μας» και την άλλη κλείνει τα σύνορα με τη Βενεζουέλα λόγω «ανικανότητας του δικτατορικού καθεστώτος της να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορωνοϊού»! Κι αυτό τη στιγμή που, όπως προαναφέρθηκε, η Βραζιλία είναι πρώτη σε κρούσματα και θανάτους στη Λατινική Αμερική, ενώ η Βενεζουέλα βρίσκεται στην… 104η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της πανδημίας (42 κρούσματα, μηδέν θάνατοι). Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μαδούρο έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ζήτησε πρόσθετη βοήθεια από την Κούβα. Ήδη την Τετάρτη έφτασε στο Καράκας μπριγάδα έμπειρων Κουβανών γιατρών που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν στην Κίνα. Ταυτόχρονα, τα κουβανικά αεροπλάνα μετέφεραν στη Βενεζουέλα μεγάλες ποσότητες ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Για μια ακόμη φορά γίνεται έτσι αισθητή στα μάτια των λαών της Λατινικής Αμερικής η διαφορά ποιότητας μεταξύ «επιτυχημένων φιλελεύθερων» και «αποτυχημένων οπαδών του ολοκληρωτισμού»: δικαίως οι Λατινοαμερικάνοι αντιστρέφουν τα επίθετα, και δικαίως οι ολιγαρχικοί φοβούνται τι μέρα θα ξημερώσει μετά την πανδημία. Διότι, όπως γράφουν και οι Αργεντίνοι: «Δεν είμαστε μπροστά σε μια ακόμη συνηθισμένη μάχη. Η επικινδυνότητα του κορωνοϊού, συνδυασμένη με την εκτεταμένη διάδοση του δάγκειου πυρετού και της ιλαράς, θα εκθρονίσει ιδέες και προκαταλήψεις με τις οποίες μας διασπούν, και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια πολύ πλατιά λαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη. Ας παλέψουμε για να νικήσουμε στον αγώνα κατά της επιδημίας, ενώνοντας όλους όσους μπορούν να ενωθούν σε έναν ευρύτατο λαϊκό συνασπισμό που θα πρωταγωνιστήσει και στις μετέπειτα εξελίξεις».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!