Πώς διώχνουν τους επαγγελματίες ξενοδοχοϋπαλλήλους απ’ το επάγγελμα για να τους αντικαταστήσουν με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα
Ο ζήλος της κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. (όπως και άλλων υπερεθνικών οργανισμών σαν τον ΟΟΣΑ) με τη «διά βίου μάθηση», την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, είναι γνωστός. Άλλωστε, από το 1980 και μετά, όλοι λίγο-πολύ κατανόησαν ότι οι απαιτήσεις από έναν εργαζόμενο έχουν αλλάξει, και επιχειρούνται να αλλάξουν, συνεχώς. Ακόμη και όσοι δεν το είχαν κατανοήσει, πλέον είναι λίγο δύσκολο, λόγω των ωκεανών προγραμμάτων voucher και παρεμφερών συλλήψεων που μας κατακλύζουν.
Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τα προαναφερθέντα, ο πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός πως οι δομές του ελληνικού κράτους, που όντως προσφέρουν επιπλέον δεξιότητες, εγκαταλείπονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να μην λειτουργήσει για άλλη μια χρονιά τα τμήματα μετεκπαίδευσης της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρουν, η στάση αυτή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού που στοχεύει στην απομάκρυνση των επαγγελματιών ξενοδοχοϋπαλλήλων απ’ το επάγγελμα και την αντικατάστασή τους με νέους από 18 έως 25 ετών, από κάθε άκρη της γης χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με μισθούς σκλαβοπάζαρου. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται το ερώτημα, γιατί δεν λειτουργεί μια σχολή με δυναμικό, σε έναν κομβικό για την χώρα κλάδο, προσφέροντας μετεκπαίδευση σε έναν κλάδο με υψηλή εποχική ανεργία.
Προφανώς, όποιος θέλει μετεκπαίδευση, πρέπει να επισκεφτεί είτε κάποιο ΙΕΚ είτε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα voucher, με τα ανάλογα οφέλη για τον επιχειρηματία. Όλα αυτά, ενώ η τουριστική εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε πανηγύρι τζάμπα εργατικών χεριών για τους ξενοδόχους, όπου «ασκούνται πρακτικά» στα ξενοδοχεία τους οι σπουδαστές δημόσιων, ιδιωτικών, ξένων και ελληνικών σχολών με 10ωρα -12ωρα, χωρίς ρεπό, με εργοδοτική τρομοκρατία και αμοιβές από 180 ευρώ έως 305 ευρώ μηνιαίως.