«Θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό ετοιμάζουν συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς της πόλης. Του Λευτέρη Αρβανίτη
Ως τον πρώτο μεγάλο σταθμό, ενός καυτού κινηματικά Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζουν τη διαδήλωση της ΔΕΘ φορείς και συνδικάτα που ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η κυβερνητική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στο πρότυπο των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από λιτή, με τον πρωθυπουργό να έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το πρωί για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και να επιστρέφει στην Αθήνα την ίδια ημέρα. Μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τη στιγμή που παραμένουν ανοιχτά για το προσεχές διάστημα μέτωπα τόσο στην οικονομία, όσο και ζητήματα κυβερνητικής συνοχής ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει μικρό κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο θα αναχωρήσει και αυτό μαζί του αμέσως μετά τα εγκαίνια και την ομιλία. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για πλαισίωση της πρωθυπουργικής παρουσίας με συμβολική επίσκεψη σε μια εξαγωγική επιχείρηση προϊόντων νέων τεχνολογιών, «ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα για την πορεία της οικονομίας».
Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μαξίμου τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τους Συνδέσμους Εξαγωγέων και Βιομηχάνων και το Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό και Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη του ομιλία στους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Άλλωστε ήδη οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της πόλης, με αφίσα που κυκλοφορεί εδώ και μία εβδομάδα χαρακτηρίζουν «κυβέρνηση λεηλασίας» τη δικομματική και θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη ανεπιθύμητα στην πόλη.
«Η ΔΕΘ είναι η αρχή»
Από την άλλη τα συνδικάτα θέλουν να εγκαινιάσουν έναν «αγωνιστικό μήνα» με την παρουσία τους στη ΔΕΘ και προετοιμάζονται για επίδειξη δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση. Έμπειροι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θα μετρήσει την παρουσία του κόσμου στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ, ώστε να χαράξει το σχέδιο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων, κυρίως σε Υγεία και Παιδεία, που θα ενταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.
Φορείς και πρωτοβάθμια σωματεία παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν, ενώ τόνισαν πως η διαδήλωση της ΔΕΘ είναι μόνο η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων.
Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της καλεί ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων (ΕΡΤ, ΕΛΜΕ-Θ, Διδασκαλικοί Σύλλογοι, ΟΤΑ, Υγεία, Δίκτυο Ανέργων), που δημιουργήθηκε μέσα στο καλοκαίρι από σωματεία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε κινητοποιήσεις.
Μεγάλη υποδοχή θα ετοιμάσουν οι εκπαιδευτικοί στην ΔΕΘ σύμφωνα με τον Τρ. Τρανό πρόεδρο της Γ’ ΕΛΜΕ, ο οποίος δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση θα μετατρέψει για ακόμη μια φορά την πόλη σε φρούριο, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τους εκπροσώπους της κυβέρνηση ως ανεπιθύμητους διοργανώνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις για έναν νικηφόρο αγώνα.
Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να φοβηθούν μια τέτοια εξέλιξη. Τέλος τόνισε ότι «εμείς θέλουμε σχολεία ανοιχτά για την δημοκρατία, κλειστά για τον κ. Αρβανιτόπουλο».
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ οι οποίοι βρίσκονται τα τελευταία 3,5 χρόνια σε κινητοποιήσεις θα δώσουν και αυτοί τον δικό τους αγώνα επισημαίνοντας στην συνέντευξη Τύπου την ανάγκη για συντονισμό και σύνδεση των κινημάτων. Όπως είπε ο Μηνάς Μοναστηρίδης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, η μάχη πρέπει να δοθεί από κοινού για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιολόγηση που θέτει η κυβέρνηση ως κορυφαίο ζήτημα, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν φοβήθηκαν ποτέ την αξιολόγηση προσωπικού και ότι αυτή αποτελεί το πρόσχημα για τις απολύσεις οι οποίες γίνονται χωρίς να συνδέονται με μια τέτοια διαδικασία. Ο κ. Μοναστηρίδης σημείωσε ότι με την απόλυση των 2.220 σχολικών φυλάκων, 2.000 οικογένειες θα βρεθούν στην πλήρη ανεργία χωρίς καμία δυνατότητα να συντηρηθούν και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Μεγάλο στοίχημα η ΕΡΤ-3
Σε απόσταση αναπνοής από τη ΔΕΘ βρίσκεται η ΕΡΤ-3 που συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη και αποτελεί το κέντρο αγώνα και συντονισμού όλων των χώρων που βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο κτίριο και ετοιμάζουν πλήρες πρόγραμμα κάλυψης των εξελίξεων της ΔΕΘ, με ζωντανές συνδέσεις, ενημέρωση για την εξέλιξη των διαδηλώσεων, αλλά και συνεντεύξεις με πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη όλες οι διαδηλώσεις του Σαββάτου να καταλήξουν έξω από το κτίριο της ΕΡΤ-3 που αποτελεί πλέον σύμβολο αγώνα και αντίστασης για τη Θεσσαλονίκη.
Και τα κινήματα ενάντια στο χρυσό, στη ΔΕΘ
Κάλεσμα για κοινή, μαζική κινητοποίηση των κοινωνικών κινημάτων απευθύνουν σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, φοιτητή οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στις 7 Σεπτέμβρη στην Πλατεία Αγ. Σοφίας τονίζοντας ότι «πρόκειται για έναν κοινό αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση, το ξεπούλημα και την απαξίωσή της ζωής μας».
Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα οι επιτροπές αγώνα αναφέρουν ότι «Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, κάποιοι λίγοι πλουτίζουν εξαθλιώνοντας όλους τους υπόλοιπους.
Ο δημόσιος χώρος καταπατείται, ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται, τα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται, οι κοινωνικές δομές διαλύονται, ό,τι έπρεπε να είναι κοινό μεταφέρεται στη σφαίρα του ιδιωτικού. Ό,τι κάποτε ήταν κοινή λογική δεν είναι πια αυτονόητο. Ο κρατικός μηχανισμός έχει καταλύσει κάθε βασική αρχή της δημοκρατίας. Άγρια καταστολή, αστυνομική βία και αυθαιρεσία, απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της δημόσιας διαβούλευσης, άδικες και μακρόχρονες προφυλακίσεις, διώξεις, επιτάξεις, χειραγώγηση της δικαιοσύνης».
Παν-κινητοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η διαδήλωση της ΔΕΘ μπορεί να καθορίσει τον χρόνο ζωής της κυβέρνησης και ετοιμάζουν μεγάλη κινητοποίηση με συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος από όλη την Ελλάδα. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι «ο σταθμός που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα ανατροπής της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών της είναι η ΔΕΘ», τονίζοντας παράλληλα πως είναι ευκαιρία να υπάρξει συντονισμός των κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου είναι μόνο η αρχή ενός γεμάτου 10ημέρου, καθώς στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας με κλιμάκιο στελεχών του κόμματος.
Όλη την επόμενη εβδομάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, με στόχο τη δημιουργία «κλίματος» που θα οδηγήσει στη μεγάλη πορεία του Σαββάτου.
Σε αστυνομικό κλοιό η πόλη
Σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή μετατρέπεται η περιοχή της ΔΕΘ και η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αφού κινητοποιούνται περίπου 6.000 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις που οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού.
Όπως κάθε χρόνο, οι αστυνομικές δυνάμεις θα στρατοπεδεύσουν στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα, ενώ οι εντολές που έχουν είναι να προβούν σε εκτεταμένους ελέγχους όλη την εβδομάδα σε στέκια οργανώσεων, αλλά και σε περαστικούς, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ανοχή στο παραμικρό επεισόδιο.
Τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις
Και φέτος δεν κατέση δυνατό να πραγματοποιηθεί μια ενιαία πορεία. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, πληθώρα σωματείων, ο ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς καλούν σε διαδήλωση με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου στις 18:30.
Στις 17:30 στην Καμάρα, καλούν το ΝΑΡ, Πρωτοβάθμια Σωματεία και αντιεξουσιαστές, ενώ την ίδια ώρα στην Αγ. Σοφίας συγκεντρώνονται τα κινήματα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική.
Από το λιμάνι στις 17:30 – κατά πάσα πιθανότητα – θα ξεκινήσει η πορεία του ΚΚΕ προς το Βελλλίδειο, που θα καταλήξει στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ της ΚΝΕ.