Η Αποστολή του Χάινερ Μίλερ στο Θέατρο Άττις, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου
Της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου
Χρώμα κόκκινο έχει το έδαφος επάνω στο οποίο διαδραματίζεται η απόπειρα τριών απεσταλμένων της επαναστατικής κυβέρνησης στην αγγλική αποικία της Τζαμάικα να πυροδοτήσουν εξέγερση των σκλάβων. Ο μαύρος σκλάβος Σασπόρτας και ο αγρότης Γκαλουντέκ, που έχουν υποστεί την καταπίεση στο πετσί τους, παρά τις δυσκολίες, ρίχνονται ολόψυχα στον αγώνα μέχρι θανάτου. Ο λευκός διανοούμενος Ντεμπισόν, γιος δουλοκτήτη κι επικεφαλής της τριάδας, συγκρούεται με τον εαυτό του: να θυσιαστεί για τα ιδανικά της Επανάστασης ή να απολαύσει τις ανέσεις και την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας των δουλεμπόρων;
Ανάμεσα σε αυτούς κυκλοφορεί και ένας καφκικός χαρακτήρας, που προσωποποιεί την αγωνία και το φόβο, που ασφυκτιά να φτάσει στο γραφείο του προϊσταμένου του, όταν ο χώρος και ο χρόνος χάνουν τις γνωστές τους διαστάσεις.
Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής που στηρίζονται αποκλειστικά στην ύπαρξή τους. Στο σώμα τους που ρέει στους ρυθμούς του κειμένου και στην ψυχή τους που αποκαλύπτεται με πάθος. Στη φωνή τους που διαπερνά το χρόνο. Σε μια πορεία πέρα από τις υλικές συνιστώσες της ιστορικής συγκυρίας προς ένα θέατρο που δημιουργεί τις συνθήκες της ύπαρξής του μέσα από τη δράση. Ένα τραγούδι γεμάτο φωνές που μυρίζουν βαλκάνια εκρήγνυται από το σώμα της γυναίκας σαν μπαρούτι και καταλαμβάνει στο χώρο.
Αν η εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, όπου τοποθετείται το έργο, φάνταζε να σηματοδοτεί τη χαραυγή μιας νέα εποχής. Αν η εποχή της κατάκτησης του φεγγαριού φάνταζε να αποπνέει μια αισιοδοξία για την ικανότητα εξέλιξης του ανθρώπου. Στην εποχή 10 περίπου χρόνια μετά από την πρώτη βόλτα στο φεγγάρι, οπότε και συγγράφηκε το κείμενο, η ιστορική εξέλιξη έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τα όριά της, όταν οι επαναστατικές ηγεσίες του ανατολικού μπλοκ απογοητεύουν.
Το Θέατρο του Μίλερ, είναι ένα πεδίο όπου ό άνθρωπος και οι υλικές συνθήκες της ύπαρξής του συναντιούνται, αλληλεπιδρούν και συγκρούονται. Πρόκειται για ένα χωροχρόνο όπου οι συμμετέχοντες, ηθοποιοί και θεατές, κινητοποιούνται και ανιχνεύουν τις δυνατότητες των διαφορετικών μορφών κοινωνικής ύπαρξης, ερευνούν το πώς μπορούμε να δράσουμε απελευθερωτικά μέσα στην κοινωνία.
Ο Χάινερ Μίλερ είναι σκηνοθέτης, ποιητής, δραματουργός, φιλόσοφος καθώς και ο σημαντικότερος θεατράνθρωπος στη Γερμανία μετά τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, του οποίου θεωρείται και αιρετικός συνεχιστής.
Η Αποστολή είναι ένα κείμενο βαθιά ποιητικό, για την πίστη, την προδοσία τη διαρκή αναγκαιότητα της επανάστασης. Όπου αποπνέει πεσιμισμός για τη δυνατότητα της επαναστατικής ηγεσίας να συντονίσει μια πορεία κοινωνικής απελευθέρωσης, όπου υποβόσκει το πρόταγμα για χειραφέτηση από τους διανοούμενους αστούς, όπου καταγγέλλεται ότι η φιλοσοφία χτίζεται πάνω στις ιδρωμένες πλάτες των σκλάβων. Παράλληλα, μας προβληματίζει τοποθετώντας το ερώτημα εάν η ελευθερία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι μια νέα μορφή σκλαβιάς. Εμείς, για ποια ελευθερία αγωνιζόμαστε; Συντελεστές: Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου, Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος, Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης, Σκηνική εγκατάσταση | Κοστούμια: Ηλίας Παπανικολάου, δραματουργική συνεργασία: Μαρία Σικιτάνο, Χειριστής φωτός: Δημήτρης Σταμάτης, Photo credits: Αντωνία Κάντα, Δημιουργία αφίσας: SoulDesign. Ερμηνεύουν: Ελεάνα Γεωργούλη, Δαυίδ Μαλτέζε, Έλλη Ιγγλίζ, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Έβελυν Ασουάντ.
INFO
Θέατρο Άττις, Λεωνίδου 12 (πλησίον Μετρό Μεταξουργείο)
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 από 20/5/16-5/6/16 Διάρκεια: 90’, Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 210-3225207, τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ), Ιστοσελίδα: www.simeiomiden.gr