Το επίδομα των 600 ευρώ, που εξήγγειλε και έδωσε η κυβέρνηση, στους άνδρες της ΕΛΑΣ, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα επιβράβευσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δεν είναι απλά ένα δώρο, σε έναν επαγγελματικό κλάδο που αποτελεί χρήσιμο πυλώνα της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά έχει αποδέκτες το σύνολο της κοινωνίας. Επιδιώκει να συνομιλήσει με τα συντηρητικά και ακροδεξιά ακροατήρια, από τα οποία θέλει να αντλήσει ψήφους εν’ όψει εκλογών, ποντάροντας επικοινωνιακά στο «Νόμος και Τάξη» την ίδια στιγμή που η πραγματική εγκληματικότητα, αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Επιδιώκει να προειδοποιήσει την υπόλοιπη κοινωνία, πως βαθαίνει η προληπτική θωράκιση του κράτους απέναντι σε όποιον αμφισβητήσει τα όρια που θέτει η κυβερνητική πολιτική, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην πράξη από τα όλο και πιο συχνά περιστατικά ακραίας βίας (από την Ν. Σμύρνη εν μέσω πανδημίας, στο ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σε κάθε πορεία που καταστέλλεται από τα ΜΑΤ και τις αύρες) των δυνάμεων καταστολής.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν ήταν ατύχημα, αλλά ενταγμένη στις κυβερνητικές επιδιώξεις η χρονική σύμπτωση του επιδόματος με τη δολοφονία του Κώστα Φραγκούλη. Δεν είναι τυχαίο πως την εξαγγελία έκανε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, και μάλιστα την ίδια μέρα που οι άνδρες της ΕΛΑΣ, πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια καταδίωξης τον νεαρό Ρομά. Ενώ και η ψήφιση του εν λόγω μέτρου, πανηγυρικά από τη Βουλή, συνέπεσε με τη μέρα της είδησης του θανάτου του, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραγικών συμπτώσεων. Αν λάβουμε μάλιστα υπ’ όψιν και την προσπάθεια κουκουλώματος και συσκότισης των γεγονότων από τις επίσημες ανακοινώσεις τις ΕΛΑΣ τις πρώτες ώρες, την επικοινωνιακή εκστρατεία συλλογικής στοχοποίησης των Ρομά (στον συγκεκριμένο όχι ουδέτερο χρόνο), αλλά και τις δικαστικές παρελκυστικές τακτικές που οδήγησαν στην απόφαση να μην προφυλακιστεί ο αστυνομικός ως δράστης της δολοφονίας (γιατί δεν είχαν προσκομιστεί τα έγγραφα που πιστοποιούσαν τον θάνατο του νεαρού) δείχνουν μια συνολικότερη συνθήκη που δίνει το ελεύθερο στην κρατικά οργανωμένη αυθαιρεσία της ΕΛΑΣ, ή κομματιών αυτής.

Ψήφοι, ταλιμπανιές και κωλοτούμπες

Το επίδομα των 600 ευρώ εγκρίθηκε στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, καθώς πέρα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, και της Ελληνικής Λύσης, με μοναδική εξαίρεση το ΜέΡΑ 25. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, επιχειρηματολόγησαν, τη θετική τους ψήφο κατά την ψήφιση στη βουλή, στην πάγια θέση αρχής, να ψηφίζουν κάθε «θετικό» για την κοινωνία ή επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους, μέτρο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, το επίδομα δεν ήρθε σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, και όπως είναι λογικό, η ψήφος αυτή των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς, προκάλεσε αντιδράσεις σε αρκετούς προοδευτικούς πολίτες. Αντιδράσεις που φάνηκε να πιέζουν και τις ηγεσίες των κομμάτων.

Κάπως έτσι, είχαμε μια μίνι εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, με κείμενο κριτικής που συνυπέγραφαν μερικές δεκάδες στελέχη προερχόμενα από την εσωκομματική αντιπολιτευτική τάση της «ομπρέλας», κρίση που αξιοποίησε και ο φιλοκυβερνητικός τύπος, με την ηγεσία του κόμματος και τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει την απεμπλοκή από αυτή ζητώντας από την κυβέρνηση να επεκτείνει (το πάντα θετικό) μέτρο του έκτακτου επιδόματος και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Αλλά και στο ΚΚΕ, ξεκίνησαν με την αρχική υποστήριξη στη θετική ψήφο, με σχετική επιχειρηματολογία στον Ριζοσπάστη και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών πως όσοι ασκούν κριτική είναι αριστεριστές και αντικομμουνιστές, και κατόπιν συνέχισαν, σε κάποιες περιπτώσεις, σε χώρους των ΑΕΙ, με την ΚΝΕ να ξυλοφορτώνει διάφορους άλλους αριστερούς για να πείσει για την ορθότητα της άποψης της – ως γνωστόν πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Και όπως είναι φυσικό, η ζύμωση προχώρησε με ταλιμπανισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και από συμπαθούντες προς το ΚΚΕ καθηγητές πανεπιστημίου που πρωτοστάτησαν στο να καταλάβουν οι κοινοί θνητοί τη γραμμή του Περισσού. Κατόπιν είχαμε την εκ των υστέρων προσπάθεια «διόρθωσης» από τον ίδιο τον γ.γ., Δ. Κουτσούμπα, που δήλωσε πως «η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ μόνο για το ένστολο προσωπικό του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ (…) ήταν αναντίστοιχη και μάλιστα την στιγμή που έγινε», για να έχουμε έναν νέο γύρο διθυραμβικών τοποθετήσεων για το πόσο καλά αφουγκράζεται ο γ.γ. τη βάση και τους οπαδούς του κόμματος. Οπαδούς όντως, τελικά…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!