Σε ρόλο «πλασιέ» ο Παπακωνσταντίνου πανηγυρίζει για τους νέους πελάτες…
Του Μάριου Διονέλλη.
Μετά Βαΐων και κλάδων υποδέχεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. τους υποψήφιους επενδυτές για την έκταση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε πως συνολικά εννέα επιχειρηματικοί όμιλοι υπέβαλαν «εντυπωσιακές» προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου. Ο χρόνος της ανακοίνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, δύο εβδομάδες προ των εκλογών, ασφαλώς μόνο τυχαίος δεν είναι, αλλά για όσους από τους ιθαγενείς δεν κατάλαβαν, ο υπουργός φρόντισε να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος χαρακτηρίζοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της χώρας μας την ανταπόκριση των επενδυτών και κλείνοντας πονηρά το μάτι στους ψηφοφόρους της Αττικής, όπου κατέρχεται υποψήφιος. Τα εννέα επενδυτικά σχήματα προέρχονται από συνολικά επτά χώρες και πρόκειται για εταιρίες με εξειδίκευση σε παρόμοια έργα, όπως είπε ο υπουργός, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν και σε αντίστοιχα έργα δραστηριοποιήθηκαν με παρομοίως αποικιοκρατικούς όρους παραχώρησης της δημόσιας γης. Όπως είναι ήδη γνωστό, το σχέδιο για τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού προβλέπει κατά κύριο λόγο τσιμεντοποίησης με αυξημένους συντελεστές δόμησης, ουρανοξύστες και ελάχιστους χώρους πρασίνου.
Κορτζίδης: Μόνη επιλογή η αντίσταση
Αμετακίνητοι στη θέση τους για την απόδοση του πρώην Αεροδρομίου στο λαό, παραμένουν οι δήμαρχοι και οι πολίτες στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας προβάλλοντας ως μόνη βιώσιμη λύση τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωνικές υποδομές, πρόταση που υποστηρίζεται από τις έγκυρες μελέτες του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου. Υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του στον Δρόμο, ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης αναφέρει πως ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης είναι η είσοδος των πολιτών στο χώρο με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία και συνεχίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, δεντροφυτεύσεων κ.λπ. ώστε ο κόσμος να αποκτήσει ενός αναγκαίου πάρκου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προειδοποιεί πως ήδη προετοιμάζονται και δυναμικότερες αντιδράσεις καθώς ούτε ο ίδιος, ούτε οι κάτοικοι της πόλης είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν στην τσιμεντοποίηση την τελευταία ελπίδα ανάσας όλου του Λεκανοπεδίου. «Είναι ζήτημα επιβίωσης. Μόνη μας επιλογή είναι η αντίσταση στη λογική που δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους δανειστές της χώρας».
Σταθερός «πλασιέ»
Την τελευταία αυτή ευκαιρία της Αττικής, ετοιμάζεται να θυσιάσει το (κατ’ ευφημισμόν πλέον) υπουργείο Περιβάλλοντος, υποσχόμενο εισροή «δισεκατομμυρίων επενδυτικών κεφαλαίων και άμεση δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας». Δεν εξηγείται όμως σε ποιον πηγαίνουν τα δισεκατομμύρια αυτά, αλλά και πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από την ευρύτερη αγορά των νοτίων προαστίων με τη δημιουργία των εμπορικών κέντρων και το μοιραίο κλείσιμο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων που ήδη μαστίζονται από την κρίση. Αντιθέτως, στην ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου επιτελεί με επιτυχία τον ρόλο του πλασιέ, διαφημίζοντας για ακόμα μια φορά τα «ασημικά» της χώρας καθώς για το συγκεκριμένο χώρο αναφέρει: «Η έκταση και η θέση του Ελληνικού προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης, για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου με εθνική σημασία και διεθνή προβολή», όπως επίσης και ότι «οι υψηλοτάτου επιπέδου υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ενθαρρύνουν την προσπάθεια αξιοποίησης της εθνι κής περιουσίας με επαγγελματισμό και προσήλωση».
Τι προβλέπεται
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τη σχετική διακήρυξη, συνολικά στα 4.200 στρέμματα (από τα 6.200) προβλέπονται χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, τουρισμού-αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, υποδομές μεταφορών, καζίνο, γραφεία, τράπεζες, ουρανοξύστες κ.ά. Επίσης, επιτρέπονται προσχώσεις, κτίρια, εγκαταστάσεις και κάθε λογής μπίζνες στην παραλία, στον αιγιαλό, στο συνεχόμενο ή παρακείμενο θαλάσσιο χώρο ακόμα και στον πυθμένα. Πρακτικά, δηλαδή, θα μπορούν ακόμα και να κάνουν προβλήτες, εξέδρες αλλά και να οργανώσουν υποβρύχιες δραστηριότητες, όπως είναι οι καταδύσεις.
Στα υπόλοιπα 2.000 στρέμματα προβλέπονται δρόμοι, τεχνικά έργα, κτίρια που θα καλύπτουν το 15% της έκτασης και ένα «πάρκο» -των επενδυτών και αυτό-με χρήσεις πρασίνου, τουρισμού-αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και αδιευκρίνιστων «πρότυπων αστικών υποδομών» ενώ πρόσφατα στο σχεδιασμό προστέθηκαν και οι χρήσεις «εκπαίδευσης και έρευνας». Οι συντελεστές δόμησης κλιμακώνονται από 0,2 έως 2,2 με δυνατότητα υπέρβασης 20% και το ποσοστό κάλυψης στο σύνολο των 6.200 στρεμμάτων είναι 40%.
«Φιλέτο» στα νύχια των εργολάβων
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλά για «αξιοποίηση με σχέδιο, προσεκτικά βήματα, με διαφάνεια, για το μέγιστο όφελος για τη χώρα και για τους πολίτες της Αττικής». Ωστόσο το «όφελος» αυτό, εκτός από την τσιμεντοποίησης προβλέπει και την (υποχρεωτική) απομάκρυνση κοινωφελών οργανισμών όπως ο πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι ΑΜΕΑ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα αμαξοστάσια του ΤΡΑΜ αλλά και ο ίδιος ο δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης. Τελικός στόχος είναι ο χώρος να παραδοθεί ως «φιλέτο» στους υποψήφιους επενδυτές, χωρίς να περιλαμβάνει «παρείσακτες» και μη «αναπτυξιακές» δράσεις.
Με αυτά τα δεδομένα η αντίδραση των πολιτών και η μαζική κινητοποίηση φαντάζει ως η μόνη εγγύηση για την αποτροπή των σχεδίων αυτών ενώ, προφανώς, το συγκεκριμένο ζήτημα θα βαρύνει και στην ψήφο των κατοίκων της Αττικής, τουλάχιστον όσων ελπίζουν ακόμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής…