Ακόμη από το τέλος της προηγούμενη χρονιάς, τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών και κτηνοτρόφων είχαν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Μετά τις πρώτες δράσεις του Δεκεμβρίου του 2018 και ακόμη μια άκαρπη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Στ. Αραχωβίτη και μερικές κυρίως κατά τόπους συνελεύσεις τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους.
Τα μπλόκα ξεκίνησαν στις 22 Γενάρη από την Καρδίτσα και αυξάνονται με μικρό αλλά σταθερό ρυθμό. Πλέον έχουν στηθεί μπλόκα σε όλες τις βασικές αγροτικές περιοχές Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη αλλά και την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, με τα βασικά μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών να δίνουν ένα μεγαλύτερο τόνο. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με το κόστος παραγωγής, αφού πετρέλαιο κίνησης και αγροτικά εφόδια διαρκώς ακριβαίνουν ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται εκ νέου οι εισφορές τους. Αν στα προηγούμενα προστεθούν οι μειωμένες ενισχύσεις και αποζημιώσεις καθώς και η πτώση του τζίρου λόγω του ρωσικου εμπάργκο, δικαιολογείται απόλυτα η μείωση κατά 5% του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος, μόνο την τελευταία χρονιά.
Η διαρκής ενδυνάμωση των μπλόκων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην επιθετικότητα που έδειξε η κυβέρνηση με τη ενάρξη των κινητοποιήσεων. Στις 29 Γενάρη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δέκα αγροτοσυνδικαλιστες του μπλόκου της Νίκαιας για παρακώλυση συγκοινωνιών. Είναι η πρώτη φορά που ασκείται ποινική δίωξη σε αγρότες και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα απολογίας αλλά παραπομπής απ’ ευθείας σε δικάσιμο για την 1η Μάρτη. Προκειμένου να κατευνάσει την οργή των παραγωγών, ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να διαφοροποιήσει τη θέση του από τις δικαστικές αρχές και κάλεσε τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών σε νέο διάλογο. Μάλιστα από το βήμα της Zootechnia έκανε λόγο για στήριξη του αγροτικού κόσμου και πως σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή έχει γίνει δεκτό.
Οι αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες κατήγγειλαν το ψευδές των δηλώσεων του, καθώς κανένα αίτημά τους δεν δικαιώθηκε αλλά και την υποκρισία της κυβέρνησης για τις διώξεις των αγροτοσυνδικαλιστών, αφού δεν τόλμησε να αλλάξει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.
Μπορεί τα μπλόκα να μετρούν μόλις λίγες μέρες ενεργοποίησης αλλά το κλίμα στις γραμμές των αγροτών δεν διαφαίνεται θετικό, αφού για ακόμη μια φορά το αγροτικό κίνημα είναι πολυδιασπασμένο και δύσκολα μπορούν να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας στις «κομματικές» συντονιστικές επιτροπές. Αυτός είναι από τους κυριότερους λόγους που δεν έχουν ενισχυθεί μαζικά τα μπλόκα. Είναι άλλωστε και χρονιά εκλογών… με ότι σημαίνει αυτό.