Μπαλώματα στα αντιπλημμυρικά έργα, νεκροί στις βροχοπτώσεις

Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

 

Πριν από δύο βδομάδες, από αυτή τη σελίδα, είχαμε διατυπώσει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν οι μεγάλες ελλείψεις και οι ανεπάρκειες στην αντιπλημμυρική προστασία και στην εν γένει Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε πέντε νεκρούς, θύματα των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Ήταν τόσο έντονες οι βροχοπτώσεις ώστε το φαινόμενο να χαρακτηριστεί ακραίο και να δικαιολογεί αυτές τις συνέπειες; Η απάντηση είναι «όχι»! Υπάρχουν, όμως, ακραίες πολιτικές χρόνων που κάτω από τη σημερινή μνημονιακή πίεση οδηγούν στο να χάνονται ζωές και να εξαφανίζονται περιουσίες.

Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε, εκτάκτως, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας για να εγκρίνει τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού του 2014, ώστε να μεταφερθούν πόροι για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών. Ο περιφερειάρχης, κάτω από την πίεση των αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων, θα προτείνει στην κυβέρνηση να κηρύξει τις περιοχές που επλήγησαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Κ. Μακεδονίας. σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. είναι ασυντήρητα σε βάθος 30 χρόνων. Κάθε φορά γίνονται «μπαλώματα» για να αντιμετωπιστεί περιστασιακά το προκύπτον πρόβλημα. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή είναι ευαίσθητη στις πλημμύρες, δεδομένου ότι φιλοξενεί στα όριά της το μεγαλύτερο υδάτινο δυναμικό της χώρας σε ποτάμια (Στρυμώνας, Αλιακμόνας, Αξιός, Λουδίας, Γαλλικός) και λίμνες (Κερκίνη, Βόλβη, Κορώνεια). Αυτή τη στιγμή η Κ. Μακεδονία κρέμεται σε μια κλωστή και όλοι απεύχονται την πιθανότητα να έχουμε ταυτόχρονη εμφάνιση προβλημάτων σε όλες τις Π.Ε.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των αντιπλημμυρικών έργων έχουν προ πολλού απαξιωθεί και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Οι ευθύνες των προηγούμενων διοικήσεων είναι τεράστιες. Ο νυν περιφερειάρχης ενώ γνωρίζει το πρόβλημα δεν έκανε τις ενέργειες που θα έπρεπε και αποδέχθηκε παθητικά την κατάσταση. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας εκτιμούν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 31 εκ. ευρώ μόνο για στοιχειώδη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εξασφάλιση ανταπόκρισης τους σε ακραίες συνθήκες. Η περιοχή που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η Π.Ε. Σερρών, όπου η λίμνη Κερκίνη και ο ποταμός Στρυμώνας έχουν γίνει μόνιμος εφιάλτης.

Η εικόνα της Κ. Μακεδονίας, την εβδομάδα που πέρασε, θύμιζε βιβλική καταστροφή. Οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, όμως, επισκίασαν το γεγονός. Η περιοχή πρέπει άμεσα να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν, έστω και με προσωρινούς τρόπους, τα αντιπλημμυρικά έργα. Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει πόρους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Η ανάγκη ενός πλήρους αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και η διάθεση των ανάλογων πόρων είναι ζωτική προτεραιότητα. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και δεν πράττει αναλόγως είναι συνυπεύθυνος για μελλοντικές καταστροφές.

 

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι Περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!